VJEČNA RASPRAVA

Burek ponovno stvorio dramu, okidač je bila nogometna utakmica, ludilo se nije stišalo danima

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Jedna utakmica ponovno je pokrenula raspravu o bureku. Postoji li uopće burek sa sirom?

Nije tajna da je raspravu među gurmanima najlakše potaknuti (isprovocirati) ako u društvu spomenete kako ste nedavno pojeli odličan burek sa sirom. Brojni su oni koji će se odmah dići na noge i odgovorno tvrditi kako burek sa sirom ne postoji jer jedino postoji burek s mesom. Nije tome baš tako, ali krenimo redom.

Upravo se jedna takva žustra rasprava povela nakon događaja koji uključuje omiljenu pitu i jednu sasvim neočekivanu situaciju. Naime, na utakmici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, održanoj početkom mjeseca u Podgorici, crnogorski navijači su se istaknuli, kako navode mediji, više nego zanimljivim povicima. Na samom kraju utakmice izvikivali su: "Burek sa sirom, burek sa sirom", te tako na simpatičan način odlučili isprovocirati suparničke navijače. Naravno, odmah se pojavio i video tog događaja, kojeg ostavljamo u nastavku.

Drama oko bureka nije se stišala danima, a tome je uvelike doprinio i bosanskohercegovački redatelj Haris Dubica koji je izradio transparent s natpisom: "Ne postoji burek sa sirom, #sirnica" te s istim prošetao Crnom Gorom. Na svom Instagram profilu Dubica je objasnio svoj potez.

"Ne postoji Burek sa sirom #sirnica u miroljubljivoj misiji obišao sam sve gradove Crne Gore u čast druge najpopularnije pite Bosne i Hercegovine koja se zove Sirnica! A ne Burek sa sirom. Jer Burek može biti samo s Mesom", napisao je pa nastavio: "Jes da vam skandiranje "burek sa sirom" nećemo nikad oprostiti ali to je druga priča. dragi Gradonačelniče Podgorice @pgmayor uvedite u vašim pekarama i restoranima Sirnicu i ja vam garantujem porast BiH turista za 850 %", napisao je Haris Dubica.

ŠTO JE ZAPRAVO BUREK?

Odmah na početku dobro je pojasniti kako riječ börek na turskom, odakle i potječe, označava smotano tanko tijesto, bez ozbira na nadjev. Tako ondje možete pojesti kiymali börek (meso) ili peynirli börek (sir), a nude i ono što mi nazivamo krumpirušom, odnosno patatesli börek. Postoji i böreği koji se radi od feta sira i peršina, a Turci vole i "burek" smotan u oblik cigare koje često poslužuju u restoranima.

Albanci također imaju svoj "burek" pa tako jela pripremljena na način sličan bureku kakvog mi poznajemo nazivaju byrek, dok se boureki jedu u Grčkoj, byurek u Bugarskoj, brik u Tunisu, a burekas u Izraelu. U pitanju su dakle pite i jela inspirirani turskim börekom, svaka je posebna na svoj način.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Baš kao što to objašnjavaju brojni izvori, riječ je o jelu čija priprema ovisi od naroda do naroda, što se ponajviše odnosi na samo punjenje, ali oblik uglavnom uvijek ostaje isti - burek tako ostaje nadjeveno tijesto smotano u puž, dok se kod pite tijesto slaže u slojevima između kojih se potom dodaje nadjev.

Samu pripremu pojasnila je svojevremeno i Anita Šarić, koja je otkrila kako su u njezinoj obitelji, koja dolazi iz Gračanice, grada u dolini rijeke Spreče u Bosni i Hercegovini, sve pite osim one s mesom koja je, naravno, burek. Tajna dobrog bureka je juneći but i puno luka i papra, kaže Anita, a najlakše ga je prepoznati po tome što će vam sinusi odmah proraditi. On se uvijek mota u pužiće jer se tako može jednostavno primiti u ruku i neometano jesti.

"Gledajući svoju majku, primijetila sam da svaku pitu mota na drugačiji način. Krumpiruša se uvijek pekla u okrugloj tepsiji u obliku velikog puža, a bučnica (ili bundevara, kako je ona zove) uvijek na trake u tepsiji u obliku pravokutnika. Jajuša se uvijek slagala, a nikad motala, maslanica također. Burek se uvijek motao u pužiće, a oblik tepsije nije bio bitan. I kod mojih teta i baka uvijek je bilo tako i nikome nije padalo na pamet promijeniti načine. Baka bi mi govorila: - To se jednostavno tako radi. Naravno, kasnije sam u razgovoru s majkom saznala da se i burek nekada slagao s listovima kora ili motao u jedan veliki puž, bučnica također. Ovisno o tome u kojem se dijelu Bosne nalazite, načini motanja se razlikuju, a još više ovisno o tome u kojoj se kući nalazite", objasnila je u svom tekstu Anita Šarić.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Priprema böreka, bureka, boureka, byureka ili bilo koje druge varijante tankog vučenog tijesta, dakle, ovisi o običajima i narodu iz kojeg dolazi pa stoga ne možemo reći da je nešto ispravno ili pogrešno. Pa čak i unutar Turske priprema böreka ovisi od regije do regije. Riječ je naprosto o slasnom jelu kojem je najbolje prepustiti se u potpunosti i uživati, bez ograničavanja i previše razmišljanja što će reći ekipa na utakmici, kakav internet ratnik ili prijatelj iz susjedne zemlje. Priču o piti i bureku zato je možda najbolje zaokružiti citatom Miljenka Jergovića.

"Svatko ima svoju osobnu priču o pitama, a onda i osobnu priču o bureku, i svaka se od tih priča razlikuje od bilo koje druge. I u svakoj od tih osobnih priča postoji ona jedna najbolja životna pita. Ljudi će se oko nje rado prepirati, a zapravo bi svaku od tih priča samo valjalo ispričati. U nekim kulturama, premda ne i u svakoj, postoji to jelo koje okuplja životna iskustva i sentimente pojedinaca i cijele zajednice."

GDJE POJESTI NAJBOLJI BUREK?

Na kraju, ako nemate prilike počastiti se pravim turskim borekom ili bosanskim burekom, vrlo dobar možete pronaći i na provjerenim zagrebačkim adresama. Najbolji smo isprobali na kiosku na tržnici Utrine, a pronaći ga možete po velikom natpisu Pita cut. Odličan burek godinama se jede i na zagrebačkom Dolcu, trešnjevačkoj te na tržnici Kvatrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:31