KUHAJ BOLJE

Znamo kako da vam dno pite nikad više ne ispadne gnjecavo, trebat će vam samo dvije stvari i nekoliko minuta

Ako nemate kuglice za pečenje koje se koriste upravo za slastičarsku upotrebu, bez problema možete iskoristiti i nekuhana zrna graha ili riže

Ispeći prefinu pitu s hrskavim prhkim tijestom i sočnim voćnim nadjevom nije teško, no na nekoliko sitnica ipak morate paziti za savršen rezultat. Naime, zbog većeg udjela vode u voćnom nadjevu, lako se potkrade klasična pogreška, a to je ona kada donji dio tijesta za pitu ostane mokar i gnjecav.

No, za taj problem postoji jednostavno rješenje koje će zahtijevati tek nekoliko minuta više u pripremi pite, a zove se ‘blind baking‘. Radi se o pečenju praznog tijesta, bez nadjeva, prije nego što se ono peče zajedno s nadjevom.

image
Unsplash/

Metoda je to pečenja košarice od tijesta koja sprečava da ono postane gnjecavo.

Nakon što zamijesite prhko tijesto i ono se dobro ohladi u hladnjaku, razvaljajte ga na veličinu kalupa u kojem ćete ispeći pitu.

Zatim ga na više mjesta izbodite vilicom, kako se tijesto tijekom pečenja ne bi napuhalo.

image
Sarahdoow/Getty Images

Na tijesto u kalupu stavite papir za pečenje, a na papir za pečenje rasporedite kuglice za pečenje. Ako nemate kuglice za pečenje koje se koriste upravo za slastičarsku upotrebu, bez problema možete iskoristiti i nekuhana zrna graha ili riže. Rasporedite ih tako da prekriju cijelo dno papira za pečenje, kako se tijesto tijekom pečenja ne bi napuhalo i podiglo.

image
Sarahdoow/Getty Images

Sve stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva na oko 10 minuta. Tijesto u ovom slučaju ne pečete do kraja, već ga nakon deset ili manje minuta vadite iz pećnice, s njega mičete ‘utege‘ i papir za pečenje te na njega stavljate prethodno pripremljeni voćni nadjev. Zatim sve zajedno, cijelu pitu, pečete na nešto manjoj temperaturi (170-180 stupnjeva) još 30-40 minuta.

image
Easterbunnyuk/Getty Images/istockphoto

Istu metodu možete koristiti i prilikom pečenja slane pite, quichea.

Ako pak želite ispeći tijesto za pitu do kraja, a zatim na njega dodati kremu koja je već kuhana i ne treba se više peći, ili možda i svježe voće, možete postupiti na sljedeći način. Tijesto pripremite i pecite s utezima oko 15 minuta, a zatim ga pecite još pet minuta samo, bez utega i papira za pečenje. Nakon što se ohladi, na njega možete staviti već skuhanu kremu i/ili svježe voće i vaša slastica je gotova.

U nastavku vam donosimo dva recepta u kojima možete isprobati ovu metodu: za slani quiche, te za slatku voćnu pitu.

QUICHE S BROKULOM

Za tijesto će vam trebati:

200 g glatkog brašna

100 g maslaca

prstohvat soli

1 jaje

2-3 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:

300 g brokule

150 g pancete

3 jaja

200 ml slatkog vrhnja

100 ml mlijeka

100 g naribanog sira po izboru

1 češanj češnjaka

sol i svježe mljeveni papar

prstohvat muškatnog oraščića

maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno, maslac i prstohvat soli, trljajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i 2-3 žlice hladne vode, brzo zamijesite tijesto, oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Blanširajte brokulu 2-3 minute, ocijedite. U tavi pržite pancetu dok ne postane hrskava, dodajte češnjak i pržite još minutu.

Razvaljajte tijesto, stavite u kalup, izbodite vilicom i pecite na 180 °C 10-15 minuta s papirom i "utegom", pa još 5 minuta bez. Na tijesto stavite brokulu, pancetu i prelijte smjesom od jaja, vrhnja, mlijeka i sira. Pecite 25-30 minuta na 180 °C.

Prhka pita od jabuka

Trebat će vam:

300 g hladnog maslaca

400 g brašna

2 žlice brezina šećera

prstohvat soli

brašno i masnoća za kalup za pečenje

1,5 kg kiselkastih jabuka

1 žličica cimeta

3 žlice limunova soka

125 ml + 2 žlice javorova sirupa

30 g brašna

5 žlica oguljenih mljevenih badema

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brezin šećer i brašno, dodajte žličicu soli pa maslac. Drobite prstima da nastanu grudice, dodajte 150 ml hladne vode pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Neka stoji najmanje dva sata, najbolje preko noći. Kalup za pečenje torti promjera 26 cm namastite i pospite brašnom. Za nadjev ogulite jabuke, izrežite na četvrtine, odstranite koštice pa izrežite na tanje šnite i na kraju na komadiće. Pomiješajte ih s cimetom, limunovim sokom, 125 ml javorova sirupa, mljevenim bademima i brašnom. Polovicu tijesta izvaljajte u kružni oblik pa njime obložite dno (tako da stranice budu pokrivene tijestom). Tijesto pospite s dvije žlice badema, rasporedite jabuke, a rubove tijesta premažite žlicom javorova sirupa. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Od druge polovice tijesta izvaljajte krug pa njime prekrijte jabuke. Prstima stisnite rubove tijesta, a nožem izrežite ukrase. Vilicom napravite rupice kroz koje će izlaziti višak vlage. Pecite pedesetak minuta.

Savjet više!

Dio tijesta koje ste sačuvali za pokrivanje pite možete i razvaljati tanko pa narezati na trakice i na vrhu isplesti mrežu. Izgledat će još efektnije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:43