NOVO ISTRAŽIVANJE

Čim stignu hladni dani borite se s lošim raspoloženjem? Znanstvenici otkrili da šalica čaja ili tanjur tople juhe spašavaju stvar

Osjećate se tjeskobno? Prema rezultatima nove studije, šalica toplog čaja ili zdjela vruće juhe mogli bi pomoći

Istraživači sa Sveučilišta San Diego State University otkrili su da su sudionici koji su tijekom zime pili više toplih napitaka prijavili manje simptoma nesanice, nadutosti i depresije.

U rujnu je u časopisu British Journal of Nutrition objavljeno novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta San Diego State, a koje je ispitivalo kako hrana i piće različitih temperatura utječu na naš probavni sustav i mentalno zdravlje.

image
Marianvejcik/Getty Images

Kako su objasnili istraživači, kako bi razumjeli na koji način temperatura hrane može utjecati na naše osjećaje i zdravlje, analizirali su podatke 415 odraslih osoba (u dobi od 18 do 65 godina) koje žive u SAD-u. Sudionici su, putem sveučilišnog istraživanja Healthy Aging Survey, sami prijavljivali koliko često konzumiraju tople ili hladne napitke i obroke, te koliko često osjećaju simptome depresije, tjeskobe, nesanice i probavnih smetnji, uključujući, kako su autori naveli, „nadutost i osjećaj punoće u trbuhu“.

KREMASTA JUHA S KOBASICAMA, KELJOM I KRUMPIROM

Istraživanje je pokazalo da je kod azijskih sudionika "veća konzumacija hladne hrane i pića tijekom ljeta povezana s povećanom tjeskobom" te s osjećajem nadutosti. Također su otkrili da su Azijati koji su pili najviše hladnih napitaka ljeti imali i najviše problema s nesanicom.

S druge strane, kod bijelih sudionika istraživači su primijetili da su oni koji su tijekom zime pili najviše toplih napitaka imali manje problema s nesanicom i nadutošću, a također i niže razine depresije. Dubljom analizom podataka po podskupinama, utvrđeno je da su kineski sudionici koji su prijavili najmanju konzumaciju hladne hrane i pića imali najmanje negativnih zdravstvenih posljedica, dok je kod sudionika indijskog podrijetla uočena još jača povezanost između konzumacije hladnog i lošeg zdravstvenog stanja.

image
Flyparade/Getty Images/istockphoto

"Nešto tako jednostavno kao što je temperatura hrane i pića može imati stvaran utjecaj na zdravlje", izjavila je Tianying Wu, izvanredna profesorica epidemiologije i glavna autorica istraživanja. „Budući da su topli i hladni obroci sastavni dio svakodnevnog života u SAD-u, kako kod kuće tako i u restoranima, ovi nalazi imaju široku važnost za svakodnevne zdravstvene odluke.“

TOPLA JUHA OD RAJČICA, GRAHA I SLANINE

Zanimljivo je i to da su učinci bili najuočljiviji kod osoba koje su često prijavljivale da imaju "hladne ruke", što bi, prema istraživačima, moglo biti povezano sa slabom cirkulacijom. Tim je dodao da su njihovi nalazi u skladu s dugogodišnjim vjerovanjima tradicionalne kineske i ajurvedske medicine, da pretjerano konzumiranje hladne hrane i pića može imati nepovoljne učinke na zdravlje.

"U tradicionalnoj istočnoazijskoj medicini opće je poznato da bismo trebali izbjegavati hladnu hranu, jer joj je za probavu potrebno više energije", izjavio je Jason Chong, praktičar istočnoazijske medicine i trener u Dantian Healthu, za Food & Wine.

image
Nzphotonz/Getty Images

Chong je pojasnio da kada je probavna energija slaba, što se u istočnoazijskoj medicini povezuje sa slezenom, tijelo teže probavlja i apsorbira hranjive tvari. No, dodao je i da pojam „hladno“ ne mora uvijek značiti doslovno nisku temperaturu.

GDJE U ZAGREBU KUPITI DOBAR ČAJ? OVO SU MJESTA S KOJIMA NE MOŽETE POGRIJEŠITI

"Kad govorimo o ‘hladnoj’ hrani, zapravo govorimo o hrani koja nema dovoljno Yang energije, energije života i topline", rekao je Chong.

"Takva hrana često je jako procesuirana i siromašna hranjivim tvarima. Dakle, ‘hladna’ hrana može se odnositi i na tu vrstu prehrane."

Drugim riječima, možda si činite dvostruku uslugu ako za večeru pojedete toplu, domaću juhu, što, ruku na srce, zvuči prilično primamljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:40