TRI PROVJERENA RECEPTA

Sočnije nema! Ova torta toliko je dobra da svi žele da bude samo njihova, mi je radimo svakog Uskrsa

Podrijetlo ove torte velika je zagonetka, Englezi kažu da je njihova, Francuzi su sigurni da je prvi recept nastao kod njih, a u Švicarskoj je jedna od najpopularnijih slastica uopće

Iako su mnogi uvjereni da torta od mrkve potječe iz Engleske, gdje su kućanice tijekom Drugog svjetskog rata počele koristiti slatke namirnice kako bi prirodno zasladile svoje slastice, Francuzi i Švicarci s time se ne slažu. Švicarci, naime, smatraju da su je izmislili upravo oni te da je jedna od najpoznatijih slastica njihove kulture, dok Francuzi tvrde da je prvi recept za tortu od mrkve objavljen baš u ‘L‘art du cuisinier‘ Antoinea Beauvilliersa davne 1814. godine.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Svoju varijantu torte od mrkve imaju i Brazilci, a uz sve to, Amerikanci smatraju da su oni zaslužni za modernu inačicu torte od mrkve jer su joj dodali i premaz od krem sira, koji je čini još potpunijom. No, bez obzira na to kojem narodu vjerujete više, jedno je sigurno - dobra, sočna torta od mrkve jedna je od najboljih slastica koje možete pripremiti ovog proljeća, Uskrsa, ali i općenito kroz cijelu godinu.

ZAŠTO JE TOLIKO DOBRA?

Osim što ima zanimljiviju teksturu od klasične biskvit torte ili kolača, mrkva joj daje prirodnu slatkoću, ali je i čini sočnijom i bogatijom, a u okusu gotovo da se i ne osjeti, posebice ako koristite manju količinu mrkve.

image
Wirestock/Getty Images/istockphoto

NA ŠTO PRIPAZITI KOD PRIPREME TORTE OD MRKVE?

Mrkvu je najbolje rezati na onoj strani ribeža koju inače koristite za ribanje sira za, primjerice, pizzu, no želite li da se u biskvitu u potpunosti ‘izgubi‘ i da vaši gosti uopće ne primijete da ste je koristili, uvijek je možete naribati i na sitniju stranu ribeža, onu kojom obično ribate parmezan.

Kod pripreme biskvita uvijek je dobro koristiti i ulje i maslac. Zbog ulja će biti sočniji, a maslac će mu dati bogatiji okus. Također, kod miješanja biskvita, dovoljno je tek sjediniti sve sastojke, bez pretjeranog miješanja kako rezultat ne bi bilo prežilavo tijesto. Pripazite i na to da ne dodate previše brašna kako se biskvit ne bi mrvio.

image
Chiociolla/Getty Images/istockphoto

ŠTO DODATI?

Mrkva se voli s toplim začinima kao što su cimet, đumbir i klinčić, dobro se slaže i s narančinim sokom i koricom, datuljama, a uvijek dobra ideja bit će i šaka orašastih plodova - od oraha do lješnjaka i badema. Dodati ih možete sitno sjeckane ili mljevene. Također, ubaciti možete i sušeno voće po želji, samo pripazite na količine kako ne bi upilo previše tekućine, a vama ostavilo suhi biskvit.

image
Pexels/

A KREMA?

Kada ste gotovi s biskvitom, napravite kremu. Najjednostavnija varijanta bit će krem sir s vrhnjem za šlag, malo limuna ili naranče i šećera u prahu, ali umjesto krem sira uvijek možete koristiti i mascarpone sir. Dodatno ga možete začiniti i vanilijom, ali i različitim orašastim pastama, poput one od lješnjaka ili badema.

KAKO NAPRAVITI PASTU OD LJEŠNJAKA?

image
Chuckplace/Getty Images/istockphoto

A SAD RECEPTI!

U nastavku vam ostavljamo tri recepta za stvarno dobre torte od mrkve koje će biti idealan dodatak svakom uskršnjem, ali i proljetnom stolu. Tu je aromatična torta od mrkve s cimetom i kremom od krem sira i vanilije po receptu Slavice Šagolj, zatim dječja torta od mrkve po receptu Nastasje Chiare Petrić s narančom i kremom od mascarpone sira, a ostavljamo vam i recept za tortu od mrkve s limunom, orasima i cimetom za koju smo svojevremeno snimili i video recept. Na vama je samo da odaberete koji vam se najviše sviđa i bacite se na posao.

