DOBRE IDEJE

Što s ostatkom bjelanjaka? Spremite ih u zamrzivač, napravite još bolje pite ili brze kreme

 Shersor/
Od zdravijeg doručka, preko omiljenih šnenokli pa sve do hrskavih keksića, imamo 5 ideja kako iskoristiti ostatak bjelnjaka

Dok nam potrošiti ostatak žumanjaka ne predstavlja baš nikakav problem i instantno nam na pamet pada kremasta carbonara ili domaća majoneza, s bjelanjcima je priča nešto kompliciranija. Naime, osim Pavlove za koju je potrebno izdvojiti nešto više vremena i, primjerice, beze kora za ledeni vjetar, malo je jela koja nam na pamet padaju pri samom spomenu na višak bjelanjaka. No, iznenadili biste, popis je zapravo prilično dugačak.

BJELANJCI ZA PROZRAČNIJE NADJEVE

Osim što od ostataka, uz tek nekoliko dodataka, možete napraviti kompletna jela, tučeni bjelanjci bit će dobra opcija i u slučaju da nadjev za, primjerice, slatke ili slane pite želite učiniti prozračnijim. Posebno se dobro snalaze u nadjevima na bazi sira, a s obzirom na to da nemaju okus, dodati ih možete i u različite nadjeve s orašastim plodovima, makom ili pak jabukama. Naravno, u pitanju su nadjevi koji se, nakon dodatka bjelanjaka, još dodatno peku.

ZAMRZAVANJE BJELANJAKA

U slučaju da bjelanjke spremate za kasnije, u hladnjaku ih držite tek dva do tri dana, ovisno o svježini jaja. Brojni gastronomski znalci preporučuju i zamrzavanje bjelanjaka te napominju da tako spremljeni u zamrzivaču mogu stajati do tri mjeseca. Da biste ih smrznuli, dovoljno ih je rasporediti u manje posudice ili kalup za led, a kada se smrznu, prebaciti u vrećicu. Odmrznite ih tako da ih preko noći ostavite u hladnjaku, a važno je dodati i kako se jednom odmrznuti bjelanjci ne smiju više smrzavati.

MERINGA

Meringa ili puslice odlična su ideja za potrošiti ostatak bjelanjaka, a za samu pripremu trebat će vam tek nekoliko sastojaka. Želite li postići najbolje rezultate, bjelanjci obavezno moraju biti sobne temperature, a koristite li šećerni sirup, također pripazite na temperaturu i način dodavanja. Sve savjete potražite u nastavku.

KAKO NAPRAVITI MERINGU ILI PUSLICE

image
Marko Miscevic/Cropix/

ČOKOLADNI MOUSSE

Za čokoladni mousse koji je prozračan i pun mjehurića iznutra, a elegantno gladak izvana, također će vam trebati samo nekoliko sastojaka, a pri samoj pripremi najvažnije je biti nježan i s kremom postupati pažljivo, posebice u trenutku kada u čokoladu dodajete bjelanjke, kako ne biste izgubili zrak, a samim i time laganu teksturu kojoj težite.

ČOKOLADNI MOUSSE

image
Istockphoto/

MACARONS

Kada su pak u pitanju macarons, najbolji savjet koji vam možemo dati jest da se naoružate strpljenjem i ne odustanete čak ni kada vam se učini da je sve propalo. Čak i najiskusniji slastičari s ovom su francuskom poslasticom imali problema, no jednom kada su usavršili pripremu, macarons su zauzeli visoko mjesto na listi omiljenih slatkih zalogaja.

RECEPT ZA MACARONS OD ČOKOLADE I MALINA PETRE JELENIĆ

image
Marko Miscevic/Cropix/

ŠNENOKLE

Postoji li za vrijeme nadolazećih sve hladnijih dana išta bolje od dobrog filma i zdjelice šnenokli? Omiljeni klasik iz djetinjstva napravite po provjereno dobrom receptu.

RECEPT ZA ŠNENOKLE

image
Vid Nikolić/

OMLET OD BJELANJAKA

Od ostatka bjelanjaka možete napraviti prilično bogat, ali istovremeno lagan doručak. Lažni omlet od bjelanjaka posebno je popularan kod onih koji paze na prehranu i sportaša, no uz malo svježih začina postaje prilično dobar doručak čak i za najveće skeptike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:00