U tome je tajna

Trikovi koji će vam pomoći da ispečete tanke, meke i mirisne palačinke, kao iz omiljenog restorana

 Pexels

Premda će neki ostati zatečeni, postoje ljudi koji izvrsno peku slastice, ali ne znaju ispeći palačinke. Baš smo iz tog razloga nedavno s vama podijelili recept uz pomoć kojeg one i početnicima i neznalicama ispadaju savršeno. No, da palačinke nisu baš tako jednostavne za pripremu, govore nam i trikovi koje malo-malo čujemo ili pročitamo. Stoga vam u nastavku, ako ste u misiji usavršavanja pečenja palačinki, donosimo i savjete koji bi vam mogli pomoći da napokon savladate vještinu pečenja jedne od mnogima omiljenih slastica koje punimo pekmezima, džemom, namazima od lješnjaka, kikirikija, sladoledom, rastopljenom čokoladom, kuhanim bobičastim voćem i usitnjenim orašastim plodovima... ali i sirom, šunkom, gljivama.

image
Pexels

Većina nas, naime, palačinke peče već "napamet". Ubacimo sve sastojke u zdjelu, umutimo, po potrebi dodamo još malo brašna, zagrijemo tavu i pečemo. No, što kad želimo još bolje palačinke? Što kad želimo da su tanke, meke, mirisne i pečene kao u restoranu gdje ih najradije naručimo?

image
Unsplash

PRVO PRAVILO

Bilo da palačinke radite po receptu ili "iz glave", od ukupne količine brašna koju koristite za pripremu palačinki oduzmite dvije žlice brašna i umjesto njega dodajte škrobno brašno.

DRUGO PRAVILO

Prije nego u brašno umiješate sve druge potrebne sastojke za izradu palačinki - obavezno ga prosijte kroz sito.

TREĆE PRAVILO

Možda sodu bikarbonu koristite za čišćenje, no ona se koristi i u kuhanju, a kod pripreme palačinki će vam pomoći da one, odnosno tijesto, bude pahuljasto. No, nemojte pretjerivati, i pola čajne žličice bit će dovoljno.

ČETVRTO PRAVILO

Koristite li sodu bikarbonu u receptu za palačinke, obavezno je prosijte zajedno s brašnom prije nego što dodate druge sastojke.

PETO PRAVILO

Vanilija je okej, ali nije jedini začin na svijetu! Naribajte u smjesu koricu nešpricanog limuna, naranče ili mandarine, a isprobajte ih i s naribanom jabukom.

image
Pexels

Recept za palačinke možete pronaći OVDJE.

SAVJET VIŠE!

Ako je možete nabaviti, svakako probajte napraviti smjesu za palačinke s mlaćenicom (stepka, odnosno engl. buttermilk). Ona će "aktivirati" sodu bikarbonu i ujedno pomoći da palačinke ostanu mekane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:17