KUHAJ BOLJE

Tijesta, umaci i biskvit kolači: Kako najjednostavnije napraviti pire od buče i što od njega skuhati

Ne morate više izbjegavati recepte koji u sastojcima sadrže pire od buče iz konzerve. Sami napravite još bolji!

Svaki put kada svratimo na tržnicu, na još uvijek šarenim klupama dočeka nas sve više različitih vrsta i oblika buče. Neke su male i ukrasne, druge duguljaste i slatke, a treće idealne za dobru bučnicu. Logično, baš nikada tržnicu ne možemo napustiti bez barem jednog primjerka u torbi. Najviše volimo svima dobru poznatu butternut tikvu, koja je slatkasta i odličan je dodatak kako slanim jelima, tako i desertima, a kada smo u žurbi, često uzimamo već unaprijed naribanu buču koju zatim koristimo brzinski i po potrebi, bez stvaranje previše nereda u vlastitoj kuhinji.

KAKO BUČU UČINITI JOŠ SLAĐOM I OLAKŠATI SI ČIŠĆENJE?

I dok je s već ribanom bučom postupak pripreme određenih jela prilično jednostavan, cijeli plod prije uporabe potrebno je očistiti pa tek onda obraditi. Jedna stvar koju uvijek radimo jest to da buču najprije prepolovimo ili narežemo na veće komade, izvadimo koštice, blago je posolimo, a potom je stavljamo u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Nakon 30 do 50 minuta na 180 do 200 stupnjeva u pećnici komadi buče postaju daleko lakši za obradu, mekani i slađi. Iz njih potom vadimo samo pečeno "meso" buče i drobilicom za krumpir ili blenderom pretvaramo je u pire. Dok pećnica još radi, na isti papir za pečenje stavljamo i koštice koje ćemo kasnije iskoristiti kao hrskavi dodatak jelima.

image
Unsplash

I ŠTO DALJE?

Jednom kada dobijete pire od buče, od njega možete raditi nebrojeno mnogo jela i ne morate više zaobilaziti američke recepte u kojima se među sastojcima navodi konzerva pirea od buče. U hladnjaku ga možete čuvati nekoliko dana, najviše tri, a kao takvog možete ga dodavati u različite namaze, tijesta, kreme i biskvite. Pire od buče jelima će dati slatkastu notu, lijepu boju, ali i dodatnu sočnost. Mi ga, primjerice, volimo dodati tijestu za kruh, od narančastog pirea napraviti njoke ili ga ubaciti u smjesu za biskvit ili muffine. U nastavku donosimo nekoliko dobrih recepata.

image
Gmvozd/Getty Images

KAKO NAPRAVITI NJOKE OD BUČE?

Baš kao i kod klasične pripreme, za njoke od buče trebat će vam pire od buče, brašno, muškatni oraščić, jaje i sol. Brašno dodajte postepeno i pripazite da ga nema previše kako njoki ne bi bili previše tvrdi. Mijesite dok ne dobijete tijesto koje vrlo lako možete oblikovati u valjak i rezati na jednake dijelove. Njoke kuhajte u kipućoj slanoj vodi, a najbolja opcija potom će biti prebaciti ih na tavu u kojoj ste otopili maslac i dodali malo češnjaka te začinsko bilje po želji, primjerice timijan. Obložite ih maslacem i završite na tavi pa poslužite još tople posipane sirom po želji. U nastavku donosimo popis sastojaka koji će vam za pripremu trebati.

Trebat će vam:

500 g muškatne bundeve

200 g brašna

1 jaje

prstohvat muškatnog oraščića

image
Irigri8/Getty Images/istockphoto

DODAJTE GA U DIZANO TIJESTO

Osim njoka, uvijek možete napraviti i meki, sočan kruh od buče. Oblikujte ga u pletenicu, rolicu ili u klasičan duguljasti kruh i poslužite uz maslac ili druge dodatke po želji. Odličan je u slanim i slatkim varijantama, a dodate li mu i malo cimeta, muškatnog oraščića i vanilije, možete ga u potpunosti pretvoriti u slatki kruh. Pire od buče možete dodati i u druga tijesta, ali imajte na umu da će vam u tom slučaju biti potrebno ipak nešto više brašna nego obično.

