Može i bez mjehurića

Ostalo vam je ‘prst, dva‘ pjenušca ili šampanjca od Nove godine? Ne bacajte ga, evo kako ga iskoristiti

 Miniseries/Getty Images
Ako niste znali što biste s to malo tekućinu u boci koju ste skupo platili, imate pravo - ne morate je baciti, postoji način da iskoristite te vrijedne kapljice

Mnogi vole s vremena na vrijeme popiti čašu pjenušca ili šampanjca, pogotovo u svečanijim prilikama kao što je novogodišnja proslava koja je iza nas. No, što ako nam u boci ostane malo vina, koje je izgubilo balončiće? Treba li ga zato baciti? Ako je vjerovati chefu Lamaru J. Mooreu - nikako! Naime, kako je izjavio za foodandwine.com, takvo vino bez grižnje savjesti i razmišljanja možete upotrijebiti pri pripremi nekih jela.

image

champagne is chilled at a party in ice water

Iryna Sukhenko/Getty Images/istockphoto

Preporuke Saše Špiranca: Koje pjenušce poslužiti na tulumu, svečanom ručku i u intimnijem okruženju?


Moore kaže da su pjenušava vina zapravo odličan dodatak slanim i slatkim jelima te navodi kako će prijati uz školjke, kao što su jakobove kapice ili, primjerice, beurre blanc. Ali pritom naglašava i kako s pjenušavim vinima i šampanjcima treba paziti kada se dodaju kiselim namirnicama.

image
Bhofack2/Getty Images

"Kada kuhate s pjenušcem, oslonite se na slatkoću vina. S mirnim bijelim vinom izvlačite puno tanina iz kožice grožđa i kuhanjem oslobađate taj prirodni šećer", kaže.

Još jedan izazov kod kuhanja s ovim vinom je to da može lako doći do karbonizacije, pa ga treba dodavati postepeno, na laganoj vatri i cijelo vrijeme kušati i nadgledati kuhanje.

image
Krivicm/Getty Images/istockphoto

Koristiti ga možemo i u marinadi za perad ili plodove mora. A, ako ste primijetite da ste u neko jelo ulili malo previše pjenušca ili šampanjca, dodavanjem masnoće poput maslaca, možete ga spasiti da umjesto na stolu ne završi tamo gdje ne bi trebalo.

image
Lisegagne/Getty Images

Želite li naučiti raditi trufflese, isprobajte recept naše poznate pastry chefice.


Business Insider svojevremeno je objavio i konkretne recepte u kojima se za pripremu jela koriste pjenušava vina i šampanjac. Istaknuli su risotto s rajčicom, hollandaise umak, file lososa, tradicionalni francuski umak beurre blanc (koji spominje i Moore), čokoladne trufflese, pečeno pile, a predložili su i da ga probamo oživjeti jednostavno dodajući u čašu voće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:47