SVJETSKI TREND U HRVATSKOJ

BURGERS & BUBBLES: Personalizirani pjenušci i genijalni brugeri Marka Palfija i Matije Bogdana!

 Biljana Blivajs / CROPIX
Prvi put u Hrvatskoj upriličena je večera na kojoj ste mogli napraviti personalizirani pjenušac iza čega stoji međimurski Sibon, a Matija Bogdan i Marko Palfi su uz Gordana Horvata osvojili sa stvarno dobrim burgerima!

Trend kombiniranja burgera i mjehurića nije nova stvar, ali tek je odnedavno zakoračio i na naše tlo. Naravno, New York i London osobito su jaki baš na toj sceni, a pozitivno je kako se i hrvatska scena počela buditi po tom pitanju. Iako, smo možda navikli na dobru stariju varijantu pive i sočnog burgera, pjenušava vina zaista dobro prate burgere možda baš zbog te svježine koju donose tom omiljenom, a prilično konkretnom jelu.

''Londonski restoran Bubbledogs već neko vrijeme sparuje vrhunske pjenušce sa street foodom. Pjenušce poslužuju i sa konkretnim jelima, ali im je najveća navala na hot dogove. Naravno, služe ih i uz habmurgere.'' - rekao je Matija Bogdan.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Matija Bogdan, kuhar.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Povodom 2. Salona pjenušavih vina, čakovečka Mundoaka odlučila je sljubiti međimurske Sibon pjenušce i burgere. Prvi put u Hrvatskoj upriličena je večera na kojoj ste mogli napraviti personalizirani pjenušac o čemu će više riječi biti početkom sljedećeg tjedna u našem kratkom video isječku.

''Krenuli smo se baviti proizvodnjom pjenušca čisto iz hobija i želje da ljudima ponudimo nešto drugačije. Imamo puno volje, ideja i ljubavi prema onome što radimo. Trenutno u ponudi imamo Sibon Brut, Sibon Extra Brut i Sibon Rose Extra Sec. Brut i Extra Brut radimo od 100% šipona, a Rose Extra Sec od Cabernet Sauvignona.'' - rekao je Alen Švenda iz Sibona.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Anita Saric, Alen Srenda.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Pjenusac Sibon.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

"Ljubav pjenušaca i burgera još je poprilično nova stvar na hrvatskoj sceni i želimo da se pitanje pjenušaca popularizira. Većina ljudi misli kako su pjenušava vina rezervirana samo za obilježavanje značajnih događaja, a zapravo ona vrlo lijepo prate brojna jela pa i burgere." rekao nam je Marko Palfi, glavni chef čakovečke Mundoake.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Marko Palfi, glavni kuhar.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Sami poprilično ulažu u edukaciju osoblja baš po pitanju vina, a nadaju se kako se događanjima ovog tipa uvelike može doprinijeti edukaciji i samih gostiju. U Mundoaki se promocija pjenušaca radi sustavno od otvorenja. Vinarija Štampar je također promociju svog prvog pjenušca imala upravo kod njih u restoranu. Posao nastavljaju i dalje, a pojačano s otvorenjem terase na proljeće kada kreće prava sezona pjenušaca.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Ovog tjedna svjedočili smo tako romansi između Sibon međimurskih pjenušaca i dojmljivih burgera u režiji Gordana Horvata i Alena Švende, te poznatih chefova Matije Bogdana i Marka Palfija.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Matija Bogdan, Marko Palfi, kuhari.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Gordan Horvat i Alen Švenda, dečki iz Sibon Međimurskih Pjenušaca bili su zaduženi za prvi slijed i to sočan azijski burger od tune s majonezom od rižinog octa i tabasca te potočarkom koji su sljubili sa Sibon Extra Brutom, a o njihovoj priči uskoro čitajte na našem portalu.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Azijski hamburger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Matija Bogdan, inače perspektivni mladi chef koji je svoj zanat ''ispekao'' u najboljim svjetskim restoranima poput londonskog Ledburyja, pripremao je bliskoistočni burger od ovčetine s mariniranom mrkvom, hummusom, feta sirom i umakom od grčkog jogurta uz koji je služen Sibon Brut.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Matija Bogdan, kuhar.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljuana Bilvajs / HANZA MEDIA

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Azijski hamburger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Inače, Matija je uz Bretta Graha i velikog Daniela Pattersona naučio što znači raditi u kuhinjama restorana najvišeg ranga. Budući da je trenutačno u Hrvatskoj, sljedeća gastro adresa mu je Dubravkin put 2 gdje će 9. veljače u restoranu Dubravkin put, zajedno s glavnom cheficom Priskom Thuring, pripremati poseban ''London Calling'' meni.

"Trend burgera u Hrvatskoj već neko vrijeme traje pa je inovativnost ključ. Svaki kuhar ima svoj stil, a mislim da je Matiji bilo najzanimljivije pošto je njegov background fine dinning u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a sad je to transferirao u street food" rekao je Palfi.

Chef glavnog mjesta zločina, čakovečke Mundoake, Marko Palfi se odlučio za klasični američki burger od govedine sa zrelim Cheddar sirom i džemom od luka koji je sljubljen sa Sibon Rose Extra Sec pjenušcem.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Americki hamburger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fotografiji: Marko Palfi, glavni kuhar.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

''Cilj ove večeri definitivno je bio promicanje pjenušaca i skretanje pogleda s velikih Plešivičkih proizvođača pjenušaca na naše lokalne. Sibon je prvi međimurski pjenušac, dečki rade sustavno i dobro, isto kao i mi. Od samih početaka moje i njihove karijere smo povezani jer smo se prepoznali u ljubavi prema poslu i ambiciji. Što se burgera tiče, ideja je bila pružiti gostima nešto novo." - rekao je Marko.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Nama je bilo prilično teško odabrati favorita, kako među burgerima, tako i među pjenušcima, ali svakako vas pozivamo da sljedeći put ne propustite priliku i budete dio njihove lijepe priče!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:39