KRALJICA LJETA

Rajčice i njihova kulinarska uloga: Znate li koja sorta je idealna za koje jelo?

Rajčica - simbol ljeta, mediteranske kuhinje i jednostavnosti koja često skriva složenost okusa

Nije svaka rajčica ista, a razlike među sortama nerijetko su ključne za uspjeh jela. Od sočnih umaka do svježih salata, rajčica može biti glavna zvijezda ili tihi saveznik, ali samo ako znamo pravilno izabrati sortu. Donosimo pregled najpoznatijih vrsta rajčica i savjete o tome kako ih najbolje upotrijebiti u kuhinji.

San Marzano - kraljica umaka

San Marzano je vjerojatno najpoznatija sorta među gastronomima. Dugoljastog oblika, s mesnatim središtem i minimalno sjemenki. Dolazi iz okolice Napulja, točnije iz mjesta San Marzano sul Sarno, a njezin specifičan okus rezultat je blizine mora i stabilnih mikroklimatskih uvjeta kroz godinu.

image
Anutr Tosirikul/Getty Images

Ova rajčica pravi je izbor za umake od rajčice, gdje njezina slatkoća i koncentriran okus dolaze do punog izražaja. San Marzano idealna je i za pripremu juha, dok se u pećnici, u kombinaciji s krušnim mrvicama, kaparima i sirom, pretvara u savršeni prilog ili samostalan obrok.

Cherry rajčice - sitne, ali moćne

Cherry rajčice, koje rastu u grozdovima, vizualno su neodoljive, a okusu rijetko tko može odoljeti. Okruglog ili lagano duguljastog oblika, intenzivne crvene boje i mirisa, savršen su izbor za sve koji vole svježe, aromatične salate.

image
Xcarrot_007/Getty Images

Cherry rajčice idealne su i za pečenje, gratinirane s parmezanom ili karamelizirane s medom i balzamičnim octom, sjajan su dodatak tjesteninama ili kao slatko-kiseli akcent uz pečenu ribu i meso.

Zelene rajčice - kiselkasta delikatesa

Važno je ne zamijeniti zelene rajčice s običnim, ali nezrelim plodovima. Zelene rajčice su posebna sorta koja sazrijeva pod manje sunca i razvija trpak, kiselkast okus. Meso im je čvrsto, gotovo bez sjemenki, a tekstura pogodna za termalnu obradu.

image
Stefan Tomic/Getty Images

Izvrsno se uklapaju u pržena jela i u obliku marmelada, chutneya ili marinirane u ulju. U meksičkoj kuhinji, srodna vrsta tomatillo koristi se za pripremu zelenih umaka, poput slavnog salsa verdea.

Beefsteak (Coeur de Boeuf/Cuore di Bue) - mesnata elegancija

Ove velike rajčice težine oko 200 grama, poznate pod različitim nazivima ovisno o jeziku (francuski coeur de boeuf, talijanski cuore di bue), karakterizira valovit oblik, tanka kožica i izuzetno mesnato središte. Gotovo da nemaju sjemenki, što ih čini izuzetno pogodnima za svježu konzumaciju.

image
Astrida/Getty Images

Najbolje dolaze do izražaja u salatama, gdje njihova tekstura i blaga slatkoća savršeno odgovaraju maslinovom ulju, svježim začinskim biljem i blagim sirevima poput mozzarelle ili burrate. Izbjegavajte ih kuhati, ovdje sirova rajčica ima zadnju riječ.

"Domaća" rajčica - emocija na tanjuru

Ono što mnogi nazivaju "domaća rajčica", često je zapravo varijacija beefsteaka - velika, nepravilnog oblika, ponekad zelenkasta kod stapke, uvijek puna soka i mesa. Domaća rajčica je svestrana - koristi se u umacima, može se peći, puniti ili jednostavno rezati u salatu.

image
Yana Tatevosian/Getty Images

Biranje rajčice za jelo nije stvar estetike, već razumijevanja karaktera sorte. Ako želite bogat i gust umak, birajte San Marzano. Za svježe salate i vizualni dojam, tu su cherry i beefsteak. Ako želite eksperimentirati s okusima i teksturama, otvorite vrata kuhinji sa zelenim rajčicama. A kad poželite okus ljeta koji budi djetinjstvo - tu je uvijek domaća, naša, iz vrta.

Jer prava rajčica nije samo povrće. Ona je sjećanje, miris ljeta i srce mnogih jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 12:33