JEDVA SMO ČEKALI

Ako ste danas odlučili popiti stvarno dobru kavu, ovo je pet zagrebačkih adresa gdje služe sjajnu

 @karibu_kaaawa Instagram/Quahwa_coffee_lovers_only_/ /
Napokon je stiglo vrijeme uživanja u kvalitetnoj kavi, a mi znamo i gdje upravo takvu možete pronaći

Prvi dan ožujka označio je početak popuštanja strogih epidemioloških mjera koje su građani proslavili odlaskom u omiljene kafiće. Tijekom lockdowna, ugostiteljima je bilo onemogućeno služenje kave. Paradoksalno, ali istinito, kavu je tako bilo moguće kupiti u pekari, na benziskoj crpki ili trafici. Naravno, kava iz takvih aparata teško da može dijeliti i isti naziv s kavom koju služe barovi koji drže do kvalitete svog proizvoda. Aparati za kavu najčešće rade na principu unosa 5 grama kave, usporedbe radi, za šalicu espressa u pravilu je potrebno 7 grama kave, koja se ne tretira duže od 25 sekundi s 25 ml vode koja ne prelazi 92°C. Većina ljudi kako bi poboljšala okus kave iz automata unosi jedan paketić šećera koji sadrži 5 grama šećera. Nekima slatkoća nije dovoljna te ponavljaju postupak i stavljaju duplu dozu šećera.

Tijekom lockdowna bilo je moguće kupiti dobru specialty kavu, uspješno je napraviti kod kuće i tako uživati u kvalitetnom proizvodu podržavajući ljude koji nude dobar proizvod. Srećom, ugostiteljima je omogućen rad na terasama pa ih uz kućne dostave kave možemo podržati i dolaskom u njihove lokale.

Scena kave u Hrvatskoj sve je zanimljivija i življa. Posljednjih petnaest godina u Zagrebu je moguće popiti šalicu specialty kave zahvaljujući Niku Orošiju vlasniku kultnog coffee bara Eliscaffea. Kasnije su ga slijedili i drugi tako smo se polako upoznavali raznim načinima pripreme filter kava poput Aeropressa, V60, Chemexa, French pressa i drugih. U nastavku donosimo pet provjereno dobrih adresa gdje ćete popiti šalicu izvrsne kave.

Eliscaffe

Adresa: Ilica 63

Otvorenjem Eliscaffea 2005. u Zagrebu započinje prava mala revolucija kad je riječ o kavi, a danas je to dakako nezaobilazno mjesto. Nakon titula najboljeg hrvatskog bariste 2006. godine, koje potvrđuje 2007., 2008. i 2013. godine, priznanja„Head Barista” u Milanu 2007. te nagrade World Baristas Choice Award 2008. koju prima 2008. u Kopenhagenu odlučuje otvoriti i vlastitu pržionicu 2009. godine. Cijelo to putovanje s kavom obilježeno je raznim priznanjima, a njegov su rad prepoznali i glasoviti Financial Times i New York Times, da bi 2017. bio uvršten u Phaidonov vodič “Where to drink coffee?”, što je svojevrsna biblija u kojoj je 150 stručnjaka izdvojilo 600 mjesta gdje vrijedi popiti dobru kavu. U ponudi najčešće ima dvije suprotstavljene vrste, jedna je čokoladnija i kremastija i druga kojom dominiraju voćne note, a najbitnije je da su sezonske.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Cogito coffee - Specialty Coffee Roasters

Adresa: Varšavska 11 / prilaz Gjure Deželića 40 / Trg Eugena Kvaternika 3/3

Jedno od omiljenih mjesta kavopija, svakako je i Cogito. Osim u Varšavskoj te u prilazu Gjure Deželića, nedavno su otvorili lokal i u Vlaškoj ulici, kod Kvatrića i, moramo priznati, jedno su od ugodnijih mjesta za ispijanje prve jutarnje specialty kave. Osim što će vas osvojiti šarmantnom terasom s neobičnim i šarenim stolicama i stolovima za dvoje, oduševit će vas i, naravno, kavom. Samo neka od mjesta iz kojih u Cogito dolazi kava su Etiopija, Indonezija i Brazil, a nakon što se prži upravo u njihovoj pržionici, na stol stiže mirisna i svježa, puna arome i baš onakva kakvu ste zamišljali na putu do jedne od njihovih lokacija.

Cogito kavu možete pronaći i u šarmantnom Cafeu u dvorištu na adesi Jurja Žerjavića 7.

Karibu Kaaawa

Adresa: Ozaljska 34

Karibu Kaaawa u zagrebačkoj Ozaljskoj ulici već neko vrijeme slovi za mjesto na kojem možete popiti stvarno dobru arabicu. Vlasnice Ivana i Ana, kako stoji na njihovoj službenoj stranici, zadale su si cilj domaćoj publici približiti kvalitetnu kavu malih europskih pržionica što i rade posljednje četiri godine. U sklopu njihovog kafića nalazi se i dućan s kavama, prvi u Hrvatskoj i regiji koji nudi različite vrhunske arabice iz malih pržionica diljem Europe. Upravo sve kave koje se nalaze u dućanu, nude se i u kafiću te se pripremaju na espresso aparatu, dok ih kupci kod kuće, savjetuju, mogu pripremiti kao tursku kavu, u moka ili french press aparatima.

Quahwa

Adresa: Teslina 9

U zagrebačkoj Teslinoj na broju 9, u dvorištu, nalazi se pak Quahwa, mjesto na kojem možete isprobati različite vrste rijetkih kava, premium i super premium kave, ali i čajeve te kupiti kavu za doma ili kao poklon najdražem kavopiji. Nazivi premium i super premium odnose se na pomno odabrane vrhunske sorte kave s naglaskom na prženje i pune okuse, odnosno diamond collection premium kave u koje ulaze Quahwavina kolekcija mješavina kave od dvije sorte. Kako navode na službenom webu, karakteristika njihovih premium kava je teško tijelo i izrazita punoća, a nedavno su nas iznenadili i objavom o proizvodnji bourbon kave. Quahwa ispred lokala ima i prostranu terasu pa se tako po svoju dozu možete zaputiti već danas.

Four Wheels Coffee Roasters

Adresa: Martićeva ul. 67/4

Oni u centru pak svakako mogu svratiti u Martićevu u pržionicu i kafić Four Wheels Coffee Roasters, mjestu gdje se posebna pažnja posvećuje baš svakom dijelu procesa pripreme kave. Ovdje glavnu riječ vodi barista Karlo Purić, a u svom se malom kavastom raju bazirao na četiri vrste kave, onu iz Nikaragve, iz Brazila, Kolumbije i Kostarike. Ono po čemu se Four Wheels Coffee Roasters razlikuje od ostalih navedenih mjesta jest činjenica da, dok ispijaju svoj vrući napitak, posjetitelji mogu i sami pratiti proces prženja kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:41