LJUDI I HRANA

NA PUTU ZA HERCEGOVINU: Ideja o jednom od najljepših specijala Dobre hrane rodila se na ritualnoj kavi uz pretresanje dogodovština s putovanja!

Cijela ideja rodila se na ritualnoj kavi na kojoj smo pretresale dogodovštine s putovanja. Svi koji barem malo poznaju Ivu znaju da je strastvena zaljubljenica u putovanja i teško joj je “staviti soli na rep” kad proradi crv znatiželje za otkrivanjem novih kultura
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Cijela ideja rodila se na ritualnoj kavi na kojoj smo pretresale dogodovštine s putovanja. Svi koji barem malo poznaju Ivu znaju da je strastvena zaljubljenica u putovanja i teško joj je “staviti soli na rep” kad proradi crv znatiželje za otkrivanjem novih kultura

Javnosti je Ivana Čuljak Lošić otprije poznata po angažmanu u prvoj sezoni popularnog kulinarskog showa “Masterchef”, a kasnije ju je ljubav prema slasticama nosila kroz usavršavanja po brojnim europskim zemljama, ali i Novom Zelandu, Meksiku, Kolumbiji i Ekvadoru. Osim toga Ivana je osmislila i brend pod imenom Neka jedu kolače koji svakim danom skuplja sve više poklonika na društvenim mrežama.

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: Ivana Culjak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: Ivana Culjak - one urmasica to rule them all.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema bureka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Prilično dugo se zadržala u splitskoj Bokeriji gdje je radila kao pastry chef, a pokrenula je i svoj brend “Neka jedu kolače”. Na kavi na kojoj se i rodila ideja o našoj hercegovačkoj avanturi pričalo se o njezinom norveškom putovanju. “Ne mogu vjerovati da me žena (norveška prijateljica Marit) nagovorila da se okupam u moru temperature 9 °C! Uskočila sam na minutu i pol, nakon čega mi se naša zima činila smiješnom!” kroz smijeh se prisjećala Ivana.

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: rucak kod obitelji Culjak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema bureka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Iako smo išle u ribolov i bome imale sreće s jastozima, Marit me zamolila da joj skuham nešto “naše”, a posebno ju je osvojila peka! I riječ na riječ, došle smo do toga kako nisam bila “kod njenih” i probala peku Ivina ćaće Hrvoja.” “Moja ti! Pa morate doć na jedan nedjeljni ručak da vidiš kako to kod nas ide!”

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Prava spiza

Nije me trebalo mnogo nagovarati pa smo se tako već sljedećeg tjedna našli u Klobuku, malom mjestu u blizini Ljubuškog. Iako mnogo putuje, Ivana najviše voli doći kući na “pravu spizu”. Inače, baš okolica Klobuka jako je bogata vodom pa u neposrednoj blizini istoimene planine koja je dobila naziv po šeširu (kakvog je i oblika) postoji sedam izvora pitke vode.

Ljubuski, 171117.
Ladis ribnjak za uzgoj kalifornijskih pastrva.
Na fotografiji: rijeka Trebizat i brdo Klobuk u pozadini.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: Vana Babic i Ivana Culjak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Blagonaklona klima i plodno tlo pogoduju uzgoju brojnih kultura, ali dolaskom u Hercegovinu na meniju je apsolutno nezaobilazna raštika. Osim toga, ovdje se tradicionalno bere divlje zelenje poput pariča, komorača, šurlina, maslačka, kokošje voljice i štavelja.

Klobuk, 171117.
Priprema brodeta od jegulja .
Na fotografiji: priprema brodeta od jegulja.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema bureka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Priprema se kao i raštika, na malo maslinova ulja, a može se ubaciti i malo suhog mesa, dok će posebne zazubice napraviti komad bravetine. “Trebamo li još nešto kupiti za sutrašnji ručak?” pitam Ivanu dok skrećemo prema Vrgorcu. “Ništa! Ćaća ima sve pod kontrolom, a i moramo vidjeti što ćemo sve spremati!”

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: vrt obitelji Culjak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

S njenim smo ocem na malenoj rječici Trebižat lovili jegulje koje smo kasnije pripremali na brudet i u kominu.

Klobuk, 171117.
Priprema brodeta od jegulja .
Na fotografiji: priprema brodeta od jegulja.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Njena majka Ljilja je pripremila tradicionalni japrak s raštikom i hurmašice s orasima.

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema urmasica kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema urmasica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zaputili smo se ka Nevesinju u potrazi za pravim sirom iz mišine.

Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Tradicionalan hercegovački doručak, puru s lučenicom, nam je pripremila Ivana. Naš video specijal pripremao se prilično dugo, ali jako smo uzbuđeni pokazati vam kako nam je bilo!

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: lucenica.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Nadamo se da ćete i vi uživati gledajući i čitajući naš hercegovački specijal baš kao što smo mi uživali pripremajući ga za vas!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 17:47