Javnosti je Ivana Čuljak Lošić otprije poznata po angažmanu u prvoj sezoni popularnog kulinarskog showa “Masterchef”, a kasnije ju je ljubav prema slasticama nosila kroz usavršavanja po brojnim europskim zemljama, ali i Novom Zelandu, Meksiku, Kolumbiji i Ekvadoru. Osim toga Ivana je osmislila i brend pod imenom Neka jedu kolače koji svakim danom skuplja sve više poklonika na društvenim mrežama.

.jpg)
.jpg)
Prilično dugo se zadržala u splitskoj Bokeriji gdje je radila kao pastry chef, a pokrenula je i svoj brend “Neka jedu kolače”. Na kavi na kojoj se i rodila ideja o našoj hercegovačkoj avanturi pričalo se o njezinom norveškom putovanju. “Ne mogu vjerovati da me žena (norveška prijateljica Marit) nagovorila da se okupam u moru temperature 9 °C! Uskočila sam na minutu i pol, nakon čega mi se naša zima činila smiješnom!” kroz smijeh se prisjećala Ivana.


Iako smo išle u ribolov i bome imale sreće s jastozima, Marit me zamolila da joj skuham nešto “naše”, a posebno ju je osvojila peka! I riječ na riječ, došle smo do toga kako nisam bila “kod njenih” i probala peku Ivina ćaće Hrvoja.” “Moja ti! Pa morate doć na jedan nedjeljni ručak da vidiš kako to kod nas ide!”

Prava spiza
Nije me trebalo mnogo nagovarati pa smo se tako već sljedećeg tjedna našli u Klobuku, malom mjestu u blizini Ljubuškog. Iako mnogo putuje, Ivana najviše voli doći kući na “pravu spizu”. Inače, baš okolica Klobuka jako je bogata vodom pa u neposrednoj blizini istoimene planine koja je dobila naziv po šeširu (kakvog je i oblika) postoji sedam izvora pitke vode.
.jpg)

Blagonaklona klima i plodno tlo pogoduju uzgoju brojnih kultura, ali dolaskom u Hercegovinu na meniju je apsolutno nezaobilazna raštika. Osim toga, ovdje se tradicionalno bere divlje zelenje poput pariča, komorača, šurlina, maslačka, kokošje voljice i štavelja.


Priprema se kao i raštika, na malo maslinova ulja, a može se ubaciti i malo suhog mesa, dok će posebne zazubice napraviti komad bravetine. “Trebamo li još nešto kupiti za sutrašnji ručak?” pitam Ivanu dok skrećemo prema Vrgorcu. “Ništa! Ćaća ima sve pod kontrolom, a i moramo vidjeti što ćemo sve spremati!”


S njenim smo ocem na malenoj rječici Trebižat lovili jegulje koje smo kasnije pripremali na brudet i u kominu.
.jpg)
Njena majka Ljilja je pripremila tradicionalni japrak s raštikom i hurmašice s orasima.




Zaputili smo se ka Nevesinju u potrazi za pravim sirom iz mišine.

Tradicionalan hercegovački doručak, puru s lučenicom, nam je pripremila Ivana. Naš video specijal pripremao se prilično dugo, ali jako smo uzbuđeni pokazati vam kako nam je bilo!

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....