Mlade nade

Proglašen Metro Junior Top Chef, evo tko je najbolji mladi kuhar među maturantima hrvatskih ugostiteljskih škola

Među pet finalista iz svih krajeva Hrvatske morali su impresionirati stručni žiri s dva jela koja su se izdvajala okusom, kreativnosti i tehničkom izvedbom

U subotu, 20. travnja u prostorima bivše Tvornice duhana u slikovitom Rovinju u sklopu gastronomske manifestacije Weekend Food Festival održano je drugo izdanje jedinstvenog natjecanja Metro Junior Top Chef. Pet mladih finalista i učenika trećeg razreda iz pet hrvatskih ugostiteljskih škola zauzelo je svoje postaje u Expo dijelu festivala i krenulo pripremati jedno predjelo i jedno glavno jelo kojim su se odlučili predstaviti stručnom žiriju i brojnim posjetiteljima WFF-a. Svi prisutni mogli su pratiti proces nastanka jela koja su zatim prošla strogi sud stručnjaka s domaće, ali i inozemne gastro scene, a pripremljena su od namirnica koje je omogućio Metro Hrvatska.

image
Weekend Food Festival

Antonio Marinović (Dubrovnik), Anđela Kurilj (Split), Filip Viljevac (Osijek), Ivano Grgić (Opatija) i Nino Krizmanić (Zabok) dobili su priliku osmisliti i spremiti svoja jela te ih predstaviti profesionalcima iz raznih segmenata ugostiteljskog sektora. U žiriju je sudjelovao turski chef i direktor istanbulskog centra Gastronometro Maximilian J. W. Thomae, chefica Katarina Vrenc iz zagrebačkog Sopala, chef Tibor Valinčić iz zagrebačkog Dubravkinog puta, chef Pantelija Pekić iz zagrebačkog Kluba gastronomada, executive chef u Aminess Hotels & Resorts Matija Bogdan, urednik magazina Dobra hrana Gordan Zečić te Larissa Jurman, direktorica odjela nabave neprehrane METRO Hrvatska.

image

Natjecatelji: Antonio Marinović (Dubrovnik), Ivano Grgić (Opatija), Anđela Kurilj (Split), Filip Viljevac (Osijek) i Nino Krizmanić (Zabok)

Weekend Food Festival

Tom prilikom sudionici su kao sastojke svojih jela koristili proizvode koji su dio asortimana Metroa, uspješne međunarodne tvrtke koja je i glavni organizator samog natjecanja. Kako je istaknuo Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Hrvatska: „METRO se tijekom više od dvadeset godina poslovanja na hrvatskom tržištu pozicionirao kao lider na HoReCa tržištu. Suradnja s velikim brojem restorana, hotela i ugostitelja omogućuje nam duboki uvid u potrebe i izazove s kojima se taj sektor susreće, a jedan od ključnih je nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage. Misija METRO-a je pružiti podršku koju taj sektor treba i zaslužuje, stoga smo projektom METRO Junior Top Chef odlučili doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj. Hvala svim Centrima kompetentnosti koji predano rade na školovanju budućih generacija hrvatskih chefova, što su se odazvali našem pozivu i sudjeluju u projektu i pomogli nam u podizanju ljestvice izvrsnosti hrvatske gastronomije“.

Prvotnu nervozu svi su mladi kandidati relativno brzo savladali, a zamijenili su je fokus i koncentracija dok su sjeckali, pirjali, kuhali, čistili svoje postaje i konačno slagali svoje tanjure. Dok su kandidati kuhali svoja jela svi su članovi žirija zavirivali u lonce u kojima se krčkalo, zapisivali svoje opaske, ispitivali kandidate o tome što rade i pratili kojim se tehnikama služe. Ocjenjivalo se na tri razine - okus jela, kreativnost i tehnička izvedba. Zanimljivo je bilo primijetiti da je većina sudionika za svoja jela odabrala slične, relativno jednostavne namirnice i to većinom iz mora, dok se samo jedan sudionik odlučio za pripremu bifteka. Spremala su se jela poput ribljeg carpaccia, filea brancina ili pak orade s blitvom i krumpirom, ribu se rolalo i punilo, a jela posluživala na velouté umaku.

Ovo događanje je ustvari vrhunac višemjesečnih aktivnosti članova žirija i Metroa, a proces koji su kandidati morali proći nije uopće bio jednostavan, kako je publici objasnio chef Valinčić iz restorana Dubravkin put: “Sve je krenuo u drugom mjesecu kada je bilo po pet kandidata iz pet hrvatskih ugostiteljskih škola. Napravili smo tri kruga i strogo ih sve ocjenjivali, a odabrani kandidati iz svake škole su se stvarno iskazali. Upravo su se oni najbolje snašli u kreativnosti, pod stresom i s tehnikama”.

Svaki od kandidata imao je priliku pojasniti žiriju predstavljena jela, kao i odgovoriti na brojna pitanja koja su članovi imali prilikom kušanja. Odluka o tome tko je zaslužio prvo, drugo i treće mjesto na natjecanju nije bila nimalo laka, a žiri se pošteno namučio dok je odlučio.

image

Stručni žiri natjecanja Metro Junior Top Chef - Matija Bogdan i Gordan Zečić

Weekend Food Festival

Treće mjesto na natjecanju, kao i stažiranje u cijenjenom zagrebačkom restoranu Dubravkin put kod chefa Tibora Valinčića osvojio je Ivano Grgić iz Opatije.

image
Weekend Food Festival

Drugo mjesto na natjecanju, koje uključuje i stažiranje u istoimenom restoranu najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice, španjolskog chefa Alejandra Serrana, zauzeo je Filip Viljevac iz Osijeka.

image
Weekend Food Festiva

Stručni žiri najviše je impresionirala Anđela Kurilj iz Splita. Pobjednica cijelog natjecanja dobit će priliku otputovati u Tursku na dvotjednu edukaciju u istanbulskom centru Gastronometro kod poznatog chefa Maksimiliana J.W. Thomaea.

image
Weekend Food Festival
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:42