Iako je svojim radom na različitim područjima već godinama prisutan na umjetničkoj sceni, Tihomir Krklec Afrika relativno je novo ime na onoj gastronomskoj. Šira javnost pobliže ga je upoznala zahvaljujući kulinarskom showu MasterChef Hrvatska 2022. godine, a nakon toga, jedan za drugim, krenuli su se nizati novi angažmani. Afrika je gastronomskoj publici danas najpoznatiji po brojim projektima kojima se bavi kroz godinu. Različita tematska gostovanja, tacosi koje radi u sklopu Hangy Taco projekta i Secret Sunday Lover samo su dio toga. Ono zbog čega i sami toliko volimo njegovu hranu je inovativnost koja je već na prvu vidljiva na njegovim tanjurima, ali i u okusima. Afrika se voli igrati, posebno spajati nespojivo, a veliku ljubav gaji i prema azijskoj kuhinji. Upravo zato, kada smo razmišljali o imenima koja ćemo predstaviti u aktualnom broju magazina Dobra hrana, on je bio jedno od prvih koja su nam pala napamet.
Tihomir Krklec Afrika za tu nam je priliku pripremio nekoliko baš dobrih, ukusnih jela inspiriranih Azijom, a djelomičnom i njegovim Zagorjem. Jedno od njih su i kozice s umakom od kikirikija, za koje vam recept ostavljamo u nastavku i koje su, zapravo, toliko jednostavne da ih napraviti može baš svatko, a vrlo vjerojatno ćete njima zadiviti i svakog gosta za stolom.
Kod ovog jela posebno nam se sviđa način na koji je Afrika, ovog puta uz pomoć kolege Ivana Temšića, napravio rezance nalik kadaifu. Naime, umjesto da se baci u intenzivnu potražnju tog jednog pakiranja kadaifa po supermarketima, koja je danas, zbog popularnosti Dubai čokolade, pomalo otežana, Afrika je odlučio tanko nasjeckati kore za savijače i njima omotati kozice na ražnjiću. Rezultat je superhrskavo, slasno jelo koje ćemo, nakon što smo ga isprobali, zasigurno i sami ponavljati kod kuće. A i vas recept čeka u nastavku.
Kozice sa Satay umakom
Trebat će vam:
1 pakiranje kora za savijače (10-ak komada)
3 žlice soja sosa
1 žličica soli
1 žličica papra
Za umak:
400 ml kokosova vrhnja
1 žličica kurkume
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica dimljene slatke paprike
Priprema:
Rezance nalik kadaifu napravite tako da kore za savijače čvrsto zarolate i narežete na tanke trakice. Kozice začinite, omotajte ih dobivenim rezancima i pržite u ulju.
Satay umak pripremite tako da kokosovo vrhnje zagrijete u loncu s jednom žličicom kurkume, jednom žličicom đumbira u prahu i jednom žličicom dimljene paprike. Dodajte žlicu kikiriki maslaca i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Kozice poslužite uz umak, coleslaw salatu, rižu ili prilog po želji.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....