USPOREDBA CIJENA

Bili smo u nabavci namirnica u Sloveniji! Isplati li se još uvijek preko granice po mlijeko, ulje, tjesteninu?

Obišli smo Hofer u slovenskoj Lendavi i usporedili cijene s našim supermarketima

Cijene u domaćim supermarketima ne prestaju rasti pa mnogi još uvijek, baš kao i na početku uvođenja eura, prelaze granicu u potrazi za jeftinijim, a jednako kvalitetnim proizvodima. Budući da i sami povremeno volimo zaviriti što se to nudi na policama supermarketa u susjedstvu, a ponekad pronađemo i kakav biser koji nam se posebno svidi, ovog puta odlučili smo zabilježiti cijene na koje smo naišli u slovenskom Hoferu. U poslovnicu u Lendavi svratili smo kada smo nedavno bili u posjetu Međimurju i od centra Čakovca trebalo nam je 20-ak minuta vožnje.

image
Tupungato/Getty Images

Odmah na ulazu u košaricu smo ubacili dva kilograma Manitoba brašna, koje koristimo za pripremu kruha i koje ovdje košta 1,25 eura, dok ga u Hrvatskoj obično plaćamo oko 2 eura. Također, obično bijelo glatko brašno u našim supermarketima plaćamo između 60 i 90 centi, dok smo u Hoferu naišli na pakiranja od kilograma cijene kojih se kreću od 50-ak do 80-ak centi. Odmah do brašna nalaze se i pakiranja šećera koji ćete u slovenskom Hoferu platiti 1,29 eura, što je također cijena u hrvatskim supermarketima.

image
Privatna arhiva

Cijena suncokretova ulja u slovenskom supermarketu iznosi 2,55 eura za dvije litre, a maslaca od 1,70 do 2,70 eura, dok je cijena u hrvatskom za litru ulja 1,39 eura, a cijene maslaca kreću se oko 1,60 na akciji do oko 4 eura po redovnim cijenama. Cijena čašice običnog tekućeg jogurta kod susjeda se uglavnom kreće oko 30-ak centi, dok je kod nas oko 50 centi, dok trajno mlijeko kod njih možete kupiti po cijeni od 80-ak centi do 1,30, a kod nas uglavnom oko 1 euro. Također, vrijedi spomenuti kako u klasičnom slovenskom supermarketu postoji zbilja velik izbor biljnih mlijeka i općenito veganskih proizvoda. Cijene biljnih mlijeka kreću se 1,20 do 2,70 eura za litru, ali cijena, naravno, ovisi o sastavu.

image
Sergeyryzhov/Getty Images/istockphoto

Za oko su nam zapele i cijene kruha koje se u slovenskom supermarketu kreću od 1,19 eura za polubijeli kruh od jednog kilograma do, primjerice, 2,49 eura za zobeni kruh sa sjemenkama. Kod nas se za cijenu od 1 euro uglavnom može dobiti 300 do 500 grama klasičnog bijelog kruha.

Na kraju, provjerili smo i cijene tjestenine, koje se u slovenskom Hoferu kreću od otprilike 1 euro do 1,50 po pakiranju od 500 grama ili oko 2 eura za pakiranje od jednog kilograma. Kod nas je cijena za pola kilograma također oko 1 euro. A u slučaju da se uz tjesteninu zaželite i, primjerice, konzerve tune, u Sloveniji će vas fileti u maslinovu ulju koštati oko 1,60 eura, dok ćete isto kod nas platiti oko 2 eura za najjeftiniju varijantu.

image
Ferrantraite/Getty Images/istockphoto

Kada se sve zbroji i oduzme, čini se kako je nabavka u Sloveniji još uvijek dobra ideja, ali samo ako kupujete veće količine namirnica. Ako preko granice odlazite napuniti tek vrećicu ili dvije, svakako u trošak uračunajte i gorivo, a onda cijela stvar prestaje biti toliko isplativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 14:56