ZALJUBI SE U VRT

Bračni par Marinculić proizvodi fenomenalno povrće koje nam je preporučila čak i Petra Jelenić

U Jakovlju, nedaleko od Zagreba, supružnici Marinculić na potpuno prirodan način uzgajaju domaće, ali i egzotično voće i povrće

Nasmijani Ljubica Pavrlišak Marinculić i Albert Marinculić dočekali su nas na najtopliji dan prošlog tjedna na svom imanju u Jakovlju kao da smo prijatelji koji se znamo već desetljećima. Želja da vidimo OPG Ljubičin vrt, odnosno njihovo poljoprivredno gospodarstvo na kojem tijekom godine raste preko 60 različitih kultura voća, povrća i cvijeća, možda je bila glavni razlog našeg posjeta, no ubrzo je postalo jasno da u njihovoj maloj prirodnoj oazi prepunoj bilja i životinja čovjek može naći puno više od kvalitetnih namirnica. Supružnici Ljubica i Albert zajedno osluškuju prirodu, isprobavaju i eksperimentiraju pa tako oko njihove kuće i u plastenicima možete pronaći raritete poput gorke dinje ili indijskog krastavca, ali i mnogima omiljene tikvice, sočne rajčice, ciklu, razne salate, blitvu, začinsko bilje, tikve i lubenice te mnoštvo drugog povrća.

image
Berislava Picek/Cropix

Iako biste očekivali samo opuštanje kada dođete k njima, ovdje zdrave užurbanosti ne nedostaje jer je posla puno, bilo da je riječ o brizi o biljkama u plastenicima i oko njih ili pak o raznim životinjama, od brojnih kokoši koje im daju jaja do koza čije mlijeko pretvaraju u jogurt i sir. Dok je Ljubica potpuno posvećena svom vrtu, u kojem od 2013. godine službeno uzgaja zdravu hranu, Albert je stalno zaposlen kao profesor na Veterinarskom fakultetu i pomaže joj koliko stigne, osobito kod pripreme raznih slanih namaza od povrća koje uzgoje. "Ljubica je autoritet što se samog vrta tiče i njena je riječ zadnja te stvarno pazi da se prilikom uzgoja ništa ne dodaje", govori nam na samom početku srdačni Albert, na što se nasmiješena Ljubica ubacuje: "Osim stajskog gnojiva!".

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

"Ma da, da...", nastavlja Albert. "Osim toga, stvarno ništa drugo ne koristimo. Ali gledajte, kada se tako uzgaja, na prirodan način, onda su i prinosi… Prirodni!", nasmijao se i odmahnuo rukom. Zbog toga svojim vjernim klijentima, većinom raznim sportašima i obiteljima s djecom, Albert svaki tjedan porukom javlja što je na raspolaganju i ovisno o tome kakve su zalihe, raspoređuje urod tako da svi dobiju barem jedan dio onoga što žele kupiti. Radije kažu kupcima da nečega više nemaju, nego da na silu povećaju svoju proizvodnju kako bi namirili potražnju. Ono što preostane Ljubica i Albert prerade na razne načine.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

"Uvijek mi je jako žao da nešto od svega što uzgojimo propadne, pa sam odlučila od voća raditi džemove, sirupe i sokove, dok Albert više voli raditi slane namaze poput baba ganousha, pesta od medvjeđeg luka, rikole ili bosiljka, razne relishe, chutneye i slično", ističe Ljubica. Kad uđete u klimatiziranu drvenu kućicu u njihovu dvorištu u kojoj drže svoje proizvode, ne znate što biste prije krenuli proučavati, policu prepunu teglica domaćih džemova i pekmeza, većinom bez šećera, što ih čini pogodnima za sve koji se trude jesti malo zdravije ili za djecu, policu s bocama sokova, sirupa i likera ili pak stari bakin ormar prepun umaka od rajčice, ajvara, graha s povrćem, tikvica na mediteranski… Redovi šarenih teglica s proizvodima od domaćeg voća i povrća uvjerili su nas da Ljubica i Albert zaista vole to što uzgajaju jer svemu podare novi život u obliku zimnice, od jednostavnih ukiseljenih feferona do papričica punjenih tunom. Krastavci se tako javljaju u slanoj, ali i u slatkoj varijanti kao neočekivani sastojak džema, a tu je i relish od krastavaca i paprike. A ni voća u raznim varijantama ne manjka.

