PRVI SMO KUŠALI...

Bili smo na premijernom predstavljanju najiščekivanijeg vina godine braće Benvenuti

Braća Nikola i Albert Benvenuti
 Rene Karaman
Ispred opatijskog hotela Royal predstavljena je etiketa koja je podigla standarde kvalitete kada je u pitanju teran

Vinarija Benvenuti je u organizaciji Vinarta ovog petka, 23. listopada 2020. na vidikovcu Amadria parka u Opatiji, ispred hotela Royal premijerno predstavila svoju Santa Elisabettu iz berbe 2016., najbrižnije proizvedeno domaće, a samim time i najiščekivanije vino godine.

Riječ je o vinu od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti i inače prepoznata kao jedna od vodećih, a Santa Elisabettom još su malo podigli ljestvicu te uspostavili sasvim nove standarde kvalitete kada je navedena sorta u pitanju. Važno je spomenuti i kako je prvo izdanje ovog posebnog vina, predstavljeno prošle godine, privuklo velik interes tržišta te je, kako kaže Nikola Benvenuti, suvlasnik vinarije, na njihovo veliko iznenađenje razgrabljena u rekordnom roku. Dodaje i kako su ove godine, prilikom finalne kreacije novog vina, osjećali veliku odgovornost i imali ozbiljnu tremu, no s novom berbom interes nimalo nije pao te je lista rezervacija prije same promocije još jednom nadmašila baš svu raspoloživu količinu.

image
Braća Nikola i Albert Benvenuti
Rene Karaman

Santa Elisabetta dobivena je od grožđa s posebnog položaja istoimenog naziva, na nadmorskoj visini od 330 metara, a da se radi o zbilja posebnom vinu jasno je i iz samog procesa stvaranja istog. Nakon berbe se, naime, eliminiralo više od pola uroda kako bi preostalo grožđe na sebe preuzelo sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu, objasnili su braća Benvenuti. Dodatna selekcija napravljena je i prilikom berbe te u podrumu, a onda se finalno vino zamiješalo u bačve različite veličine. Konačni blend, odabir bačvi i njihov omjer napravljen je komisijski u suradnji s nekoliko najcjenjenijih domaćih poznavatelja vina, novinara i sommeliera dobro upoznatih s materijom i dobrim uvidom u tržišne trendove. Prema riječima stručnjaka, ovo je jedno od najljepših domaćih vina koje danas možete kušati.

Santa Elisabetta proizvedena je u limitiranoj količini od 3400 boca od 0,75 litara i 100 boca magnuma zapremnine 1,5 litar. i na tržištu je dostupna od ponedjeljka, 26. listopada.

Vinarija Benvenuti na ovoj je promociji premijerno predstavila i svoj Teran Anno Domini iz 2017. godine. Riječ je tržišno značajno dostupnijem vinu od same Sante Elisabette, ujedno i najvažnijem vinu vinarije s kojim su do sada osvajali velika svjetska priznanja poput prestižne Decanterove platinaste medalje.

image
Braća Nikola i Albert Benvenuti u društvu sommeliera Sandija Parisa te Karin i Emila Perdeca
Rene Karaman

RECENZIJA: Benvenuti Santa Elisabetta 2016.

Cijena: cca 250 kn

Ocjena 96+/100

100% teran. Santa Elisabetta iz 2016. je kvalitetom nadmašila prethodnu legendarnu berbu iz 2015. za jednu nijansu. I ovo je vino jednako visoke koncentracije, bogato i na nosu i u ustima, podatno i uglađeno na nepcu, ali s nešto više svježine i elegancije što ga čini još privlačnijim. Višnjasti miris terana nepogrešivo otkriva sortu od koje je vino napravljeno, prate ga arome mineralnog, začinskog i voćnog karaktera. Okus je kompleksan i dubok, sasvim dozrelih tanina, savršenog balansa i iznimno dugačkog trajanja. Kolekcionarska poslastica s vijekom trajanja od dva desetljeća od berbe te jedno od najviše ocijenjenih hrvatskih vina u Dobroj hrani ikada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:08