KAKVO PRIZNANJE!

Ana Roš druga je najbolja chefica na svijetu, a na važnoj listi najboljih našla su se i tri hrvatska chefa

Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog restorana ManO2, Deni Srdoč iz riječkog Neba i Marijo Curić iz dubrovačkog 360 dio su prestižne The Best Chefs liste

Na dodjeli nagrada The Best Chefs, koja je održana u četvrtak, 2. listopada, proglašeni su najbolji chefovi na svijetu. Na prvom mjestu našao se Rasmus Munk iz Alchemista u Danskoj, na drugom mjestu Ana Roš iz slovenske Hiše Franko, a na trećem mjestu Himanshu Saini iz Trèsind Studija u Dubaiju. Osim velikog uspjeha Ane Roš, koja je nagrađena zbog svog inovativnog pristupa slovenskoj kuhinji i višegodišnje izvrsnosti na svim područjima gastronomije kojima se danas bavi, bio je to velik dan i za tri hrvatska chefa. Naime, na listi najboljih na svijetu našli su se i Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog restorana ManO2, Deni Srdoč iz riječkog Neba i Marijo Curić iz dubrovačkog 360.

image
Ciril Jazbec/

Deni Srdoč i Marijo Curić prisustvovali su samoj dodjeli nagrada, dok je Hrvoje Kroflin baš u četvrtak na rasporedu imao gostovanje i morao preskočiti odlazak u Italiju, gdje je dodjela održana. Hrvatski chefovi, osim ulaskom na listu, nagrađeni su i oznakom jednog noža, koja predstavlja izvrsnost. Postoje još i dva noža, koja se dodjeljuju za postignuća svjetske klase te tri noža koja predstavljaju najviše priznanje. No, sam ulazak na listu već je velika stvar i zasigurno će našim chefovima otvoriti neka nova vrata na svjetskoj gastronomskoj sceni.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
/Michelin

The Best Chef je inače svjetski poznata i značajna organizacija i projekt posvećen isticanju talentiranih kuhara, ali i zajednica koja okuplja ljubitelje gastronomije diljem cijelog svijeta. Godišnja dodjela nagrada u fokus stavlja upravo kuhare, i to tako da ističu njihov pristup hrani i ono što svakog od njih izdvaja od ostalih. Pri odabiru chefova koji će se naći na listi, tim koji iza organizacije The Best Chef stoji fokusira se na kreativnost, strast, inovativnost i održivost, a dobitnici nagrada odabrani su upravo zato što hranu koju stvaraju dižu na višu razinu i kroz nju pozitivno utječu na društvo i profesiju. Za ulazak na listu chefove prijavljuju oni koji su upravo to u njima prepoznali, ali naravno, to ne znači da će svaki prijavljeni chef automatski biti uvršten u uži krug za glasanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 18:14