UPRAVO OBJAVLJENO

Čak 254 medalje za hrvatske vinare od kojih su tri platine na važnom Decanter World Wine Awards

 Milagros Maschwitz/
Tri hrvatske vinarije su za svoja vina osvojila vrtoglavih 97 bodova od mogućih 100

Danas su objavljeni rezultati prestižne dodjele nagrada Decanter World Wine Awards. Lijepe vijesti ponovno stižu u Hrvatsku. Naime, tri hrvatske vinarije osvojile su platinasto odličje i ukupno 97 bodova. Redom su Defora Grk iz 2018. vinarije Bire, San Salvatore Muškat 2015. vinarije Benvenuti te Pošip vinarije Zure iz berbe 2019. godine

Sveukupno je 254 hrvatskih vina koja su dobila priznanje od koji je 3 platine, 8 zlata, 80 srebra te 163 bronce.

A sad malo opširnije o laureatima koji su osvojili platinasto odličje. Prema riječima našeg stručnjaka Saše Špiranca Frano Milina Bire jedan je od zaslužnika za današnju slavu grka.

"Osobito dubok trag u konačnoj afirmaciji sorte grk i matične Lumbarde svojim je izvanrednim vinima ostavio Frano Milina Bire. Njegova vina su danas toliko obožavana i tražena da im se može pripisati svojevrsni kultni status. Frano Milina je modernizirao grk selekcijom i pravodobnom berbom, čime se riješio rustikalnog štiha u vinu i negdašnje pretjerane gorčine, a hlađenjem grožđa prije prerade spriječio je neželjene mikrobiološke procese i pred nas pilce prvi put donio autentična svojstva sorte. Do njega je grk često znao biti opterećen oksidativnim ili prezrelim štihom zbog čega smo mogli samo slutiti potencijale sorte, a sada smo konačno spoznali istinski i puni domet grka. Aromatski je i tijelom nijansu diskretniji od pošipa, ali je i dalje raskošniji od ostalih dalmatinskih bijelih sorti. Izvrsno je prilagođen vreloj mediteranskoj klimi jer bez teškoća čuva svježinu jedne malvazije, a ne treba ga ubrati prerano jer i kao zrelo grožđe pruža savršen balans između punoće i elegancije, između svježine i snage.Daje prekrasno food vino za ozbiljne i ambiciozne riblje ručkove kada dolazi kao svježe vino iz inoksa, a kad je inteligentno odležan i odmjereno dozrijevan u drvenim bačvama, kvalitetom i životnim vijekom staje uz bok bilo kojoj prestižnoj internacionalnoj etiketi." Saša Špiranec, u tekstu za Dobru hranu i Jutarnji list 2018. godine

Špiranec je kušao Defora Grk iz 2018. vinarije Bire, a zatim opisao sljedećim riječima:

"Dublje žućkaste boje sa zlatnom nijansom. Jako bogata mirisa u kojem se tostirani lješnjaci prepleću sa zrelom voćnošću marelica i s kandiranom limetom u pozadini. Intenzivnog okusa koji odlikuje savršeni balans zrelosti i svježine, na nepcu kremastog i zaobljenog, na sredini voćnog, na finišu mineralnog. Slojevito vino savršenog balansa koje svakim prinošenjem čaše nudi nove doživljaje."

U svom tekstu iz 2018. posebno je naglasio i važnost obitelji Bartula Batistića Zure koji su tada veliku energiju usmjerili u sadnju novih vinograda i ozbiljnu vinsku produkciju te je Špiranec istakao kako su vinarija koju treba motriti u budućnosti. Očito sa iznimnim znanjem i iskustvom Špiranec je dobro prognozirao njihovu svijetlu budućnost, a nagrađeni pošip opisao je sljedećim riječima:

"Svjetlije slamnatožute boje. Ugodnog mirisa, srednje izraženog, s brojnim aromama zrelijeg voća poput breskvi i nektarina. Zaobljenijeg i mekanijeg okusa, s obilnim koštunjičavim voćem na nepcu koje traje sve do retrookusa. Srednjeg je tijela i solidnog trajanja. Ugodno vino."

Treći laureat platinastog sjaja su braća Benvenuti sa svojim prekrasnim muškatom San Salvatore iz 2015. godine.

Nagrađeni Muškat bijeli San Salvatore radi se od grođa koje se uzgaja u istoimenom vinogradu na flišno pjeskovitom tlu i na nadmorskoj visini od čak 400 metara, što ga čini jednim od najviših vinograda u Istri. Karakterističan je po hladnim noćima koje čuvaju arome i zdravlje neophodno za grožđe namijenjeno prosušivanju. Vino se dobiva na način da se nakon kasne berbe grožđe dodatno prosušuje prirodnim putem u natkrivenom i otvorenom prostoru u trajanju od čak 3 mjeseca. Potom kreću maceracija i početak fermentacije u trajanju od 10 do 15 dana na divljim kvascima, a zatim prešanje i višemjesečni nastavak fermentacije u inoks tanku pri temperaturi od 10 do 13 °C. Po završetku vinifikacije vino dozrijeva dodatnih 30 mjeseci u neutralnim drvenim bačvama od 225 litara i nakon toga u boci još godinu dana. Nakon tako složenog procesa vino je konačno gotovo i pušta se tržište. Izrazito je slatko, s čak 215 grama neprevrelog sladora po litri i umjerenih 11,5% alkohola. Aromatski je iznimno slojevito, miriše na sušene marelice, med, suho cvijeće i džem od naranče. Plemenitog je i vrlo kompleksnog okusa, guste teksture, s kiselkasto slatkim retrookusom na finišu. Namijenjeno je posebnim prilikama, a idealno je i kao poklon jer ga se može čuvati više desetljeća od stavljanja na tržište, prilikom čega će kvaliteta ostati postojana.

Vrijedno je istaknuti i osam zlatnih odličja, a to su:

Degarra Garageist Bili 2016. – 96 bodova

Bora Pošip 2019. – 95 bodova

Testament Tribidrag 2018. – 95 bodova

Fakin Malvazija Istarska 2020. – 95 bodova

Cattunar Collina Malvazija Istarska 2017. – 95

Crvik Vilin Ples Cabernet Sauvignon-Merlot-Plavac 2017. – 95 bodova

Vinolog Éclat Plavac Mali 2013. – 95 bodova

Vina Laguna Castello 2017. – Festigia - 95 bodova

Cijeli popis nagrađenih pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 16:26