SAMO OSAM VINARA

VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA: Grk je misteriozna i iznimno tražena sorta!

 Getty Images
Na samo 15 hektara zemlje na otoku Korčuli osam vinara, čija se vina oduvijek cijene, uzgaja autohtonu mikrosortu. Izdvojili smo nekoliko na koje treba obratiti pozornost.

Godinama se u vinskim krugovima o grku govori s izrazitim poštovanjem, iako su prilike da se kuša vino te sorte vrlo rijetke. Riječ je o jednoj, po zastupljenosti, mikro sorti koju na matičnoj Lumbardi na otoku Korčuli, odakle je sorta potekla, proizvodi samo osam vinara. Njih osmorica zajedno posjeduju ukupno samo 15 hektara vinograda. Grk se može još malo pronaći i u ostatku južne Dalmacije sve do Konavala, ali u zanemarivim količinama. Velika očekivanja od te male sorte nisu od jučer. Sežu još u bivšu državu kad su ga pod etiketom “vrhunsko vino” punili Dalmacijavino i drugi otkupljivači. Na tadašnje generacije očito je ostavio toliki dojam da interes ni danas ne jenjava.

Fresh healthy caesar salad and white wine on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Za današnju slavu grka zaslužni su, pak, sasvim drugi ljudi. Dvije vinarije prije svih, Branko Cebalo i Frano Milina Bire. Branko Cebalo je s otoka iskoračio prvi i njegova smo vina mogli naći po splitskim i zagrebačkim restoranima tijekom dvijetisućitih, nedugo nakon njega to je učinio i Frano Milina Bire, a potom i ostali. U posljednje vrijeme najviše energije u sadnju novih vinograda i ozbiljnu vinsku produkciju ulaže obitelj Bartula Batistića Zureta te su oni vinarija koju treba motriti u budućnosti. Posjeduju gotovo polovicu svih vinograda grka u Lumbardi i oko nje i rade ga u svim stilskim izričajima - od pjenušca, preko svježeg vina, pa zrelog i odležanog sur lie metodom do desertnog i sasvim slatkog prošeka izvanserijske kvalitete, možda trenutačno i najboljeg na tržištu. Osobito dubok trag u konačnoj afirmaciji sorte grk i matične Lumbarde svojim je izvanrednim vinima ostavio Frano Milina Bire. Njegova vina su danas toliko obožavana i tražena da im se može pripisati svojevrsni kultni status.

Corkscrew and bottle of wine on the board
Getty Images/iStockphoto

Frano Milina je modernizirao grk selekcijom i pravodobnom berbom, čime se riješio rustikalnog štiha u vinu i negdašnje pretjerane gorčine, a hlađenjem grožđa prije prerade spriječio je neželjene mikrobiološke procese i pred nas pilce prvi put donio autentična svojstva sorte. Do njega je grk često znao biti opterećen oksidativnim ili prezrelim štihom zbog čega smo mogli samo slutiti potencijale sorte, a sada smo konačno spoznali istinski i puni domet grka. Aromatski je i tijelom nijansu diskretniji od pošipa, ali je i dalje raskošniji od ostalih dalmatinskih bijelih sorti. Izvrsno je prilagođen vreloj mediteranskoj klimi jer bez teškoća čuva svježinu jedne malvazije, a ne treba ga ubrati prerano jer i kao zrelo grožđe pruža savršen balans između punoće i elegancije, između svježine i snage.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Daje prekrasno food vino za ozbiljne i ambiciozne riblje ručkove kada dolazi kao svježe vino iz inoksa, a kad je inteligentno odležan i odmjereno dozrijevan u drvenim bačvama, kvalitetom i životnim vijekom staje uz bok bilo kojoj prestižnoj internacionalnoj etiketi. Na nedavnoj prezentaciji grka, koju je vodio sommelier Siniša Lasan, bili smo u prilici iskušati recentne uratke udruge Grk-Lumbarda i pred vas donosimo nekoliko na koje treba obratiti pažnju.

BATISTIĆ FIDULIĆ - FIDES, GRK FIDES 2017., 83/100

Mala obiteljska vinarija koja uzgaja grk na samo jednom hektaru vinograda u 2017. proizvela je vrlo živo i svježe vino, s njež- nim i atraktivnim aromama citrusa pomiješanih s herbalnim tonovima svježe trave. U ustima je elegantno, srednje puno, srednjeg trajanja te sa specifičnim gorkastim finišem. Svakako ga konzumirati uz hranu poput školjaka ili lagane pašte i rižota. Idealno će poslužiti kao pratnja jelima s mladim šparogama u nadolazećoj sezoni.

LOVRIĆ, GRK 2016., 86/100

Renci Milina Lovrić radi grk s pijeska. Pod tim se pojmom obuhvaćaju vina koja su rođena u Lumbardskom polju čijeg je tla sastavni dio pijesak, dok su ona sa strane (Defora) prema moru s tipičnog dalmatinskog krša. Jako ugodno vino. Na degustaciji se izdvojilo zbog više tijela i zbog intenzivnijeg okusa od ostalih iz inoksa. Nos je zreliji, rustikalniji, s nešto kruške i breskve, što upućuje na starinsku metodu, ali vino je čisto, bez mana, odličnog balansa u ustima i zapravo s puno karaktera.

BIRE, GRK DEFORA SUR LIE 2015., 90+/100

Izvanredno vino. Jedno od najboljih u kratkoj povijesti ove vinarije. Dobiveno sur lie metodom, što znači da je njegovano na kvascima u bačvama od hrasta. Izvrstan oak management jer je utjecaj drveta sasvim neupadljiv. U ustima je vino kremozno i bogato, a opet s puno svježine i slasti. Na nosu preteže atraktivna igra lješnjaka i agruma, s nešto primjesa dinje i tropskog voća. Izvanredna balansa u ustima, s puno svježine na finišu. Vijek trajanja pet do osam godina od berbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:40