VINSKA PREPORUKA

Četiri neočekivana vina ispod 100 kuna koja će dobro pratiti uskrsnu šunku ili slasno pečenje

Jela na naslovnoj fotografiji pripremila je Nada Tučkar
 Mario Kučera
Koja će vina savršeno odgovarati tradicionalnim jelima od svježih proljetnih namirnica?

Oko Uskrsa je vrijeme kad velik broj bijelih i ružičastih vina iz prethodne berbe poprima svoj konačni oblik. Trenutak je to kad mlada, prošlogodišnja vina odišu mladenačkim mirisom, intenzivnije nego ikad poslije u svom životnom vijeku. Neka bijela vina, od sorti poput malvazije i pošipa, svoj puni potencijal dosežu koji mjesec poslije i sada možda još nije njihov savršeni trenutak, ali za vina od sorti poput žlahtine, kujundžuše i škrleta te za većinu ružičastih vina uskrsno doba je ono kad dosežu svoj vrhunac.

U vrijeme Uskrsa proljeće uzima zamah i u gastronomskom smislu te na stol pristižu svježe namirnice kojima takva mlađa vina savršeno odgovaraju. Uz tradicionalnu šunku i jaja, tu su mlade šparoge, razne salate, rotkvice i mladi luk. Obiteljska okupljanja iziskuju jednostavnija vina koja će zadovoljiti svačiji ukus i koja se cijenom ne nalaze u nedostupnoj zoni, što navedene sorte čini idealnim odabirom. Osim toga, poželjno je da alkoholi budu umjereni i da vina odišu svježinom. Kod crnih vina se također traže elegantnija izdanja. Ne trebaju biti iz prethodne berbe jer je za najveći dio crnih vina to daleko prerano, ali dobro je da su sočna i živa, ne odveć odležana.

Uz prvi uskrsni objed - šunku, ako je namakanjem iz nje uspješno izvučena sol, bolje je spariti bijelo nego crno vino, ali najviše će joj odgovarati dobro strukturirani rose. Primorska bijela vina su glavni oslonac ribljih menija na Veliki petak, a crna su neizbježna kada je u pitanju okosnica uskrsnog ručka u Dalmaciji i Istri - janjetina. Uz svinjska pečenja spojite pušipel, rajnski rizling ili graševinu. Uz teleća, pak, odležana bijela vina punijeg tijela kao što su ona dobivena sur lie metodom ili macerirana bijela, takozvana jantarna vina. Uz patku pinot crni, lasinu ili mlađu frankovku, a uz pileće pečenje svježu graševinu ili malvaziju. Slijedi nekoliko konkretnih prijedloga sparivanja vina uz objede tijekom uskrsnog vikenda.

1. ŠUNKA U KRUHU I DRUGI VIDOVI USKRSNE ŠUNKE

Sladić Marko, Rose 2020.
Cijena: 68 kn
Kvaliteta: 86/100

Uz uskrsnu šunku, ali i većinu drugih mesnih narezaka, kao i razne vidove finger fooda rosé je jedan od sigurnijih izbora. Mlada ružičasta vina krase voćnost i svježina te svojevrsna sočnost. Karakteristike koje ih čine privlačnima širokom rasponu jela. Dalmatinska ružičasta vina još dodatno imaju naglašenu mekoću, zbog umjerenijih kiselina, pa su pikantnijim i slanijim narescima još sigurniji par. Sorta plavina je za mladi rosé jedan od najatraktivnijih izbora jer navedena željena svojstva redovno isporučuje. Rosé od plavine iz vinarije Sladić je tipičan primjerak takvog vina. Mekši je i blažih kiselina zbog čega jako dobro prati sočnu šunku. Tamnije je ružičaste boje. Nježnog mirisa i blagog okusa. Sočan i nježan u ustima, intenzivan i voćan na nosu. Umjerenih kiselina i vitkog tijela, s razumnih 12 posto alkohola. Arome su u zoni crvenog voća, postojane i čiste.

