COFFEERENCIJA

Danas se održava izvrstan webinar o specialty kavi, predavači su sjajni, sudjelovanje besplatno

 Ryanjlane/Getty Images/istockphoto
Neka od najpoznatijih imena hrvatske scene specialty kave sutra će se naći među govornicima, ne propustite Cofeerenciju

Svi oni koji cijene dobru kavu trebali bi biti za svojim laptopima točno u podne i popratiti Coffeerenciju. Radi se o 5. studentskoj konferenciji u organizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva (HAED), a na poziv su se odazvala neka od najistaknutijih imena hrvatske scene iz područja specijalitetne kave. Tema ovogodišnje studentske konferencije je specialty kava odnosno specialty kava koja se prži u Hrvatskoj.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Konferenciju će otvoriti Rok Fabijan kojeg su slovenski mediji proglasili "lovcem na kavu", a sudionici konferencije će iz prve ruke čuti sve o plantažama kave u Brazilu. Ovaj Slovenac porijeklom i Črnomlja, danas živi desetak minuta od Copacabane u Rio de Janeiru i vodi tvrtku koja spaja najbolje proizvođače kave s pržioničarima. Za slovenski portal dnevnik.si izjavio je kako se s kavom susreo potpuno slučajno tražeći kavu između sastanaka i tako se našao na najvećem brazilskom sajmu kave u Belo Horizonteu.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

"Brazil je daleko najveći proizvođač kave na svijetu, ali većina Brazilaca ne pije dobru kavu. Tradicionalnu šalicu kave predstavlja takozvani cafezinho - jako zaslađena filter kava loše kvalitete, koju vam poslužuju posvuda, i u banci i kod mehaničara. Tek su posljednjih godina počeli kušati specialty kavu. Rok radi kao lovac na kavu i povezuje male proizvođače izvrsne kave s pržionicama, trgovcima i krajnjim korisnicima. "Osim što stalno tražim nove dobavljače, puno vremena provodim podučavajući stalne dobavljače da mogu osigurati konstantno vrhunsku kavu" izjavio je za dnevnik.si.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Drugi izlagač, Ivan Špiljak Vignjević (Quahwa), podijelit će svoje stručno znanje o kavi kao namirnici i napitku te otkriti mnoge zanimljivosti iz svijeta prženja kave. Quahwa je početkom godine proizvela jedinstvenu kavu odležanu u bačvama natopljenima vrhunskim bourbonom o čemu smo pisali. Serija je rasprodana u svega pet dana i prvi je takav proizvod u Hrvatskoj, ali i u regiji.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Na popisu govornika je i Nik Orosi, osnivač branda Eliscaffe kojeg ne treba posebno predstavljati. Nik Orosi najzaslužniji je za dolazak specialty kave u Hrvatsku, i to otvorenjem sad već kultnog coffee bara Eliscaffe. Cijelo to putovanje s kavom obilježeno je raznim priznanjima poput titule Najboljeg hrvatskog bariste, što je nekoliko puta potvrdio, njegov su rad prepoznali i glasoviti Financial Times i New York Times, da bi 2017. bio uvršten u Phaidonov vodič “Where to drink coffee?”, što je svojevrsna biblija u kojoj je 150 stručnjaka izdvojilo 600 mjesta gdje vrijedi popiti dobru kavu. Otvorenjem Eliscaffea 2005. u Zagrebu započinje prava mala revolucija kad je riječ o kavi, a danas je to dakako nezaobilazno mjesto. Nik će govoriti o počecima specialty kave u Hrvatskoj te o kavi kao društvenoj odgovornosti.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Na popisu govornika je i mladi poduzetnik Karlo Purić koji će govoriti o inspiraciji za pokretanje vlastitog biznisa i pržionice Four Wheel Coffee Roasters i utiscima sa svjetska natjecanja barista na kojima je i sam osvojio nekoliko medalja. Na Coffeerenciji će se predstaviti i Marko Brajković, osnivač poznatog brenda Lively Roasters. Ana Buljan i Ivana Zec, osnivačice branda Karibu Kaaawa, ispričat će nešto više o ženama u ovom segmentu poduzetništva. Posljednji govornik konferencije je Josip Šlenc, poduzetnik te osnivač branda D16, koji će govoriti o rizicima i izazovima s kojima se poduzetnici susreću u biznisu specijalitetne kavom te kako je pandemija COVID-19 na isti utjecala.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Konferencija će se održati u hibridnom obliku (uživo i online). Ovdje možete kliknuti na link za sudjelovanje na konferenciji preko aplikacije Zoom:

Meeting ID: 821 8992 2728

Passcode: 595412

Svi sudionici koji posjete Veliku vijećnicu Agronomskog fakulteta imat će priliku kušati specialty kave koje će pripremiti izlagači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:18