Lako i slasno

Tri provjerena recepta za ljubitelje egzotičnog voća koji imaju okus ljeta

Zreli mango savršen je sam za sebe, a kad ga spojimo s drugim namirnicama, otkriva čitav novi spektar okusa

Kad stignu topli dani, svi instinktivno tražimo osvježenje - u bojama, okusima i mirisima koje povezujemo s ljetom. U svijetu voća, baš bi grijeh onda bio ne spomenuti mango: egzotičan, sočan i intenzivan, s aromom koje nas podsjećaju na sunce i uživanje u toplim danima. Iako se nekoć smatrao luksuzom rezerviranim za tek rijetke prigode, danas mango možemo pronaći u kvartovskoj trgovini - i sve više u našim tanjurima, ne samo kao desert, već i kao sastojak slanih jela, salata, pa čak i umaka.

Ono što mangu daje posebnu kulinarsku moć jest njegova svestranost. Zreli mango savršen je sam za sebe, a kad ga spojimo s drugim namirnicama, mango otkriva čitav novi spektar okusa. Njegova slatkoća i blaga kiselost sjajno se slažu i s drugim začinima zbog čega se često koristi u azijskoj i latinoameričkoj kuhinji. Upravo zato mango nije samo voće - on je sastojak koji može oplemeniti i najjednostavnije jelo, dati mu novu dimenziju i dozu tropske razigranosti.

U nastavku vam donosimo nekoliko provjerenih deserata s mangom, a prije toga još jedan dobar savjet ako želi najsvježiji mango. U hrvatskim supermarketima u ponudi je i "avionski mango" - svježe ubran i unutar 24 sata od ubiranja dovezen zrakoplovom iz tropskih regija u kojima se uzgaja. Svjež, zreo, sladak i sočan - idealan za recepte koje ćete obožavati u proljetno/ljetne dane.

image
/ Biljana Blivajs/cropix

MANGO STICKY RICE
(za jednu osobu)
Trebat će vam:
1 šalica ljepljive riže (oko 200 g)
1 šalica kokosova mlijeka (oko 240 ml)
2-3 žlice šećera
¼ žličice soli
1-2 litre vode za kuhanje
jako zreli mango

Za umak:
¼ šalice kokosova mlijeka
prstohvat soli
¼ žličica gustina ili tapioke

Priprema:
Rižu najprije dobro isperite - voda u kojoj je ispirete mora biti potpuno čista. Prelijte je čistom vodom i pustite da stoji četiri sata ili više, pa i cijelu noć. Zatim u novu posudu dodajte vodu i pustite da zavrije. Rižu stavite u posudu za kuhanje na pari, nju stavite iznad vrele vode i kuhajte 20-30 minuta. Dok se riža kuha, napravite sirup od kokosa koji ćete dodati riži. Kokosovo mlijeko pomiješajte sa šećerom i malo soli i sve zajedno zagrijte. Pustite da se šećer otopi i svi sastojci povežu pa maknite s vatre. Za umak od kokosova mlijeka u posebnoj posudi pomiješajte kokosovo mlijeko, sol i gustin ili tapioka brašno i dobro ih zagrijte. Kuhajte dok umak ne postane gust i maknite s vatre. Kada je riža gotovo kuhana (80-90%), premjestite je u zdjelu i dodajte kokosov sirup. Dobro pomiješajte i poklopite. Pustite da stoji 10-ak minuta kako bi upila sav sirup. Nakon deset minuta maknite poklopac i još jednom promiješajte. Desert poslužite tako da mango nasjeckate na kockice ili prutiće i poslužite uz rižu, a sve prelijete umakom od kokosova mlijeka.

image
/Berislava Picek/cropix

SLADOLED OD MANGA, ŠAFRANA I ĐUMBIRA by Slavica Šagolj
Trebat će vam:
3 zrela manga
100 ml gustog vrhnja
250 ml punomasnog mlijeka
70 g šećera
pola žlice šafranovih niti
prstohvat soli
žlica svježe naribanog đumbira

Priprema:
U posudu za kuhanje ulijte vrhnje, mlijeko, šećer i niti šafrana te lagano zagrijte tek toliko da se šećer otopi. Maknite s vatre i pustite da se dobro ohladi. Mango ogulite i narežite na jednake kockice. Stavite u blender i malo usitnite. U blender ulijte ohlađenu mliječnu smjesu, dodajte sol i svježe mljeveni đumbir. Sve izmiksajte u glatku smjesu. Pire ulijte u aparat za sladoled te dalje radite po uputama za vaš aparat. Sladoled prebacite u prigodnu posudu i stavite u zamrzivač. Prije posluživanja žlicu za sladoled stavite pod mlaz vrele vode radi lakšeg oblikovanja kuglice.

image
/ Marko Todorov/cropix

SORBET OD MANGA
Trebat će vam:
3 zrela manga
2-3 žlice meda (po želji i ukusu)
200 g grčkog jogurta

Priprema:
Mango ogulite, odstranite košticu i meso narežite na kockice. Rasporedite ih u jednom sloju na pladanj ili plitku posudu i stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata, a idealno preko noći, dok se potpuno ne zamrznu. U blender stavite smrznute mango kockice, dodajte med i grčki jogurt. Miksajte dok ne dobijete kremastu, ujednačenu smjesu. Ako blender zapne, svakih nekoliko pulseva zaustavite i promiješajte smjesu drvenom kuhačom ili žlicom kako biste odvojili komade s dna i osigurali ravnomjerno blendanje. Dobivenu sorbet smjesu prebacite u posudu prikladnu za zamrzivač. Površinu obavezno prekrijte prianjajućom folijom tako da folija dodiruje samu smjesu - to sprječava stvaranje ledenih kristalića i čuva glatku, kremastu teksturu sorbeta. Sorbet prije posluživanja izvadite iz zamrzivača 5-10 minuta ranije. Kuglice će se lakše oblikovati ako žlicu za sladoled kratko uronite u vruću vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 02:23