KAKAV TRENUTAK!

Zbog samo jedne rečenice superpopularne Taylor Swift svi opet pretražuju najbolje recepte za kruh

Popularna pjevačica u nedavnom je gostovanju na podcastu govorila o svojim interesima. Jedan od njih je i kiseli kruh, kojeg obožava spremati...

Na nedavnom gostovanju u podcastu "New Heights", pojavila se najpopularnija pjevačica svijeta i, gotovo preko noći, pokrenula nekoć masivan globalni trend. Taylor Swift, svježe nakon završetka svoje turneje "The Eras", (prve u povijesti koja je premašila zaradu od milijardu dolara) sjela je i opušteno razgovarala o životu nakon pozornice.

No, ono što je nama, ljubiteljima dobre hrane, posebno zapelo za uho jest trenutak kada je kao jedan od svojih glavnih hobija spomenula upravo pečenje sourdough kruha. I to ne samo kao usputnu aktivnost. Swift je otkrila da je tome potpuno posvećena.

"Trenutačno smo jako duboko u opsesiji sourdoughom koja mi je preuzela život," kazala je, dodavši kako o kruhu priča "otprilike 60 posto vremena".

image
Image Press Agency, Image Press Agency/alamy/profimedia/Image Press Agency, Image Press Agency/alamy/profimedia

To nam nije zanimljivo samo zato što je riječ o Taylor Swift, već i zbog velikog broja reakcija na društvenim mrežama. Njezini fanovi mahom su počeli peći, pripremati i dijeliti svoje verzije sourdough kruha, oživljavajući trend koji je svoj vrhunac doživio prije nekoliko godina. Brojni recepti, ideje, natjecanja odjeknuli su društvenim mrežama.

Nadalje, u podcastu je Swift pričala o svojim najdražim eksperimentima. Otkrila je da, osim klasične verzije, voli raditi i onu s borovnicom i limunom, koja je, kako je potvrdio, najdraža njezinom dečku.

image
Berislava Picek/Cropix

I tu dolazimo do onog uistinu fascinantnog dijela. Gotovo istog trenutka kad su te riječi izgovorene, internet je reagirao. Pretrage za recepte, a posebno za onaj s borovnicom i limunom, naglo su skočile. To je nevjerojatan pokazatelj moći koju jedna osoba danas može imati. Trend koji je zahtijevao globalnu pandemiju da bi dosegao vrhunac, sada se vraća na scenu potaknut entuzijazmom jedne žene.

A što je zapravo sourdough kruh? Na ovoj poveznici možete pročitati više o njemu. No, prije nego što ga mnogi opišu kao trend koji više nije u zamahu, vrijedi znati da njegova priča seže tisućama godina unatrag. Njegovi korijeni vode sve do drevnog Egipta, što ga čini jednom od najstarijih metoda fermentacije kruha. Nije to samo kruh; to je živi organizam. Laički rečeno, radi se o kruhu koji umjesto komercijalnog kvasca koristi starter, živu kulturu divljeg kvasca i dobrih bakterija koju morate redovito hraniti. Proces je spor, meditativan i zahtjeva strpljenje. Zato je i rezultat tako poseban: karakterističan kiselkast okus, hrskava korica i lakša probavljivost. Čak su i tragači za zlatom tijekom američke Zlatne groznice nosili svoj starter sa sobom i bili poznati pod nadimkom "sourdoughs".

image
Berislava Picek/Cropix

Da bismo shvatili veličinu ovog povratka, vrijedi se prisjetiti. Sourdough kruh svoj je najveći vrhunac popularnosti doživio u vrijeme pandemije koronavirusa. Tada smo svi imali vremena napretek, a proces koji zahtijeva pažnju i brigu postao je savršena metafora za usporavanje i pronalaženje smisla u kaosu. Sourdough, odnosno, kiseli kruh bio je omiljeni hobi brojnih ljudi tijekom pandemije. A onda je, kako se život vraćao u normalu, polako pao u zaborav. Činilo se da je potreban globalni događaj da nas potakne na takvo što. Sve do sada. Sada je, čini se, dovoljna samo Taylor Swift.

image
Berislava Picek/Cropix

Za sve one koji se sada žele ponovno (ili prvi put) okušati u pripremi, ovdje možete naći naš najdraži i najjednostavniji recept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 03:22