TATARSKI UZ DEKICU

Briselski restorani ove zime goste poslužuju na hladnim terasama, grad im podijelio dekice

 Ana Del Castillo/Getty Images
Koliko je poznato, regionalna vlast planira pomoći ugostiteljima, no do sada su im osigurali samo dekice za goste na terasama

Brojni briselski restorani strahuju kako bez Vladine intervencije neće preživjeti energetsku krizu. Upravo tim povodom počeli su provoditi projekt "Brisel u mraku" te gostima serviraju hranu na terasama koje ne griju. Cilj je upozoriti na probleme koje imaju zbog rastućih cijena troškova energije, prenosi Jutarnji list.

Također, mnogi ugostitelji već su otpustili dio osoblja, a tamošnja udruga Horeca, koja okuplja 30 tisuća Belgijanaca zaposlenih u uslužnim djelatnostima od Vlade traži da im pod hitno smanji iznose socijalnih davanja te privremeno smanjenje stope PDV-a na šest posto na period od najmanje tri kvartala, prenosi Politico.

Dok čekaju da se stvar pokrene, grad je briselskim restoranima osigurao 600-tinjak dekica koje umjesto grijanih terasa nude gostima. Kako piše Jutarnji, mnogi su se restorani priključili projektu, no mnogi ga smatraju i uvrjedljivim.

"Trošak energija triput je veći nego inače, a najveći dio tog troška otpada na energiju koju trošimo prilikom kuhanja pa činjenica da nam grad daje nekakve dekice za goste samo pokazuje koliko su oni odlijepljeni od realnosti", kazao je Mano de Robeano iz Le Petit Mercado in St Gilles.

Također, jedan je vlasnik restorana upozorio na to da je, unatoč takvim rješenjima, činjenica da sve manje gosti dolazi u restorane te smatra da je cijelo ugostiteljstvo zapelo u začaranom krugu.

S druge strane, pojedini su se vlasnici odlučili prilagoditi novonastaloj situaciji pa je tako jedan od njih počeo posluživati samo jela koja ne zahtijevaju kuhanje, poput primjerice tatarskog bifteka, kako bi maksimalno smanjio troškove energije.

Kako piše Jutarnji, regionalna vlast u međuvremenu najavljuje kako planira pomoći restoranskom biznisu, ali ne zna se kada bi se to točno trebalo dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:21