KUHAJ BOLJE

Ostaje vam svaki put kad kuhate rižu i najčešće je bacite, a jela zapravo čini još bogatijima

 Larisa Stefanuyk/Getty Images/istockphoto
Ispirete rižu? Što god vam govorili, niste u krivu, a sada i vodu od ispiranja možete iskoristiti na još bolji način

Iako dobro znamo da postoje dvije vrste ljudi, oni koji ispiru rižu prije kuhanja i oni koji to ne rade, istina je jedna - želite li ukloniti prašinu, krhotinu ili višak škroba koji može doprinijeti gumenoj teksturi, trebali biste je oprati. Točnije, trebali biste isprati basmati i jasmin rižu, dok primjerice, arborio ili carnaroli rižu prije pripreme rižota nije potrebno prati.

No, prije nego svu vodu od ispiranja riže pustite niz odvod, na trenutak zastanite i sjetite se ovog teksta. Naime, baš kao što ne bacamo vodu u kojoj se kuhala tjestenina, već od nje radimo guste, bogate, ljepljive umake, na vrlo sličan način iskoristiti možete i vodu od ispiranja riže, evo i kako.

image
Adisak Mitrprayoon/Getty Images/istockphoto

Kada pripremate jelo s rižom (koje nije rižoto), najprije u sito ili veću posudu stavite vodu i isperite je dva puta kako biste izbacili sve nečistoće. Zatim, nakon drugog ispiranja, još uvijek pomalo mutnu vodu zadržite i koristite pri kuhanju jela na žlicu ili umaka. Osim što će dati blago orašasti okus vašim jelima, pomoći će vam i da juha ili umaci postanu malo gušći, baš kao što je to slučaj pri dodavanju vode u kojoj se kuhala tjestenina.

NAPRAVITE PILAF S TELETINOM

image
Mario Kucera/

Popularni bloger JinJoo Lee objasnio je za Eater kako njegova majka oduvijek koristi rižinu vodu kod pripreme korejskog gulaša te kako je upravo taj trik preuzeo od nje.

"Mislim da dodaje gustoću i ostavlja blagi orašasti okus. Tekućine čini malo robusnijima i okuse drži na mjestu. Ne radi preveliku razliku, ali jelima svakako daje na kvaliteti", rekao je i dodao kako tekućinu od ispiranja riže najčešće koristi u varivima u koja ne dodaje meso kako bi pojačao okus.

PILETINA S RIŽOM IZ JEDNE POSUDE

image
Berislava Picek/Cropix/

Osim toga, rižina voda koristi se i u tradicionalnoj filipinskoj kuhinji te se pomoću nje radi gusta juha od tamarinda, sinigang, a dobra je i za uklanjanje intenzivnih mirisa sušene ribe. Postupak je jednostavan; riba se ostavi u rižinoj vodi 30-ak minuta i zatim je koristite po potrebi.

Želite li pak biti još štedljiviji, vodu od prva dva ispiranja riže, piše Eater, možete iskoristiti za zalijevanje bilja ili pranje suđa. Dobra je i za pranje gusanog suđa, a upotrijebiti je možete čak i pri pranju rublja kako bi plahte i ručnici bili još mekši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:38