PRIJATELJI I HRANA

Bistro Lata nedavno je dobio novu terasu! Odlučili smo na otvorenom isprobati najpopularnije pizze i jedan top desert

Ideja za otvaranje Bistroa Lata rodila se iz kombinacije ljubavi prema hrani i želje da se u centru Zagreba ponudi nešto drugačije, a to počinje sa zanimljivim nazivima jela koja pokazuju koliko je ekipi iz Late bitna

U Preradovićevoj ulici, na broju 18, sredinom ožujka otvorio se Bistro Lata, novo mjesto koje u kratkom je vremenu privuklo pažnju Zagrepčana. Iza njega stoje Filip i Tomislav, kumovi, prijatelji i poslovni partneri koji već petnaest godina zajedno grade svoju ugostiteljsku priču.

Kako nam kažu, ideja za otvaranje Late rodila se iz kombinacije ljubavi prema hrani i želje da se u centru Zagreba ponudi nešto što, ako pitate Filipa i Tomislava, nedostaje: malo drugačiji talijanski restoran. Upravo zato odlučili su unijeti novu dinamiku u Preradovićevu ulicu, koja jest puna kafića i restorana, ali svaki od njih ima svoju specifičnost. “Kod nas su pizze, pored nas sushi, nitko nikome ne smeta, svatko radi svoju priču”, objašnjavaju nam dečki.

image

Nova terasa pizzerije Lata

Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Ime Lata nije odabrano slučajno. Skraćenica je od naziva konobe Mašklin i Lata, koja se nalazi u Hebrangovoj ulici, ispod Old Pharmacy Puba. Konobu je prije mnogo godina osmislio Tomislavov otac Žarko, a upravo tamo su Filip i Tomislav napravili svoje prve ugostiteljske korake. Nova Lata na neki je način hommage toj tradiciji, ali i iskorak prema nečem modernijem i urbanijem.

image

Tomislavov otac Žarko stoji iza konobe Mašklin i Lata, koja se nalazi u Hebrangovoj ulici, a sada Tomislav priča vlastitu gastro priču

Vedran Peteh/Cropix

Glavni adut bistroa su pizze, poznate i kao pizza alla pala. Riječ je o rimskom tipu pizze koji se ističe specifičnim tijestom s vrlo visokim udjelom vode, čak do 80 posto. Za pripremu se koristi mješavina rižinog, sojinog i pšeničnog brašna, a cijeli proces uključuje fermentaciju od najmanje 24 sata. Rezultat je lagana, prozračna i hrskava pizza, drukčija od klasične napoletanske varijante na koju su gosti navikli. U Lati se često može čuti kako je upravo tijesto glavni akter cijele priče, jer od njega sve počinje.

image

Pizza Špoki

Vedran Peteh/Cropix

Pored pizza, u ponudi su i tjestenine, deserti... a u ljetnim mjesecima testirali su i koktele, i alkoholne i bezalkoholne, kako bi vidjeli što gostima najbolje odgovara. Ipak, uz pizzu se i dalje najčešće naručuju pivo ili kola, što savršeno pristaje opuštenom konceptu lokala.

Jedan od najzanimljivijih detalja u Lati jest način na koji su vlasnici osmislili jelovnik. Pizze i druga jela nose imena prijatelja i poznanika. Tako je svaka pizza svojevrsni hommage nekome tko je dio života Filipa i Tomislava. “Nismo htjeli ići klasično. Fićo je imao recept, priču, pa smo to sve spojili. A prijateljstvo nam je bila glavna poveznica, da cijela stvar bude jedna velika lijepa priča”, govore.

Većina prijatelja nije znala da će završiti na meniju, pa je reakcija bila pravo iznenađenje. Svi su bili oduševljeni kada su shvatili da imaju “svoje” jelo u Lati, a vlasnici kažu da im je upravo to najvažnije, da kroz hranu prenesu poruku zajedništva i prijateljstva.

Probali smo pizzu Špoki (13 eura), na kojoj glavnu ulogu imaju pistacije i mortadela, te pizzu Suki (13 eura) s bresaolom, čiji mesni okus je izvrsno uravnotežen svježim umakom od rajčice, a koja nam se posebno svidjela.

image

Pizza Suki

Vedran Peteh/Cropix

Uz to su nam poslužili tjesteninu Ivan (10 eura) s umakom od pistacije i kremastom burratom, a posebno se istaknuo i tiramisu Kiki (5 eura), lagan i prozračan, idealan ljetni desert za koji su recept donijeli s putovanja u Italiju.

image

Tiramisu

Vedran Peteh/Cropix
image

Tjestenina Ivan

Vedran Peteh/Cropix

Na pitanje o izazovima s kojima se susreću, jedan od prvih nakon otvaranja bio je nedostatak terase. Kako se bistro nalazi malo povučeno, prolaznicima nije bilo lako odmah primijetiti da se unutra nudi hrana. No, čim je terasa otvorena, stvari su se promijenile. “Čim ljudi vide da netko jede vani, odmah znaju da se ovdje nešto događa”, kažu vlasnici.

Plan je da terasa bude u funkciji cijele godine. Već se razmišlja o postavljanju tende, dodatne rasvjete i lampica, kao i grijanja za hladnije dane. Na taj će način prostor dobiti još više šarma, a gosti ugodniji boravak.

Zanimljiv dio priče je i ekipa koja radi u Lati. Vlasnici su svjesno odlučili okupiti mlad tim, najmlađi članovi imaju 19 godina, dok je “najstariji” tek u dvadesetima. Cilj je bio dati priliku novoj generaciji da uči i razvija se kroz rad, a energija koju donose osjeti se i među gostima.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Iako se čini da je riječ o malom timu, organizacija funkcionira savršeno. Filip i Tomislav, zajedno s još jednom osobom, zaduženi su za glavne recepte i pripremu tijesta, dok ostali članovi tima brinu da sve funkcionira poput dobro uigranog stroja.

“Prijatelji ti kupuju hranu, a najbolji prijatelji jedu tvoju hranu”, rečenica kojom se vlasnici vole voditi možda najbolje opisuje cijelu filozofiju bistroa Lata.

Ako ste u potrazi za nečim novim u Zagrebu, a opet poznatim i toplim, Lata bi mogla postati vaše novo omiljeno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 14:34