Možda je pomalo neobično što nam je na spomen Azije među prvima na pamet pao Afrika, i to Tihomir Krklec Afrika, Zagorec široj javnosti najpoznatiji po sudjelovanju u jednoj od prošlih sezona Masterchefa Hrvatska, ali što smo dulje promišljali o toj ideji, sve nam se više svidjela. Afrika u Aziji, zašto ne?
Nakon televizijskog uspjeha, Tihomir je danas teško uhvatljiv čovjek, ljeti kuha na moru, zimi ostvaruje sve projekte koje je kroz ostatak godine sanjao, a između kuhanja tetovira, bavi se street artom i odrađuje gaže kao DJ Jogurt. I to je samo dio onoga kroz što se ovaj veliki kreativac, kako bismo ga, pomalo banalno, jedino i mogli prozvati, svakodnevno izražava. Kuhanje mu je ipak trenutačno najveća zanimacija, ispušni ventil kroz koji, okusima i izgledom tanjura, izbacuje zamisli koje vrijedno skuplja. Ipak, iako aktivno sudjeluje na nekoliko gastronomskih projekata, poput najpopularnijeg Secret Sunday Lovera, Afrika zapravo najviše uživa u jednostavnoj hrani kakvu na kraju dana priprema kod kuće. Barem dok ne otvori taj svoj restoran o kojem toliko mašta, a gdje će, otkrio nam je, sigurno na dnevnoj bazi koristiti azijske tehnike i sastojke. Bez miso paste, dodao je, nema života.
Budući da smo njegove restoranske, uredno posložene tanjure kroz različita gostovanja već isprobali, sada nas je zanimala upravo ta, opuštenija i prirodnija strana uvijek dobro raspoloženog Tihomira Krkleca. Ona popraćena utješnom hranom u kojoj gušta u krugu najbližih.
Na našu sreću, Afrika najveću inspiraciju pri kućnom kuhanju crpi upravo iz azijske kuhinje, ali svoja jela često nadograđuje i nekim već poznatim, domaćim elementima. Dok smo ga promatrali kako kuha, rekao nam je tako da uz dobar curry bez problema možemo poslužiti i zagorske žgance, a ispričao nam je i kako je, kada je prvi put vidio "egg drop" juhu, pomislio: "A daj ne laži da su skopirali Zagorce i našu prežganu juhu."
Ta je juha, rekao nam je, bila i među prvim azijskim jelima koja je napravio i jako mu se svidjela. Od tada, danas iznimno popularnu kuhinju nije prestao istraživati i prilagođavati vlastitom ukusu pa nam je tako za ovo druženje pripremio nekoliko svojih favorita. Uz već spomenutu juhu, našao se tu curry gulaš ili, kako ga naziva, najpoznatiji japanski comfort food i jelo za kišni ljetni dan, idealno kada se gladan vratiš s posla i navučeš hudicu, i to obavezno sa svinjskim vratom, jer ipak je on Zagorec.
Zatim kozice u kadaifu, koji zapravo glume kore za savijače, pa i noodles s čilijem, koje najviše voli pripremati na lijene dane uglavnom provedene na kauču uz Netflix.
Posebno nam se svidjela priča o sendviču s jajima, tamago sandu, za koji je toga dana morao odraditi 20-minutnu smjenu na jednom štandu na tržnici Dolac, kako bi ‘zaradio‘ sezonsku salatu koju je baš htio. Jer coleslaw s Dolca radi se od onoga čega ima, i baš taj jedan element toliko dobro opisuje stil i kuhinju Tihomira Krkleca Afrike - od svega će stvoriti nešto, samo da mu se igrati. Takav je i njegov azijski meni za ovu priliku. Jednostavan, a inspirativan. Svakodnevan, a pomaknut. S receptima koje želimo ponoviti već sutra.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....