image
Sladić Marko Rose 2020

2. RIŽOTA I DRUGA LAGANIJA JELA SA ŠPAROGAMA
Gašpar, Zlatarica 2020.
Cijena: 50 kn
Kvaliteta: 86/100

Vrgorska zlatarica spada među sorte koje daju nježna i lagana vina koja stilski ulaze u istu skupinu s kujundžušom, žlahtinom, bogdanušom, debitom te laganijim izdanjima graševine i malvazije. Proljeće i ljeto je doba kad one mirišu najljepše i kad odišu svježinom mladog vina. Već na jesen njihov mladalački šarm blijedi i polako gube atraktivnost jer su s druge strane vrlo elegantna i bez tijela koje bi ih ponijelo u drugu životnu dob vina. Stoga je zlatarica jedan od boljih odabira uz lagana jela u uskrsno i proljetno doba. Vrlo prijateljski nastrojena prema kremastim rižotima i raznim tjesteninama s povrćem ili morskim plodovima. Zlatarica iz vinarije Gašpar je osobito lijepo vino, nježno i lagano, žive zelenkaste boje, blagog i atraktivnog mirisa na vinogradarsku breskvu i ljetne sorte krušaka. Nježnog i finog okusa umjerenih kiselina, a osvježavajućeg karaktera. Vitkog je tijela i kraćeg trajanja, s privlačnom sočnošću i svježinom. Cijenom i stilom pristupačno vinu za svakodnevnu potrošnju, umjerenog alkohola.

image
Gaspar Zlatarica 2020

3. RIBLJA JELA NA POSNI PETAK - MALVAZIJA

Memento Moris, Malvazija The blonde one 2019.
Cijena: 93 kn
Kvaliteta 89/100

Malvazija se ljubi s ribom u svakoj varijanti. Svježe malvazije s listom i jednostavnije pripremljenim ribama poput brancina i orade, a dozrijevane u drvu s kompleksnije pripremljenim ribama u intenzivnijim umacima. Memento Moris je sasvim novo vino koje je prvi put tržište ugledalo ovih dana. Riječ je o životnom projektu vrlo talentiranog vinara Morisa Vareškog koji je nakon prikupljanja iskustva u drugim vinarijama odlučio pokrenuti vlastitu. Prvijenac mu odmah puca visoko. Radi se o jako lijepoj i slojevitoj malvaziji s ekološkim certifikatom, zrelijeg karaktera i s tipičnim krepkim malvazijskim tekom, istodobno sa za malvaziju neobično živim kiselinama koje punoći i zaokruženosti daju sjajan balans. Mirisa na bijelo koštunjičavo voće, s nešto mineralnosti te s tragovima citrusa i herbalnosti. Prilično slojevito vino dugačkog finiša, s dodirom slanosti i ugodne gorkastosti na retrookusu. Orada u vinu bila bi savršen par.

image
Memento Moris Malvazija the blonde one 2019

4. JANJETINA ZA OBITELJSKI RUČAK

Plančić, Darnekuša 2017.
Cijena: 75 kn
Kvaliteta: 89/100

Uz janjetinu s ražnja idu plavina, mlađi teran, bazični babić, svježije i lakše varijante plavca i merlota. Uz ambicioznije pripremljene kotlete ili but u začinskom bilju idu i ambicioznije i odležanije varijante babića, syraha i slično. Međutim, uz obiteljski uskrsni ručak, koji obiluje svježim salatama i prilozima poput mladog krumpira, bolje je spariti nešto elegantnije, a s jednakim karakterom. Darnekuša s otoka Hvara je upravo takva sorta. Bljeđe je boje od većine crnjaka, ali po intenzitetu okusa im je ravnopravna. Ovaj primjerak iz vinarije Plančić je osobito lijep. Providne je rubinskocrvene boje. Slojevitog mirisa voćnog karaktera, s asocijacijom na šumsko voće i trešnju. Okusa živog i sočnog, elegantnog, s dosta intenziteta, savršeno uravnoteženih kiselina koje daju dojam svježine te s privlačnom sočnošću na retrookusu. Blažih tanina bez stezanja, ali koji su opet tu i jasno se iscrtavaju, tek toliko da sočnosti daju kičmu i pospješe trajanje. 13,0% alk.

image
Plančić Darnekuša 2017
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:24