Allegra Antinori: Nisam fanatik, pijem ono što mi odgovara

Allegra Antinori iz Toscane predstavila je u Bistrou Apetit vina svoje obitelji, koja se već kroz 26 generacija bavi vinarstvom

Zašto volite jesti? Sažmite svoju filozofiju prehrane u nekoliko rečenica.

S obzirom na to da dolazim iz Italije gdje se dobro jede i gdje i ljudi iz cijelog svijeta dolaze zbog dobre hrane i vina, tako sam i ja odmalena naučila uživati u hrani. U Italiji naprimjer ne koristimo maslac, već maslinovo ulje i ostale proizvode i namirnice karakteristične za to podneblje. Moja prehrana se bazira upravo na lokalnim namirnicama i proizvodima, koje uključuju puno svježeg povrća i voća, mesa uzgojenog na pašnjacima a ne u zatovrenim halama, puno ribe i morskih plodova. Ono što mi je važno je te domaće namirnice na kraju pretvoriti u nekompliciranu, stvarnu hranu. Kompliciranje i želja za impresioniranjem nekim jelima ne nailaze uvijek na plodno tlo.

Navedite nekoliko primjera hrane koju obožavate i pića koje volite piti uz ta jela.

Svako godišnje doba nosi svoje, ljeti tako uživam u panzanelli, odnosno salati od rajčica i starog kruha u koju volim ubaciti i masline, kapare, bosiljak i sve zaliti maslinovim uljem. Obožavam grašak, mahune, patlidžane, tikvice, ribu, hladne pašte, te pinzimonio, odnosno sirovo povrće s maslinovim uljem i začinima. A uz takvu hranu najbolje mi paše neko lagano, svježe bijelo vino, kao naš San Giovanni della Sala. U jesen i zimu uživam u jelima s kestenom, u namirnicama poput kelja, brokule, artičoka, tjestenini s kobasicama, svinjetini, te divljači jer je to vrijeme sezone lova. Takva jela naprosto traže konkretnija, jača crvena vina. Sve je to jednostavna kuhinja koja uključuje puno tjestenine, povrća i maslinova ulja, koje jedem u bilo koje doba godine.

Postoji li u vašoj obitelji neki poseban recept, neko jelo ala Antinori?

Ne postoji neki poseban recept koji je izmislila moja obitelj, prije bih rekla da imamo svoj način kuhanja. Volimo laganu hranu i ona je obilježje naše kuhinje. Svi uživamo primjerice u Cotoletta Alla Milanese (pohanim svinjskim šniclama s kosti), no svako jelo će svatko od nas pripremiti na svoj način, sa svojim začinima i dati mu neku svoj osobni pečat.

Što je za vas comfort food? Nabrojite nekoliko primjera.

Mozzarella i Prosciutto cotto (kuhana šunka), te orašasti plodovi, obožavam grickati.

Što jedete kad ne kuhate?

To su hladna jela, najčešće mozzarella, pršut i dobar tamni kruh.

Omiljeni restorani i kuhari?

Ne znam kojeg bih kuhara i restorane izdvojila u Italiji, jer ih je puno, no mogu reći da volim jednostavna, životna mjesta s jednostavnom hranom. Dosta vremena zbog posla provedem u Americi, pa kad sam u New Yorku posjećujem kineske, vijetnamske, korejske i japanske restorane. Obožavam sushi i uistinu sam veliki fan japanske kuhinje.

Što mislite o vegetarijanstvu?

To nije prirodno, nama je predodređeno da jedemo meso.

Što je za vas zdrava hrana?

Ništa drugo nego prirodna hrana koja nije ničime tretirana i kojoj nije dodano ništa što nije iz prirode.

Izdvojite neko vino koje možete piti neovisno o tome što jedete, vino koje vam paše uz bilo koju hranu?

Meni pašu sva vina. Nisam fanatik toga da svako jelo mora biti spareno sa točno određenim vinom. Riba se može jesti i s jačim crnim vinom, a meso s laganim bijelim vinom. Pijem ono što mi u datom trenutku odgovara, bitno mi je gdje se nalazim i u kojem društvu, važnija mi je atmosfera od sparivanja vina i hrane. Po tom pitanju sve je dozvoljeno, pravila ne postoje, svatko ih određuje sam za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:23