Kakva gozba

Chef Pažanin pripremio pravu riblju feštu za svečano otvorenje njegova novog restorana

Smještena u mjestu Marina, Citadela se nalazi uz more, ima lijepu terasu, nudit će mahom riblja jela i bit će otvorena do kraja listopada

U društvu najbližih prijatelja, bliskih suradnika, poslovnih partnera, ljubitelja dobre hrane i gastro priča, chef Ivan Pažanin ovu je subotu i svečano otvorio svoj novi restoran Citadela u Marini nedaleko od Trogira. Ovaj lokal uz more, kako nam je ispričao chef Pažanin, otvoren je prije desetak dana, a svidjet će se svima koji vole domaću hranu uglavnom baziranu na ribi i plodovima mora, dok u njoj uživaju na terasi uz more i vremenu provedenu u ugodnom društvu pod zvjezdanim nebom.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

"Meni je ovo lijepo, baš posebno mjesto. Nekako mirno i spokojno te baš zove na opuštanje, a nadam se da će to osjetiti i svi koje ćemo ugostiti", govori nam chef koji je za ovu posebnu prigodu za oko 70 ljudi pripremio obilje prave, kako kaže, dalmatinske spize, koja se nalazi i na meniju restorana.

image

Anton Roca, Ivan Pažanin, Hrvoje Zirojeviž, Roko Lučić

Tom Dubravec/Cropix
image

Pašticada od tune

Tom Dubravec/Cropix
image

Dimljena sabljarka

Tom Dubravec/Cropix

Tuna od kojih 50 kilograma od koje je pripremio pašticadu, ceviche te nekoliko predjela kojima je dodana i dimljena sabljarka, zatim rižot s kozicama i dimljenim plodovima mora koji je sa chefom Pažaninom pripremio chef Hrvoje Zirojević iz splitskog Dvora, mnogima poznat kao "velikan dalmatinske kuhinje", samo su neka od jela kojima se gostilo...

image

Hrvoje Zirojević i Ivan Pažanin

Tom Dubravec/Cropix
image

Rižot s kozicama i dimljenim plodovima mora

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

A ova lijepa riblja priča ne bi bila moguća bez pomoći njegova poslovnog partnera i prijatelja, inače ribara, Duje Najeva. Kako nam je rekao chef Pažanin, Najev ga je jednom prilikom nazvao i rekao za ovaj prostor i ideju u kojoj se i sam prepoznao i objeručke je prihvatio.

"Bit će to ozbiljna, kvalitetna ljetna priča u čijem je fokusu kvalitetna namirnica - prvoklasna jadranska svježa riba koju za Citadelu dobavlja njegov poslovni partner Najev.

image

Ivan Pažanin s tunom

Tom Dubravec/Cropix
image

Roko Lućić filetirao je tunu od 50-ak kilograma

Tom Dubravec/Cropix
image

Ribar Anton Roca, kapetan ICCAT licenciranog broda Bakul i Ivan Pažanin

Tom Dubravec/Cropix

Citadela će, nastavlja, raditi ljeti, tamo negdje do kraja desetog mjeseca svaki dan od 16 sati do ponoći. Restoran je to uz more, s lijepom, natkrivenom terasom koja je proširena i sada broji 38 sjedećih mjesta. U kuhinji je troje ljudi, jednako toliko je i konobara što je, kaže nam, sasvim dovoljno za jednu smjenu. Njegova desna ruka u Citadeli je njegova mlađa sestra Nikolina, koja će osim kao konobarica preuzeti i ulogu voditeljice restorana.

Vinska lista nije velika, broji 30 do 35 vina, od kojih je 90 posto fokusirano na Dalmaciju, dok su pjenušava vina s kontinenta, mahom s Plešivičke ceste pjenušca, kao što je, primjerice, vinarija Kolarić Coletti.

image
Tom Dubravec/Cropix
image

Marko Pecotić Peco, Silvija Dvornik i Ivan Pažanin

Tom Dubravec/Cropix

Meni je sastavljen mahom od ribljih jela, dok se među mesnima mogu pronaći juneće obrazine na pašticadu, janjeći kotleti i biftek. Sve meso je domaće, iz poznatog izvora i od provjerenih mesara. Ipak, kaže nam Pažanin, njegov fokus je na ribi pa tako ima i dry ager za ribu od koje će praviti carpaccio i tartar kakve nemate prigodu svugdje kušati.

image

Gordana Mančić, Lana Hrgović, Biljana Mančić

Tom Dubravec/Cropix
image

Dražen Žuža i Hrvoje Zirojević

Tom Dubravec/Cropix
image

Ines Nosić, Maja Restović, Ivica Suljak i Kristina Đanić

Tom Dubravec/Cropix

"Bit će to čista esencija Mediterana", govori Pažanin ističući još neke kuriozitete s menija koje ubraja i u svoja omiljena jela, a to su crni rižot, pa jela od grancigule (velike rakovice) i morskog ježinca ili, primjerice, jela s domaćom pastom.

Na kraju recimo i kako su među uzvanicima bila neka poznata lica koja su došla podržati brata i sestru Pažanin te njihova partnera Najeva. Bili su tu, između ostalih, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, Hrvoje Zirojević, Dražen Žuža, Duška Žižak, zatim Ines Nosić, Kristina Đanić, Ivica Šuljak, Maja Restović, Marko Pecotić Peco, Silvija Dvornik, Gordana i Biljana Mančić, Lana Hrgović, ali i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 09:47