PRAVI LJETNI!

Ako volite mango, ovaj desert morate isprobati! Najbolji je, kažu, u Tajlandu, ali lako ga možete napraviti i kod kuće

Slatkoća manga nigdje ne dolazi toliko do izražaja kao u Tajlandu - posebno kad se spoji s ljepljivom rižom u jednom od najpoznatijih deserata jugoistočne Azije

Kaže se da se u Tajlandu uzgaja više od 200 vrsta manga. No, kad je riječ o pripremi jednog od najomiljenijih tajlandskih deserata, mango sticky rice, poznavatelji tvrde da samo nekoliko sorti dolazi u obzir.

Mango sticky rice, doslovno prevedeno kao ljepljiva riža s mangom, naizgled je jednostavan desert - kriške slatkog, zrelog manga poslužuju se uz hrpicu ljepljive riže, prelivene kremastim umakom na bazi kokosa.

TRI PROVJERENA RECEPTA ZA LJUBITELJE EGZOTIČNOG VOĆA KOJI IMAJU OKUS LJETA

Kad je pripremljen kako treba, rezultat je čista čarolija, a malo tko tu ravnotežu postiže kao 63-godišnja Varee Jeensuwan, nedvojbena kraljica ovog deserata u Bangkoku.

"Iako mango igra glavnu ulogu u khao nieow mamuang (mango sticky rice), ostali sastojci su jednako važni", govori Jeensuwan.

image
Panida Wijitpanya/Getty Images

U njezinom lokalu koristi se posebno odabrana ljepljiva riža iz najsjevernije tajlandske pokrajine Chiang Rai. Kokosi dolaze iz južne pokrajine Suratthani jer moraju imati izražen okus koji nadopunjuje rižu. Žuti mung grah, koji na kraju posipa po desertu, peče se, a ne prži, kako bi jelo dobilo blagu hrskavost.

"Čak i sol koju koristimo za kremu naručujemo iz Samut Sakhona", dodaje, govoreći o obalnoj pokrajini južno od Bangkoka.

Što se tiče kupaca, poslužuju i Tajlanđane i strane turiste.

"Rekla bih da većina mojih stranih kupaca dolazi iz Kine, Hong Konga i Singapura", kaže Varee, svjesna kako je njihov recept iz djetinjstva postao globalna senzacija.

image
Nungning20/Getty Images

Uostalom, nemoguće je govoriti o ljubavi Tajlanđana prema khao nieow mamuang bez spominjanja popularne mlade reperice Milli, pravim imenom Danupha Khanatheerakul, koja je godine 2022. nastupila na poznatom glazbenom festivalu Coachella u Kaliforniji, a nastup je završila zagrizom u zdjelu ljepljive riže s mangom.

Taj je čin izazvao nacionalnu pomamu za jelom u Tajlandu. Na društvenim mrežama i u medijima pojavile su se slike najpoznatijih lokala u Bangkoku koje su bile zatrpane narudžbama, s redovima dostavljača koji su čekali ispred.

RECEPT ZA MANGO STICKY RICE

Na pitanje zašto su ti tropski plodovi tako popularna ljetna poslastica u Tajlandu, kažu Tajlanđani da je razlog često i nostalgija.

"Nekad se Nam Dok Mai mango nije uzgajao cijele godine, ali sada, zahvaljujući napretku u poljoprivredi, možemo ih imati u svako godišnje doba", kaže.

Iako smo daleko od Tajlanda, dobro je spomenuti i kako već neko vrijeme u Hrvatskoj možemo kupiti avionski mango, svježe ubran i unutar 24 sata od ubiranja dovezen zrakoplovom iz tropskih regija u kojima se uzgaja. Ovaj način dostave osigurao je da mango bude svjež, zreo, sladak i sočan - taman onakav kakav treba biti za odličan mango sticky rice.

image
Ary Pranggawan/Getty Images

Iako je ljepljiva riža s mangom poznata kao ulična hrana, ona se redovito nalazi i na desertnim kartama vrhunskih restorana diljem zemlje, a ponekad i s modernim zaokretom.

Restoran R-Haan s dvije Michelinove zvjezdice u Bangkoku, primjerice, nudi osvježavajući desert Home Sweet Home - parfait od tri vrste manga poslužen s ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa.

Na kraju, ova hrana odražava spoj tajlandske kulinarske tradicije i dostupnih sastojaka te je dokaz domišljatosti i izvrsnog okusa po kojem je tajlandska kuhinja poznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 04:48