TORTA OD MRKVE S LIMUNOM I ORASIMA

Za biskvit:

200 g oraha
400 g mrkve
300 g brašna
1 mala žlica sode bikarbone
1 i pol žličica praška za pecivo
2 velike žlice cimeta
5 jaja
sok pola limuna
ekstrakt vanilije
1 dcl mlijeka
250 ml suncokretovog ulja

Za kremu:

300 g krem sira
50 g sećera u prahu
250 g vrhnja za šlag
sok pola limuna

Priprema:

Razmutite jaja i dodajte ulje, cimet, ekstrakt vanilije, brašno s praškom za pecivo, žličicu soda bikarbone, sok pola limuna i malo mlijeka. Sve dobro izmiješajte. Dodajte naribanu mrkvu i nasjeckane orahe. Premjestite u protvan promjera 25 cm i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Za kremu lagano izradite slatko vrhnje. Dodajte šećer u prahu, krem sir i sok pola limuna. Kremu rasporedite po ohlađenoj torti. Ukrasite orasima.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

TORTA OD MRKVE PO RECEPTU SLAVICE ŠAGOLJ

Za biskvit će vam trebati:

250 g glatkog brašna

175 g smeđeg šećera

270 g svježe naribane mrkve

4 velika jaja

150 ml suncokretova ulja

1 žličica praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

1 žlica cimeta

1 žlica ekstrakta od vanilije

prstohvat soli

vanilin šećer

Za kremu:

400 g krem sira

70 g omekšalog maslaca

100 g šećera u prahu

1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

U veću posudu stavite sve suhe sastojke za biskvit. U drugu posudu stavite jaja, kratko miksajte, dodajte smeđi i vanilin šećer pa miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje te malo po malo umiješajte suhe sastojke. Na kraju lagano kuhačom umiješajte naribanu mrkvu. Smjesu podijelite na dva dijela i pecite u dva ista okrugla kalupa. Kalup prije pečenja obložite papirom za pečenje. Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Pečene biskvite dobro ohladite.

Sastojke za kremu stavite u posudu i miksajte oko pet minuta dok sastojci ne postanu kremozni. Pečene biskvite prepolovite na pola tako da imate četiri kore. Na pladanj stavite jedan biskvit, nanesite četvrtinu kreme i tako sve dok ne potrošite sastojke. S vrha zadnjeg biskvita nožem skinite tanki površinski sloj, izmrvite ga i njime ukrasite tortu.

image
Berislava Picek/Cropix/

DJEČJA TORTA S MRKVOM NASTASJE CHIARE PETRIĆ

Trebat će vam:

100 g mrkve (očišćena gramaža)
75 g jabuke (očišćena gramaža)
50 g ekstra djevičanskog masli- novog ulja
60 g soka od mrkve (ili svježe cijeđene naranče)
7 g jabučnog octa
100 g integralnog pirovog brašna
3 g sode bikarbone
prstohvat himalajske soli
3 g cejlonskog cimeta
25 g kokosovog šećera

Za kremu:

200 g mascarpone sira

20 g maslaca (otopljenog)
2 kapi prirodne esencije naranče

Po želji:

1 žlica javorovog sirupa (savjet: ako ne uspijete pronaći prirodnu esenciju, dodajte 30 g soka od naranče i 30 g otopljenog maslaca pa samo lagano pjenjačom sve izmiješajte)

Priprema:

Mrkvu ogulite i jabuku očistite te oboje izblendajte u sjeckalici na sitne komadiće. Zatim prebacite u zasebnu posudu te dodajte tekuće sastojke: ulje, sok i ocat. Promiješajte sve pjenjačom, te izmiješajte s preostalim suhim sastojcima koje ste spojili u drugoj posudi. Smjesu nije potrebno previše miješati. Prebacite polovicu u mini kalup za torte, te u pećnici zagrijanoj na 175° pecite kolač 30-35 minuta. Isto tako ispecite i drugu polovicu biskvita. Gotov je kada čačkalica izađe suha i čista. Ostavite ga da se potpuno ohladi, a za to vrijeme pripremite kremu. Mascarpone pjenjačom promiješajte s maslacem i esencijom naranče, te po želji dodajte i malo tekućeg zaslađivača, najbolje javorovog sirupa, iako bebama ne treba dodatne slatkoće. Između dva biskvita stavite dvije žlice kreme, a s ostatkom premažite vanjski dio torte. Po vrhu naribajte koricu eko naranče ili limuna i svježu mrkvu koju ste ostavili neko vrijeme na papirnatom ručniku kako bi se upio višak vlage.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:04