U društvu najbližih prijatelja, bliskih suradnika, poslovnih partnera, ljubitelja dobre hrane i gastro priča, chef Ivan Pažanin ovu je subotu i svečano otvorio svoj novi restoran Citadela u Marini nedaleko od Trogira. Ovaj lokal uz more, kako nam je ispričao chef Pažanin, otvoren je prije desetak dana, a svidjet će se svima koji vole domaću hranu uglavnom baziranu na ribi i plodovima mora, dok u njoj uživaju na terasi uz more i vremenu provedenu u ugodnom društvu pod zvjezdanim nebom.
"Meni je ovo lijepo, baš posebno mjesto. Nekako mirno i spokojno te baš zove na opuštanje, a nadam se da će to osjetiti i svi koje ćemo ugostiti", govori nam chef koji je za ovu posebnu prigodu za oko 70 ljudi pripremio obilje prave, kako kaže, dalmatinske spize, koja se nalazi i na meniju restorana.
Tuna od kojih 50 kilograma od koje je pripremio pašticadu, ceviche te nekoliko predjela kojima je dodana i dimljena sabljarka, zatim rižot s kozicama i dimljenim plodovima mora koji je sa chefom Pažaninom pripremio chef Hrvoje Zirojević iz splitskog Dvora, mnogima poznat kao "velikan dalmatinske kuhinje", samo su neka od jela kojima se gostilo...
A ova lijepa riblja priča ne bi bila moguća bez pomoći njegova poslovnog partnera i prijatelja, inače ribara, Duje Najeva. Kako nam je rekao chef Pažanin, Najev ga je jednom prilikom nazvao i rekao za ovaj prostor i ideju u kojoj se i sam prepoznao i objeručke je prihvatio.
"Bit će to ozbiljna, kvalitetna ljetna priča u čijem je fokusu kvalitetna namirnica - prvoklasna jadranska svježa riba koju za Citadelu dobavlja njegov poslovni partner Najev.
Citadela će, nastavlja, raditi ljeti, tamo negdje do kraja desetog mjeseca svaki dan od 16 sati do ponoći. Restoran je to uz more, s lijepom, natkrivenom terasom koja je proširena i sada broji 38 sjedećih mjesta. U kuhinji je troje ljudi, jednako toliko je i konobara što je, kaže nam, sasvim dovoljno za jednu smjenu. Njegova desna ruka u Citadeli je njegova mlađa sestra Nikolina, koja će osim kao konobarica preuzeti i ulogu voditeljice restorana.
Vinska lista nije velika, broji 30 do 35 vina, od kojih je 90 posto fokusirano na Dalmaciju, dok su pjenušava vina s kontinenta, mahom s Plešivičke ceste pjenušca, kao što je, primjerice, vinarija Kolarić Coletti.
Meni je sastavljen mahom od ribljih jela, dok se među mesnima mogu pronaći juneće obrazine na pašticadu, janjeći kotleti i biftek. Sve meso je domaće, iz poznatog izvora i od provjerenih mesara. Ipak, kaže nam Pažanin, njegov fokus je na ribi pa tako ima i dry ager za ribu od koje će praviti carpaccio i tartar kakve nemate prigodu svugdje kušati.
"Bit će to čista esencija Mediterana", govori Pažanin ističući još neke kuriozitete s menija koje ubraja i u svoja omiljena jela, a to su crni rižot, pa jela od grancigule (velike rakovice) i morskog ježinca ili, primjerice, jela s domaćom pastom.
Na kraju recimo i kako su među uzvanicima bila neka poznata lica koja su došla podržati brata i sestru Pažanin te njihova partnera Najeva. Bili su tu, između ostalih, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, Hrvoje Zirojević, Dražen Žuža, Duška Žižak, zatim Ines Nosić, Kristina Đanić, Ivica Šuljak, Maja Restović, Marko Pecotić Peco, Silvija Dvornik, Gordana i Biljana Mančić, Lana Hrgović, ali i mnogi drugi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....