‘BRUXELLES U MRAKU‘

Briselski restorani u panici: Neki otpustili osoblje, mnogi ugasili grijalice, grad gostima daje dekice

Regionalna vlast u međuvremenu najavljuje kako planira pomoći restoranskom biznisu

Bruxelles, ilustracija

 Riccardo Sala/Alamy/Alamy/Profimedia/Riccardo Sala/alamy/alamy/profimedia

Briselski restorani strahuju kako bez Vladine intervencije neće preživjeti energetsku krizu zbog čega su ovih dana započeli provoditi projekt "Brisel u mraku" - gostima serviraju hranu na terasama koje ne griju kako bi upozorili na probleme koje imaju zbog rastućih cijena troškova energije.

Mnogi su već reducirali svoje menije kao i osoblje, a udruga Horeca, koja okuplja 30 tisuća Belgijanaca zaposlenih u uslužnim djelatnostima od Vlade traži da im pod hitno smanji iznose socijalnih davanja te privremeno smanjenje stope PDV-a na šest posto na period od najmanje tri kvartala, prenosi Politico.

Dok se to ne dogodi, grad je briselskim restoraterima osigurao 600-tinjak dekica koje umjesto grijanja nude gostima kako bi se barem malo utoplili na hladnim terasama. Mnogi restorani priključili su se ovom projektu, ali ima i onih koji ga smatraju uvredom.

" Trošak energija triput je veći nego inače, a najveći dio tog troška otpada na energiju koju trošimo prilikom kuhanja pa činjenica da nam grad daje nekakve dekice za goste samo pokazuje koliko su oni odlijepljeni od realnosti", kazao je Mano de Robeano iz Le Petit Mercado in St Gilles.

Grk i vlasnik restorana La Pizza è Bella Cocktail Georgios Kyriakakos upozorava pak kako im je dodatni problem činjenica da imaju sve manje gostiju te da je cijeli restoraterski posao zapeo u nekakvom začaranom krugu.

Neki su se vlasnici pak pokazali kreativnima.

Recimo, vlasnik restorana Alessandro Miranda počeo je upotrebljavati tehnike hladnog kuhanja kako bi maksimalno minimizirao troškove energije pa mu se meni sada uglavnom sastoji od tatarskih bifteka te općenito sirovog mesa mariniranog u limunu, začinima i raznim travama.

Liesse’s Millour, vlasnik jednog drugog restorana ispričao je pak da se zbog ušteda riješio djela osoblja te nekoliko mjeseci par dana tjedno u njemu radio posve sam.

Regionalna vlast u međuvremenu najavljuje kako planira pomoći restoranskom biznisu, ali ne zna se kada bi se to točno trebalo dogoditi.

Barbara Trachte iz političke stranke Ecolo kazala je kako regionalna vlast pogođenim industrijama, u koje svakako spada i ugostiteljstvo, planira dati 117 milijuna eura kojima bi pokrila 30 posto njihovih ekstra troškova te da bi se ta pomoć trebala početi dodjeljivati tijekom 2023. godine. Neki poput Gillesa Verstraeten iz nacionalističke stranke N-VA upozoravaju kako pomoć stiže prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:31