ODMOR U TURSKOJ

Cijene karata do Istanbula sada su stvarno niske pa, ako ste za putovanje, ovo je jedan restoran koji ne smijete zaobići

Za vrijeme našeg nedavnog posjeta Istanbulu obišli smo nekoliko restorana, ali hrana, usluga i atmosfera u Casi Lavandi svidjela nam se najviše

Ovih je dana objavljeno kako je turski niskotarifni avioprijevoznik Pegasus pokrenuo liniju Zagreb – Istanbul te kako nude letove po promotivnim cijenama od 40-ak eura u jednom smjeru. Budući da smo nedavno, u društvu ekipe iz udruženja JRE Hrvatska i Metro Hrvatska, u Istanbul letjeli upravo kako bismo prisustvovali velikoj gastronomskoj konferenciji GastroMasa, te se pomalo zaljubili u mnogima omiljeni turski grad, pravo je vrijeme da s vama podijelimo preporuku zbilja vrijednu pažnje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Nakon što smo pisali o obilasku obiteljske proizvodnje baklave i street foodu s ulica Istanbula, danas vam donosimo priču o obiteljskom restoranu i hotelu Casa Lavanda. Smješten nešto više od sat vremena vožnje od gužvovitog centra Istanbula, u okrugu Sile, ovo mjesto, jasno je već na prvi pogled, stvoreno je za one koji najviše od svega uživaju u pogledu na lijepu prirodu i profinjenijim tanjurima.

Meni u Casi Lavandi temelji se na mediteranskoj kuhinji, a sve voće i povrće koje koriste dolazi uglavnom iz vlastitog uzgoja. Prije samog dolaska u restoran, chef Emre Sen tako nas je proveo biodinamičkim restoranskim vrtom, a potom nam i objasnio kako sve što ne proizvode sami, dobavljaju od malih lokalnih proizvođača ili skupljaju u obližnjoj šumi.

"Njegujemo filozofiju ‘farm to table‘ i sve što možemo koristimo dok je još svježe i raste što bliže nama. Riba koju koristimo dolazi iz Bospora i Crnog mora, a ovo područje oko nas je i jedno od najplodnijih što se tiče gljiva pa često odlazimo u obližnju šumu u berbu", rekao nam je chef Case Lavande.

image
Privatna Arhiva/

Za vrijeme našeg ručka, početkom studenog, na meniju je bio odličan tart od cikle i kozjeg sira, skuša s biljem iz vrta, mandarinom, sjemenkama gorušice i pinjolima, fantastična, utješna krem juha od kestena (jedna od boljih koje smo do sada probali), agnolotti s tartufima, sporo pečena kozletina sa slanutkom i tradicionalnim dugo kuhanim ječmom te sjajan sladoled od lista smokve i badema. Svako jelo bilo je lijepo izbalansirano, čistih, izraženih okusa, s fokusom na glavnoj namirnici što je, kako nam je rekao chef Emre, i njegov cilj u kuhinji.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

"Volim jake okuse, ali ne volim se previše igrati s pokrivanjem glavne namirnice različitim dodacima. Želim da gosti osjete sve što je na tanjuru, teksture i arome."

Sva jela ovdje mogu biti uparena s probranim turskim vinima, a za vrijeme našeg posjeta, osoblje nam je neprestano bilo na usluzi, ali niti u jednom trenutku nije bilo nametljivo, a sama atmosfera bila je opuštena i zbilja ugodna. Casa Lavanda svakako je, od nekoliko turskih restorana s Michelinovim preporukama koje smo za vrijeme našeg boravka u Istanbulu posjetili, mjesto gdje smo jeli najbolju i najzanimljiviju hranu.

image
Privatna Arhiva/

Kako se restoran nalazi u sklopu obiteljskog hotela s 15 soba, u dvorištu se nalazi nekoliko mjesta na kojima gosti mogu odmoriti i uživati u pogledu na prirodu, a budući da je u pitanju mjesto do kojeg ćete, odsjedate li u Istanbulu, kroz vijugave ceste morati voziti barem sat vremena, stol je ovdje itekako pametno rezervirati. Također, ako ste u prilici, svakako preporučujemo da ovdje i prenoćite kako biste sve blagodati prirode u kojoj se nađete doživjeli baš kako treba.

image
Privatna Arhiva/

Casa Lavanda, kako nam je objasnio chef Emre, otvorena je 2010. godine, kada je obiteljska kuća pretvorena u hotel i oduvijek je mjesto na koje se dolazi uglavnom na preporuku.

"To je ono što je i meni samom najdraže. Ne volimo se previše eksponirati i puniti novinske stupce, draže nam je da ljudi sami dožive što nudimo pa, ako im se svidi, preporuče prijateljima i obitelji", rekao nam je skroman chef.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:13