image
Berislava Picek/Cropix

Štoviše, voće je bilo još jedan razlog zašto smo se uputili prema Jakovlju tog prijepodneva. Naime, preporuku za bobičasto voće iz Ljubičinog vrta dobili smo i od naše cijenjene slastičarke Petre Jelenić, koja je ovo ljeto koristila upravo njihove proizvode u pripremi svojih ukusnih slastica. Bilo da želite svježe ili smrznuto voće, obitelj Marinculić će vam izaći u susret i pobrinuti se da se na vašem stolu nađe samo ono najbolje iz prirode.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dva puta tjedno prema dogovoru svoje proizvode dostavljaju kupcima na kućni prag, i to pretežito u Zagreb. Polako, ali sigurno oko sebe okupljaju klijente koji svaki tjedan od njih naručuju voće i povrće, a što ih je više stalnih, govori nam Albert, to je veći užitak i spravljati razne namaze te isprobavati nove recepte za zimnice.

image
Berislava Picek/Cropix

"Više-manje svi klijenti su nam došli preko poznanstva i po preporuci… Sad već pola jedne zgrade u Zagrebu uzima naše povrće jer su osjetili kako sve miriši kad smo jednom našem kupcu dostavljali povrće pa su se tako novi kupci prijavili. Usto uvijek ubacimo i koju teglicu naših proizvoda da ih probaju", priča nam razdragano Ljubica.

Iako je posla oko vrta uvijek puno, supružnici Marinculić su puni planova, od Dana egzotičnih salata koji žele organizirati na jesen pa do raznih aktivnosti na samom imanju jer im je želja ponovno se povezati s kupcima i širiti znanje ne samo o tome kako se uzgaja povrće, nego kako se živi u skladu s prirodom, što često zaboravljamo kad smo okruženi betonom i zgradama. Posjetitelji su zato uvijek dobrodošli, a OPG Ljubičin vrt doista vrijedi potražiti na karti i uputiti se na relativno kratku vožnju do Jakovlja, ako ne zbog želje da se malo upoznate s tajnama prirodnog uzgoja voća i povrća, onda barem zbog uživanja u okusima i mirisima hrane kao što su nekada bili.

Baba ganoush

patlidžan

maslinovo ulje za premazivanje

tahini sobne temperature

vezica peršina

sok 2 limuna ili 3-4 limete

češnjak

Patlidžane operite, uklonite im zeleni dio peteljke te ih prerežite po dužini. Svaku polovicu s obje strane premažite maslinovim uljem pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C oko pola sata s razrezanom stranom prema gore. Bitno je da omekša. Ako koristite grill, dovoljno ih je peći oko 15 minuta i baba ganoush će imati više dimljeni okus. Zatim žlicom sastružite omekšalo meso patlidžana i bacite kožu. Nemojte koristiti blender, nego meso zdrobite vilicom. Dodajte tahini koji ste prvo dobro promiješali. Ima tahinija različitih stupnjeva gorčine pa pažljivo dozirajte te miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte usitnjenog peršina po ukusu. Dodajte sok dvaju limuna ili limete, protisnuti češnjak i dobro promiješajte. Poslužite uz pita kruh.

Patlidžan - kralj ljeta

Za patlidžan se smatra da potječe iz jugoistočne Azije, no uzgajao se i u drugim područjima istočne hemisfere. U srednjem vijeku arapski trgovci su ga donijeli u Španjolsku i sjevernu Afriku, u 15. stoljeću se već uzgajao i jeo u Italiji, a u 18. stoljeću javlja se i u Francuskoj. Danas ga uzgajaju i naši poljoprivrednici, a budući da zapravo potječe iz tropskih krajeva, dobro uspijeva i u novim, toplijim klimatskim uvjetima koji su i kod nas sve evidentniji. Upravo zato patlidžanima ne godi boravak u hladnjaku. Kako biste izbjegli štetu od hladnoće, promjenu boje i degradaciju okusa, umjesto u hladnjaku, držite ga na sobnoj temperaturi. Ako niste sigurni što od njega napraviti, pripremite ukusan bliskoistočni umak, odnosno namaz zvan baba ganoush. Pečeni patlidžan daje tom namazu kremastu teksturu, a kombinacija s limunovim sokom, tahinijem i češnjakom daje mu kompleksan i bogat okus. "Inače baba ganoush u prijevodu znači razmaženi otac. Ne postoji zapravo klasičan recept koji diktira koliko čega treba dodati, sve ovisi o tome što od okusa volite, a najčešće se ovaj namaz jede s pita kruhom. Jako lijepe reakcije dobivamo na njega. Radimo ga u manjim serijama, ne dodajemo pritom nikakve konzervanse, ali zato teglice pasteriziramo u pećnici, pri čemu baba ghanoush ne gubi puno na svom okusu. Ako ga tako ne tretirate, u hladnjaku ne izdrži više od mjesec dana", istaknuo je Albert Marinculić, čiji baba ganoush možete naručiti na službenoj stranici OPG-a Ljubičin vrt ili na istoimenoj Facebook stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:53