Uspješna suradnja prirode i čovjeka

LJUBAV NA PRVI TERANINO: U Buzetu proizvode Teranino u koji se svi zaljubljuju na prvi pogled!

U Buzetu se proizvode prirodno aromatizirane rakije, ali i octi, džemovi, čokolade, sve po recepturi obitelji Sirotić kojoj je sama priroda glavni partner
 Mario Kučera

Unutar zidina starog buzetskog vinskog podruma, čije bačve datiraju s početka prošlog stoljeća, danas se nalazi destilerija Aura. Ova kuća prirodno aromatiziranih rakija postoji od 2007. g. i mjesto je na kojemu se može kušati i doznati sve o vrstama rakija za čiju se proizvodnju koristi isključivo samoniklo bilje i divlje voće. Njihov najpoznatiji i najprodavaniji proizvod je Teranino, i u njega se gotovo svi koji ga probaju zaljubljuju na prvu.

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje:

Naše iskustvo bilo je upravo takvo, Teranino i Dobra hrana definitivno su u ljubavi. Ovo piće radi se od kvalitetnog terana u koji se dodaje voćna rakija i desetak vrsta začina. Na listi popularnosti Teranino slijede biska i medica, no u Aurinoj ponudi nalazi se ukupno 96 artikala među kojima naravno dominiraju rakije i to: kadulja, badem i maslina, divlja kruška, divlja jabuka, šipak, rogač, drijen, medimela, šumsko voće…, a prave i Bisku extra koja se proizvodi od bijele imele ubrane isključivo na stablu jabuke.

Mario Kučera

Osim njih tu su i sjajni prirodni octi, čokolade te marmelade i džemovi; bazga, maslačak, kopriva, kadulja, smokva, drijen, šljiva. Ovdje se proizvode isključivo rakije, a ne likeri. Naime, naziv liker često se upotrebljava kad je riječ o voćnim okusima, no kako su nam objasnili u Auri, razlika između prirodno aromatiziranih rakija i likera je velika. Kod prvih je baza voćna rakija dok je likerima baza etilni alkohol kojemu se u proizvodnji dodaju arome.

Iza Aure stoji obitelj Sirotić, tata Radenko, mama Aurelija, sin Mišel, njegova supruga Daša, a i ostali članovi obitelji pomažu kad god je potrebno. Veliku ulogu imaju i djed i baka koji u Sovinjaku u potpuno divljoj prirodi daleko od bilo kakvog zagađenja na tamošnjim poljima i livadama beru divlje voće i bilje.

Mario Kučera

- Oduvijek smo provodili dosta vremena u prirodi i skupljali razne plodove. U obitelji su se uvijek radile rakije, a mama je i nekad i sada zadužena za marmelade, to je njezin dio posla i ona u tome uživa. U svemu smo samouki, učili smo metodom pokušaja i pogrešaka, a kada smo se tome odlučili ozbiljnije posvetiti i krenuti u posao isprobavali smo dok nismo u potpunosti bili zadovoljni. Tada, na samim počecima rijetko kada smo bili suglasni. Nekad nešto dodaš, nekad oduzmeš da dođeš do pravih receptura, a mislim da smo uspjeli doći do onih idealnih omjera jer su naše rakije ljudi zavoljeli - kaže Mišel, a otac se nadovezuje:

- Rakija nikad ne može svake godine biti ista jer na prirodu ne možeš utjecati.

Mario Kučera

Tako je to kad radiš kao mi bez ikakvih umjetnih dodataka. Sve ubrano bilje i voće prolazi dugu hladnu maceraciju. To je dulji postupak proizvodnje, ali je i najbolji jer iako se sve to može napraviti u par dana ako se kuha, okus ne može biti isti jer se kuhanjem biljke naprosto ubiju. Svi ti plodovi se dakle moče u rakiji od kruške, jabuke ili grožđa šest mjeseci nakon čega se bez filtriranja rakija pretače. Filtere ne koristimo jer oni također uništavaju rakiju, skinu okus, miris i boju.

Odlučili smo se za umjerene alkohole od 30 do 33%, dok one jače variraju od 38 do 42%, a ako su alkoholi umjereni i slatkoća će također biti blaža - objašnjava Mišel.

U posebnu kategoriju spadaju njihove barikirane rakije Millefrutti koje odležavaju u bariknim bačvama do 10 godina. Riječ je o tri vrste sortnih rakija; destilatu malvazije, muškata i terana koji su ujedno i najpoznatije istarske sorte. Radi se o ukupno 3000 litara, od kojih se u normalnim uvjetima tijekom godina izgubi oko 25 do 30 litara pa se mora nadolijevati da se nadoknadi gubitak. No, da bi to izbjegli bačve planiraju čuvati u jami, odnosno spilji i to šest metara pod zemljom. Tamo je vlažnost 98% pa ne bi bilo spomenutih gubitaka.

Mario Kučera

Iako je posao sad već uhodan i Aura nije novo ime na tržištu, ovaj tim ne miruje, ideja imaju napretek, ali ostaju vjerni sebi. Ova mala destilerija radi velike stvari i ova priča je pokazatelj da se uspjeti može ako te pokreće srce i ako radiš i razmišljaš na način na koji razmišljaju ovi ljudi. Aura želi biti baš to što je, ne žele biti veliki, cilj im je raditi vrhunske proizvode i ni pod koju cijenu ne žele skrenuti sa svog puta i odustati od svog stava da sve što im je potrebno od sirovina mogu naći u prirodi. Ona je njihova glavna partnerica i bez njene pomoći ne bi bilo moguće dobiti ovako izvrsne proizvode. Jer koliko god toga se danas nalazi na tržištu, koliko god nam velike industrije pokušavaju dočarati ovaj ili onaj okus razlika, i to ogromna, između takvog proizvoda i onog čistog prirodnog podrijetla ipak postoji.

Na kraju krajeva, nikad nešto što je izašlo iz pogona u kojemu nažalost kemija igra glavnu ulogu ne može proizvesti doživljaj kakav mogu stvoriti proizvodi pripremljeni u suradnji s majkom prirodom. Ova vrijedna obitelj to itekako zna i toga je svjesna od samog početka stoga njihov način rada zaslužuje apsolutno divljenje. Aurini proizvodi nisu za svakoga, oni su za one koji prepoznaju i cijene ovakva načela i za one koji uživaju u nečemu što je pripremljeno s dušom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:13