ISPROBANO!

Top trik za najbolju salatu s tunom i tjesteninom! Jednom kada je napravite na ovaj način, zaboravit ćete na sve ostalo

Umjesto da u zdjeli samo pomiješate sve sastojke, pokušajte s pretvaranjem tune u gusti umak, kako biste je kasnije još ljepše sjedinili s tjesteninom i povrćem

Otkad smo prije tri godine testirali recept Davida Changa za superkremastu salatu s tjesteninom i tunom, ideji koja iza njega stoji neprestano se vraćamo. Bolju varijantu još nismo pronašli, a da nam ne oduzima previše vremena pa najbolji savjet za stvarno dobru salatu danas dijelimo i s vama.

Dakle, da bi vam tuna salata ispala najbolje do sada, trebat će vam klasični sastojci koje biste i inače koristili, poput tjestenine, konzerve tune, češnjaka, maslinova ulja, soli i papra, rajčice, krastavaca i mladog luka, a osim toga, trebat će vam još i blender, zdjela za miješanje i posuda za kuhanje tjestenine.

image
Magnez2/Getty Images/istockphoto

Nakon što je tjestenina kuhana, ocijedite je i isperite, ako je to potrebno, kako se ne bi ljepila (tjesteninu inače u ni jednom drugom slučaju nije potrebno ispirati), zatim sve sastojke za dressing (maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, sol i papar, a možete dodati i inćune i kapare) ubacite u blender ili sjeckalicu i dobro ih sjedinite, a na kraju dodajte i tunu iz konzerve koju ste prethodno ocijedili. Blendajte još kratko, kako biste dobili kremu s komadićima tune. Zatim sve zajedno pomiješajte s kuhanom tjesteninom, dodajte još malo maslinova ulja i sjeckane rajčice, krastavce i mladi luk. Po želji dodati možete i, primjerice, kukuruz ili slanutak.

image
Magnez2/Getty Images

Rezultat će biti kremasta tjestenina s tunom i povrćem, koja će biti još bolja kada odstoji u hladnjaku. Kada je pripremite na ovaj način, umjesto da samo pomiješate sve sastojke u zdjeli, pri svakom zalogaju tunu ćete osjetiti u jednakoj mjeri, a hrskavo povrće doći će još više do izražaja.

U nastavku vam ostavljamo i recept Lidije Lončarić, inspiriran upravo idejom Davida Changa, u kojem se u dressing dodaju i žumanjak, inćuni, sojin umak i sezamovo ulje.

image
Privatni Album/

Trebat će vam:

1 pakiranje sitnije rupičaste tjestenine (penne, ziti, conchiglie, macaroni...)

4 žlice rižina octa (može i neke druge kiseline, primjerice soka od limete ili limuna)

1 kuhani žumanjak

2 režnja češnjaka

3 fileta inćuna u ulju

4-5 žlica maslinova ulja

2 žlice sezamova ulja

3 žlice sojina umaka

1 veća ili 2 manje konzerve tune

sol i papar

1 vezica mladog luka (4-5 komada)

4-5 rajčica

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, pa je, kad je gotova, ocijedite i zalijte hladnom vodom kako biste je ohladili. Ocijedite ponovno i premjestite u veliku zdjelu. Dodajte sitno sjeckani mladi luk i rajčicu. U blender ubacite rižin ocat, kuhani žumanjak (David Chang koristi sirovi, ali ako salatu nosite na piknik i držite je na toplom, radije koristite kuhani), češnjak, inćune, maslinovo ulje, sezamovo ulje, sojin umak, tunu (ako koristite onu u salamuri, ocijedite je, a ako koristite kvalitetniju tunu u dobrom maslinovu ulju, možete je dodati s uljem, samo tada smanjite količinu ulja navedenu u receptu), sol i papar. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete kremasti umak. Dobiveni umak prelijte preko tjestenine, luka i rajčice i dobro pomiješajte. Kušajte i dodajte još začina po želji. Poslužite hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 07:24