KAKVO OTKRIĆE!

Botaničarka Gabrijela Vrbetić: "Napitak vrlo sličan kavi može se lako dobiti i od biljke koja raste u dvorištu"

Botaničarka koja stoji iza brenda It is Gaby‘s Garden otkrila nam je kako od maslačka napraviti napitak koji vrlo lako može biti zamjena za jutarnju ili popodnevnu kavu

Kada biste najvećim kavopijama koje poznajete rekli da omiljeni jutarnji (pa i popodnevni) napitak mogu zamijeniti nečime što zapravo raste u njihovom dvorištu, vjerujemo kako bi ostali više nego iznenađeni. Jer, upravo to dogodilo se i nama. Naime, kada smo od botaničarke Gabrijele Vrbetić saznali da se napitak vrlo sličan kavi može dobiti od korijena maslačka, ostali smo bez riječi. Ona nam je potom objasnila kako je to točno moguće, a otkrila nam je i kako ovaj zdrav i ukusan napitak vrlo lako možemo pripremiti sami.

"Mnogi to ne znaju, ali korijen maslačka, naše samonikle i ljekovite biljke, može biti itekako dobra zamjena za kavu. Iskapa se u periodu od kasne jeseni do ranog proljeća, znači od kraja listopada pa do kraja veljače ili početka ožujka, ovisi o tome jesu li temperature porasle, jer kada porastu i kada krene cvasti, tada korijen počne ispuštati bijeli sok", objasnila nam je Gabrijela.

PRIČU O GABRIJELI PROČITAJTE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix

Dodala je kako je postupak pripreme za konzumaciju prilično jednostavan.

"Uzmem štihaču, odem u svoj vrt ili na zapuštene zelene površine u blizini moje kuće, u Malunju pored Jastrebarskog. Naoružam se kantom i rukavicama i pošto inače nema puno snijega, dosta nadzemnih dijelova maslačka je uglavnom vidljivo i lako se može prepoznati. Iskopam korijen, uglavnom biram deblje kako bih imala više materijala za prženje za kavu, a tanje i manje dijelove koristim za tinkturu. Korijen zatim sjeckam na jednake komadiće kako bi se svi na tavi ravnomjerno ispekli jer, ako zagori, postaje previše gorko, gubi prepoznatljivu aromu i sve se može samo baciti. Nakon prženja puštam da se osuši, a zatim meljem u mlincu za kavu koji inače koristim za mljevenje ljekovitog ili jestivog bilja. Prah pakiram u staklenke i nosim ih sa sobom na sajmove ili prodajem putem svog web shopa", objasnila je postupak pripreme Gabrijela.

image
Gabrijela Vrbetić/It is Gaby‘s Garden
image
Gabrijela Vrbetić/It is Gaby‘s Garden
image
Gabrijela Vrbetić/It is Gaby‘s Garden

Dodala je kako je korijen maslačka zapravo jako zdrav, može se grickati i sam za sebe, ali i pretvoriti u ovaj djelotvoran napitak. Dobar je za dijabetičare, potiče metabolizam, dobro djeluje na jetru i želudac i pomaže nam da očistimo organizam od nakupljenih toksina. Osim toga, diže razinu energije i pomaže pri jačanju imuniteta.

"Kuha se kao turska kava. Stavi se u vodu, može se dodati kravlje ili biljno mlijeko, med ili šećer. Osobno volim piti bez mlijeka, dodati med, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Super je za popodnevnu koncentraciju, nema nuspojava kao kofein, srce ne lupa ubrzano, štoviše, djeluje prilično opuštajuće. Super je za ovisnike o kavi za navečer, a okus je blago slatkast i gorkast, uz orašastu aromu. Mijenja se od početka do kraja gutljaja, ali i ovisi o tome što ste prije ispijanja konzumirali. Ako ovaj napitak konzumirate kroz nekoliko dana, primijetit ćete da imate više energije", rekla nam je Gabrijela.

image
Gabrijela Vrbetić/It is Gaby‘s Garden
image
Berislava Picek/Cropix/Gabrijela Vrbetić/It is Gaby‘s Garden

Iako kaže kako se u pripremu kave od maslačka može upustiti svatko tko ima odgovarajući pribor za iskopavanje korijena i netretirani vrt, ako vam navedeno ipak nije pri ruci, vrlo lako ga možete nabaviti i u Gabrijelinu web shopu ili na sajmovima kojima često prisustvuje. Naručiti se može i putem društvenih mreža, a cijena za 80 grama je 11,90 eura. Kako kaže Gabrijela, ta je količina dovoljna za 3-4 tjedna ako se pije jedna šalica dnevno.

"Maslačkom se bavimo i na mojim zimskim radionicama, koje počinju u veljači i na kojima polaznicima pokazujem kako napraviti različite pripravke, eliksire i svašta nešto", rekla je na kraju našeg kratkog razgovora Gabrijela. Za više informacija svakako posjetite službene stranice brenda It is Gaby‘s Garden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:29