VOLITE TIRAMISU?

Svi pričaju o novom mjestu u Splitu! Rade samo jednu vrstu slastice i već su postali hit

O otvaranju novog lokala, reakcijama publike i ponudi razgovarali smo s vlasnicom bara, Vedranom Petrić

U srcu stare gradske jezgre, na adresi Zadarska ulica 8, Split je od prošlog tjedna bogatiji za slatku oazu koja je već osvojila srca Splićana i turista. Otvoren je prvi specijalizirani tiramisu bar u gradu, a sudeći po reakcijama, upravo je to ono što je Splitu nedostajalo. Iza cijele priče stoji vlasnica Vedrana Petric, koja je nakon dugog planiranja i malo ‘poguranca‘ od strane svoje djece, stvorila mjesto o kojem se već naveliko priča.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

"Reakcije su zbilja odlične, super pozitivne. Otvorili smo prije tjedan dana, a već imamo goste koji se vraćaju svaki dan. To mi je najdraža povratna informacija", s oduševljenjem nam priča Vedrana.

Da se dobar glas daleko čuje, dokazuje i anegdota o gostima koji su na proputovanju iz Pule za Orebić odlučili stati u Splitu samo kako bi probali njezin tiramisu.

"Kažu da su oduševljeni. Za sada stvarno nemam riječi, hvala svima", skromno dodaje.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

U ponudi se trenutno nalazi šest (uskoro i sedam) vrsta tiramisua

Ideja o tiramisu baru nije došla preko noći. Vedrana je prije nekoliko godina na Rivi držala objekt s focacciama i sendvičima te je još tada htjela u ponudu uvrstiti tiramisu u čašicama, no prostor i uvjeti to nisu dopuštali. Na ideju je privremeno zaboravila, sve dok joj prijateljica nije spomenula kako je u Rimu vidjela barove koji prodaju isključivo tiramisu.

"Mene vam je to toliko pogodilo, znate kad vas nešto tako inspirira. I tako je sve krenulo", prisjeća se Vedrana.

Ipak, najljepši dio inspiracije krije se u njezinim sjećanjima iz djetinjstva.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

"Ne znam sjećate li se, kad ste bili mali pa bi vam pao imunitet, u Dalmaciji se djeci davao žumanjak sa šećerom i mrvu prošeka da te digne. Meni je to bilo savršeno. Trebalo je u to samo dodati mascarpone i eto cijele priče", otkriva nam Vedrana poveznicu s tradicionalnim dalmatinskim ‘lijekom‘.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

Iako je ideja bila tu, a receptura se brusila mjesecima, Vedrana priznaje da bi otvaranje vjerojatno još odgađala.

"Ja bih još čekala, nisam još ovo, čekaj još ono... Stalno sam nešto odgađala", smije se.

Tada su njezina djeca preuzela stvar u svoje ruke.

"Oni su rekli ‘dosta‘, stavili su video na društvene mreže i objavili: ‘Otvaramo 15. srpnja‘. I to je bilo to, prisilili su me. Hvala Bogu na mojoj djeci", kaže Vedrana.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

Iza cijele priče stoji vlasnica Vedrana Petric, koja je nakon dugog planiranja i malo ‘poguranca‘ od strane svoje djece, stvorila mjesto o kojem se već naveliko priča

U ponudi se trenutno nalazi šest (uskoro i sedam) vrsta tiramisua. Iako je klasik apsolutni favorit i najtraženiji, Splićani i njihovi gosti rado isprobavaju i ostale okuse - pistaciju, limun, jagodu, slani karamel i Kinder Bueno.

Na pitanje o tajni recepta, Vedrana odgovara jednostavno: kvaliteta namirnica je ključ.

"Koristimo pasterizirana jaja, kvalitetan mascarpone, piškote i kavu. Nema tu velike filozofije. Naravno, svatko ima svoj ukus – netko voli više kave, netko slađe, netko jače... Ja sam odlučila ne dati se zbuniti i napravila sam ga onako kako se meni sviđa i kako ja mislim da je najbolje. Za sada se pokazuje da je odluka bila ispravna", zaključuje Vedrana, sretna i pomalo iznenađena golemim uspjehom koji je njezin slatki bar postigao u tako kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 12:18