KUHAJ BOLJE

Sve što trebate znati: kako odabrati najbolje kestene i kako ih ispeći na dva provjereno dobra načina

Važan je korak kestene pravilno zarezati s oble strane, a nakon pečenja ih umotajte u krpu

U hladnim jesenskim mjesecima mnogima su kesteni omiljena poslastica. Nešto je posebno utješno u mirisu toplih kestena na maglovitu i hladnu večer.

Sezona im je od listopada do prosinca, iako pečene kestene često možete kupiti i tijekom ostatka godine.

image
Berislava Picek/cropix/

Kako napraviti malo drugačija jela koristeći kestene, poput pizze, gulaša, salata i desetara, pisali smo ovdje, a danas vam donosimo vodič kako kod kuće jednostavno i brzo možete sami ispeći kestene.

Dva su najjednostavnija i provjerena načina za to: kestene kod kuće možete ispeći u pećnici ili u loncu. Na štednjaku ih možete ispeći i u rupičastoj tavi.

Što trebate znati kad kupujete kestene?

Kad kupujete kestene važno je da su plodovi što sjajniji i da im je površina glatka, jer su u suprotnom kesteni stari, a najbolji su oni tamnije (smeđe) boje, što znači da su bili više na suncu i da su slađi. Birajte veće, mesnatije primjerke jer ćete imati manje posla, lakše se čiste i gule, a prije pečenja potrebno ih je zarezati da ne bi došlo do “eksplozije” i da bi se kasnije lakše ogulili.

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Kako ispeći kestene u loncu

Kako biste ispekli kestene u loncu, potrebno je svaki kesten oštrim nožem zarezati s oble strane. Kestene stavite u lonac tako da pokriju dno lonca, ali pazite da ga ne pretrpate i da kesteni ne budu jedan na drugome kako bi se mogli ravnomjerno ispeći.

Kestene u loncu pecite na srednje jakoj vatri, a tijekom pečenja ih povremeno okrećite.

Znat ćete da su gotovi kada kora svakog kestena sa svih strana postane crna i počne se ljuštiti oko mjesta na kojem ste napravili rez nožem.

image
Filippo Arteconi, Istock/Getty Images

Važan je korak da vruće kestene nakon pečenja umotate u krpu i pustite da se tako odmore desetak minuta, kako bi se korica odvojila od pečenog kestena te kako biste ga lakše mogli oguliti. Tada su spremni za jelo.

Naš je savjet da za pečenje kestena u loncu koristite što jednostavniji lonac, kojeg vam neće biti žao ako se i ošteti.

image
Anna Morgan, Pexels/

Kako ispeći kestene u pećnici

Ako ste se odlučili za opciju pečenja kestena u pećnici, prvi korak je isti: kesten zarežite oštrim nožem s oble strane.

Zatim ih stavite u pleh, poškropite vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta. Gotovi su kad se raspuknu i kada vidite da se korica odvojila od ploda, kako biste kestenje mogli lako oguliti.

image

Kesteni iz

Emrah Onder, Istock/Getty Images

Još je jedan savjet za pečenje kestena u pećnici koji možete iskoristiti, taj da ih prije pečenja prokuhate do vrenja, ocijedite, a zatim stavite u pleh i pečete 20-30 minuta na 200 stupnjeva.

image
Pexels/

Od pizze i gulaša do salata i deserata, evo kako iskoristiti kestene, a da nisu samo kuhani i pečeni

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 22:39