Promo

Malo francuskih specijaliteta, s'il vous plaît!

Ne morate se upuštati u pripremu puževa ako niste toliki avanturisti, isprobajte slavni francuski povrtni ratatouille, quiche s povrćem i Nicoise salatu s tunom.
 Getty Images/iStockphoto

Teško da postoji ijedan narod koji hranu i kuhinju voli više od Francuza. Ta ljubav je rezultirala brojnim specijalitetima. Ali što je to što francusku kuhinju čini toliko statusnom? Francuzi svoju bogatu gastronomiju mogu prvo zahvaliti svom povoljnom geografskom položaju koji karakterizira i blizina mora i oceana, te brojne planine, ali i ravnice. Također, klimatski je to područje vrlo pogodno za uzgoj različitog povrća i voća.

bread and cheese fondue

Ono što nas na prvu asocira na francusku gastronomiju su svakako sirevi i vino. U francuskoj postoji gotovo 400 različitih vrsta sireva, od kojih su najpoznatiji chevre (tradicionalni kozji sir), autentični francuski Brie, Roquefort, Camembert i Gruyere.

Italian cheese in sale at street market, selective focus.
Getty Images/iStockphoto

Za svaki od sireva postoji poseban način rezanja koji je iznimno važan zbog njihovog daljnjeg čuvanja. Što se vina tiče, Francuska proizvodi gotovo jednu trećinu svjetskog vina. Najpoznatije francuske vinske regije su Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Provance, Rhone…

Wine BottlesIn Cellar
Getty Images

Što se omiljenih francuskih specijaliteta tiče, nezaobilazan je quiche, pogotove quiche Lorraine koji se tradicionalno priprema s porilukom i pancetom.

Onion Pie or Tart Served with Grilled Halves of Onion and Fresh Herbs. Rustic Style. Image Toned with Vintage Colors.

Također, Bešamel umak bez kojeg ne možemo zamisliti lazanje je također proizvod francuske kuhinje, zajedno s brojnim drugim bazičnim umacima.

Scalloped potatoes in an old blue enamel bowl, on rustic white table.

Nama dobro poznat gratinirani krumpir, ali i puževi su odlika francuske kuhinje. Kao i juha od luka i rastopljeni sir.

Ne morate se upuštati u pripremu puževa ako niste toliki avanturisti, isprobajte slavni francuski povrtni ratatouille, quiche s povrćem i Nicoise salatu s tunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:10