SLAVONSKI RUČAK

Ako ste u blizini Osijeka ručajte u čardi nad samim jezerom, nude kotlete koji se tope u ustima

 Darko Tomas/Cropix/Cropix
Nova Čingi Lingi čarda puna je razgaljenih gostiju, porcije su obilne, preobilne, ali ovdje se to i očekuje.

Omiljeno osječko izletište i gostionica na samom ulazu u Bilje, Čingi Lingi čarda, od centra grada udaljena je samo nekoliko kilometara. Originalna čarda, koja je uništena odmah na početku Domovinskog rata, Osječanima i Baranjcima bila je mnogo više od običnog restorana - ondje se družilo, plesalo i pjevalo uz živu glazbu, a posjećivali su je svi, od običnog puka do umjetnika, glumaca, književnika, sportaša, političara. Tek je 2021., nakon punih trideset godina, čarda napokon opet otvorena. Novo zdanje, naravno, nema puno veze s nekadašnjom boemskom krčmom, arhitektonski je potpuno različito, ali smješteno je na istom mjestu, na samom Biljskom jezeru, a moderno uređenje ipak u detaljima čuva uspomenu na staru čardu.

Nismo rezervirali svoj stol za nedjeljni ručak, pa nismo ni mogli očekivati da ćemo ručati na jednoj od dvije prelijepe terase nad samim jezerom, iako stolova nije malo. I u unutrašnjosti restorana bilo je vrlo živo, no ipak su nas uspjeli smjestiti.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Odmah smo naručili dva predjela, hladno i toplo: Riblja pašteta, prava pecaroška (30 kn) i Hrskavi čips od šarana (50 kn). Pašteta, kako joj naziv sugerira, od miješane je riječne ribe, ali u okusu dominira mljevena paprika. Svejedno, svježa je i lagana te se lijepo maže na lepinjice. Hrskavi čips od šarana paniran je u krušnim mrvicama, i zaista je hrskav i ukusan, a u okusu nema baš ništa negativno, poput, recimo, suvišne masnoće, mirisa po mulju ili ulju. I krumpir-salata koja s njim dolazi na tanjuru, vrlo je korektna.

image

Čips od šarana

/Privatna Arhiva

Među petnaestak glavnih jela od riječne ribe, odabrali smo "Perkelt od soma po tajnom receptu kuhara Dombe" (98 kn) i smuđa Orly (95 kn). Ponuda mesnih jela još je mnogo bogatija: uz redovnu svinjetinu, teletinu, janjetinu, roštilj, jela od divljači, suho odležanu junetinu i crnu slavonsku svinju, nude i neke zanimljivosti poput pljeskavice od divljači, teške ravno kilogram, ili mliječni odojak crne slavonske svinje - slavonsku verziju španjolskog specijaliteta cochinillo asado za šest osoba, koji ipak treba naručiti unaprijed. Odabrali smo kotlet crne slavonske svinje (135 kn), a konobar nas je upozorio da je riječ o vrlo masnom komadu mesa, za većinu gostiju ipak premasnom, pa nam je ponudio alternativu. Odbili smo njegovu sugestiju, jer nemamo problema s masti crne svinje.

image

Perkelt od soma

/Privatna Arhiva
image

Kotleti od crne svinje

/Privatna Arhiva
image

Smuđ Orly

/Privatna Arhiva

Smuđ je bio vrlo dobar, Orly smjesa napravljena prema pravilima - bjelanjci su očito bili umućeni u čvrst snijeg, koji je na kraju dodan u smjesu žumanjaka, brašna i piva.

Nismo sasvim razumjeli "tajnu kuhara Dombe", možda je stvar u većoj količini rajčice u umaku, ali perkelt je bio dobar. Tanjur je podijeljen na dvije polovice: s jedne strane domaća tjestenina, ali ne u formi širokih rezanaca, nego poput debelih špageta, hrapavih kao iz brončanog kalupa, skraćenih na nekoliko centimetara. I, naravno, pomiješana s mladim sirom i slaninom. Umak bismo ipak voljeli malo pikantniji, no bio je bogat komadima somovine, očito od ne prevelikog soma jer je meso bilo mekano, čisto, bez teške masnoće.

Mislili smo da cijelu porciju kotleta crne svinje (400-500 g) nakon svega nećemo savladati, no na kraju nam je ostalo više u ribljim tanjurima. Meso je bilo izvrsno, masnoća mu je dala slast i sočnost, a čak se i palac debeo sloj masti topio u ustima. Povrće sa žara bilo je korektno, ali je pored ovakvog komada mesa, posve palo u drugi plan.

Sve smo zalijevali vrhunskom Graševinom Belje (čaša 28 kn), koja je ovdje inače, u nižem kvalitetnom razredu, uz njihovu Frankovku i Merlot, vino kuće - ništa čudno jer Belje je zapravo Bilje, mađarski Bellye.

Probali smo na kraju i dva deserta, Juliškinu šljivu i Jaffa tortu (po 30 kn), a prvi je bio zanimljiviji: neslatka krema od sira, između dva biskvita u slatkom umaku sa šljivama kuhanim u vinu i začinima. Fina starinska slastica.

image

Desert Juliška

/Privatna Arhiva

Nova Čingi Lingi čarda puna je razgaljenih gostiju, koje u svakom trenutku opslužuje desetak konobara. Porcije su obilne, preobilne, ali ovdje se to i očekuje. No, bez obzira na veličinu sustava, u kojem očekujete "konfekciju" za mase, Čingi Lingi čarda kuha dobra, poštena jela od kvalitetnih domaćih namirnica.

Hrana: 8/10

Ambijent: 9/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:42