RECEPT ZA KRUH OD BUČE

image
Lidija Lončarić/

NAMAZI I TJESTENINA SU UVIJEK DOBRA IDEJA

Osim što ga možete dodati u klasičan humus, pire od buče možete pretvoriti i u malo uzbudljiviji namaz. Dodajte mu sok limuna, sitno sjeckani peršin, parmezan, maslinovo ulje, sol i papar pa sve zajedno dobro pomiješajte. Dok pečete buču, u foliju možete umotati i glavicu češnjaka s malo maslinova ulja pa, kada je gotova, dobivenu pastu jednostavno istisnuti iz opne i pomiješati s pireom. Na taj način dobit ćete aromatičan, gust namaz koji je odličan na tostiranom kruhu, ali kada ga razrijedite s malo vode od kuhanja tjestenine, može biti i vrlo dobar umak.

Trebat će vam:

1 mala buča po izboru

50 ml maslinova ulja

šaka peršina

3 žlice parmezana

sok jednog limuna

sol

papar

Priprema:

Pire od buče stavite u veći mužar, dodajte sok limuna, nasjeckani peršin, parmezan, maslinovo ulje, sol i papar. S obzirom na to da je buča vrlo mekana, brzo se pretvara u pire nije potrebno dugo miješanje. Ako koristite i pečeni češnjak, ubacite ga naknadno i sve dobro pomiješajte.

image
Marko Miscevic/Cropix/

A kad smo već kod tjestenine, razmislite i o tome da se okušate u pripremi punjene tjestenine s bučom. Kombinirajte je s orasima ili drugim orašastim plodovima po želji, dodajte muškatni oraščić, začinite soli i paprom i napunite domaće tijesto. Kuhajte, završite na tavi i poslužite uz listiće svježe kadulje. Osim u svježoj tjestenini, ovaj nadjev možete iskoristiti i za punjenje lisnatog tijesta koje ćete potom ispeći i napraviti male, aromatične jesenske jastučiće.

RECEPT ZA SVJEŽU TJESTENINU

Za nadjev:

200 g pirea od buče

100 g oraha

žličica ribanog muškatnog oraščića

prstohvat soli i papra

Priprema:

Pečenu i ohlađenu buču stavite u multipraktik, dodajte orahe, muškatni oraščić, sol i papar te sve usitnite dok ne dobijete kremozan nadjev.

image
Marko Miscevic/Cropix/

A SLATKO?

Šećer na kraju, pire od buče vrlo lako možete pretvoriti u kremu ako mu dodate mascarpone, krem sir ili tučeno vrhnje za šlag, ovisno o tome kakav desert želite napraviti. Primjerice, ako radite cheesecake, dovoljno će biti 200 grama mascarpone sira pomiješati s jednakom količinom milerama, šećerom u prahu, pireom od buče i začinima po želji, sve dobro izmiksati i staviti u hladnjak da se stisne prije posluživanja.

Radite li, pak, biskvit kolače, trebat će vam jaje, glatko brašno, šećer, otopljeni maslac i još pokoji dodatak. U nastavku vam ostavljamo recept za mini kuglofe koje vrlo lako možete pretvoriti u muffine ili mali, slatki kruh od buče. Poslužite ih same za sebe ili napravite kremu od krem sira u koji ste dodali malo začina po želji, šećer u prahu, vaniliju i dvije, tri žlice mlijeka kako biste je mogli lijepo razmazati.

Trebat će vam:

1 jaje

200 g pirea od bundeve

200 g glatkog brašna

1 žličica sode bikarbone

pola žličice cimeta

1 žličica začina za bundevu

prstohvat soli

70 g šećera

1 žličica ekstrakta od vanilije

70 g otopljenog maslaca

Priprema:

U manju zdjelu stavite suhe sastojke - brašno, sol, sodu bikarbonu, mješavinu začina za bundevu i cimet. Promiješajte i stavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte pire od bundeve, šećer, otopljeni maslac, jaje i ekstrakt od vanilije. Miksajte dok smjesa ne postane glatka. Smjesi dodajte suhe sastojke sve sjedinite. Pripremite kalup za krafne s rupicom. Malo ga premažite masnoćom. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu te istisnite u kalup. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:34