Ispeći prefinu pitu s hrskavim prhkim tijestom i sočnim voćnim nadjevom nije teško, no na nekoliko sitnica ipak morate paziti za savršen rezultat. Naime, zbog većeg udjela vode u voćnom nadjevu, lako se potkrade klasična pogreška, a to je ona kada donji dio tijesta za pitu ostane mokar i gnjecav.
No, za taj problem postoji jednostavno rješenje koje će zahtijevati tek nekoliko minuta više u pripremi pite, a zove se ‘blind baking‘. Radi se o pečenju praznog tijesta, bez nadjeva, prije nego što se ono peče zajedno s nadjevom.
Metoda je to pečenja košarice od tijesta koja sprečava da ono postane gnjecavo.
Nakon što zamijesite prhko tijesto i ono se dobro ohladi u hladnjaku, razvaljajte ga na veličinu kalupa u kojem ćete ispeći pitu.
Zatim ga na više mjesta izbodite vilicom, kako se tijesto tijekom pečenja ne bi napuhalo.
Na tijesto u kalupu stavite papir za pečenje, a na papir za pečenje rasporedite kuglice za pečenje. Ako nemate kuglice za pečenje koje se koriste upravo za slastičarsku upotrebu, bez problema možete iskoristiti i nekuhana zrna graha ili riže. Rasporedite ih tako da prekriju cijelo dno papira za pečenje, kako se tijesto tijekom pečenja ne bi napuhalo i podiglo.
Sve stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva na oko 10 minuta. Tijesto u ovom slučaju ne pečete do kraja, već ga nakon deset ili manje minuta vadite iz pećnice, s njega mičete ‘utege‘ i papir za pečenje te na njega stavljate prethodno pripremljeni voćni nadjev. Zatim sve zajedno, cijelu pitu, pečete na nešto manjoj temperaturi (170-180 stupnjeva) još 30-40 minuta.
Istu metodu možete koristiti i prilikom pečenja slane pite, quichea.
Ako pak želite ispeći tijesto za pitu do kraja, a zatim na njega dodati kremu koja je već kuhana i ne treba se više peći, ili možda i svježe voće, možete postupiti na sljedeći način. Tijesto pripremite i pecite s utezima oko 15 minuta, a zatim ga pecite još pet minuta samo, bez utega i papira za pečenje. Nakon što se ohladi, na njega možete staviti već skuhanu kremu i/ili svježe voće i vaša slastica je gotova.
U nastavku vam donosimo dva recepta u kojima možete isprobati ovu metodu: za slani quiche, te za slatku voćnu pitu.
Za tijesto će vam trebati:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
2-3 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
300 g brokule
150 g pancete
3 jaja
200 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
100 g naribanog sira po izboru
1 češanj češnjaka
sol i svježe mljeveni papar
prstohvat muškatnog oraščića
maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno, maslac i prstohvat soli, trljajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i 2-3 žlice hladne vode, brzo zamijesite tijesto, oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Blanširajte brokulu 2-3 minute, ocijedite. U tavi pržite pancetu dok ne postane hrskava, dodajte češnjak i pržite još minutu.
Razvaljajte tijesto, stavite u kalup, izbodite vilicom i pecite na 180 °C 10-15 minuta s papirom i "utegom", pa još 5 minuta bez. Na tijesto stavite brokulu, pancetu i prelijte smjesom od jaja, vrhnja, mlijeka i sira. Pecite 25-30 minuta na 180 °C.
Trebat će vam:
300 g hladnog maslaca
400 g brašna
2 žlice brezina šećera
prstohvat soli
brašno i masnoća za kalup za pečenje
1,5 kg kiselkastih jabuka
1 žličica cimeta
3 žlice limunova soka
125 ml + 2 žlice javorova sirupa
30 g brašna
5 žlica oguljenih mljevenih badema
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brezin šećer i brašno, dodajte žličicu soli pa maslac. Drobite prstima da nastanu grudice, dodajte 150 ml hladne vode pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Neka stoji najmanje dva sata, najbolje preko noći. Kalup za pečenje torti promjera 26 cm namastite i pospite brašnom. Za nadjev ogulite jabuke, izrežite na četvrtine, odstranite koštice pa izrežite na tanje šnite i na kraju na komadiće. Pomiješajte ih s cimetom, limunovim sokom, 125 ml javorova sirupa, mljevenim bademima i brašnom. Polovicu tijesta izvaljajte u kružni oblik pa njime obložite dno (tako da stranice budu pokrivene tijestom). Tijesto pospite s dvije žlice badema, rasporedite jabuke, a rubove tijesta premažite žlicom javorova sirupa. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Od druge polovice tijesta izvaljajte krug pa njime prekrijte jabuke. Prstima stisnite rubove tijesta, a nožem izrežite ukrase. Vilicom napravite rupice kroz koje će izlaziti višak vlage. Pecite pedesetak minuta.
Savjet više!
Dio tijesta koje ste sačuvali za pokrivanje pite možete i razvaljati tanko pa narezati na trakice i na vrhu isplesti mrežu. Izgledat će još efektnije!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....