Praline za bogove

Ovakve trufflese još niste jeli! Tek kad vam se krenu topiti u ustima shvatit ćete što im daje moćan okus

Pastry chefica Valamarova restorana Spinnaker u Poreču pripremila nam je čarobnu bombicu koja nas je oduševila okusima, pogotovo nakon što smo doznali što je u njoj!

Kako već sigurno znate, u potrazi za receptima sa salom i svinjskom masti u modernom ruhu ove smo zime posjetili Poreč, gdje nam je u Valamarovu restoranu Spinnaker njihova pastry chefica Dragana Kovačević pripremila moderne inačice tradicionalnih slastica uz dodatak čvaraka i slanine. Nakon što je s nama podijelila recepte za svoj čarobni Kažun, šapice u dvije izvedbe, a potom i za salenjake, donosi nam recept za male slatke čokoladne bombice s neočekivanom dodatkom, koje su nas naprosto oduševile!

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Truffles s čipsom od slanine, lješnjacima i čokoladom

Trebat će vam:

300 g tamne čokolade
100 g mesnate sušene slanine
150 g krupno nasjeckanih tostiranih lješnjaka
200 ml slatkog vrhnja
još 100 g čokolade za dipanje

image

Pastry chefica Dragana Kovačević iz porečkog restorana Spinnaker samo za čitatelje Dobre hrane pripremila je sedam slastica sa salom, svinjskom masti, slaninom i čvarcima

Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

Lješnjake tostirajte i očistite od opne.

Mesnatoj sušenoj slanini odstranite krajeve i kožu, zaledite i jako tanko narežite (najbolje na mesoreznicu). Stavite je u hladnu pećnicu na papir za pečenje i pecite na 180 ºC dok ne dobijete hrskavi čips.

Topli čips nasjeckajte, pa s masnoćom od pečenja i lješnjacima ubacite u smjesu od zagrijanog slatkog vrhnja i otopljene čokolade.

Dobro ohladite pa radite kuglice koje ćete zalediti i uvaljati u otopljenu čokoladu (između 32 i 34 ºC).

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više recepata za slastice sa salom, svinjskom masti, slaninom, čvarcima ili sušenim voćem potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od prosinca 2023.!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:11