VELIKI TRENUTAK

Danski restoran Noma napokon je dobio svoju treću, itekako zasluženu Michelinovu zvjezdicu

 @nomacph Instagram
Nakon više od 10 godina s dvije zvjezdice, Noma je jučer napokon dobila i zasluženu treću

Danski restoran Noma, sigurni smo već znate, jedan je od najpoznatijih na svijetu. Chef Rene Redzepi kroz godine kuhanja u Nomi osmislio je brojne projekte, svijetu predstavio sasvim novi koncept i stvorio brojna jela koja se naprosto ne zaboravljaju. Noma je četiri puta proglašena najboljim restoranom na svijetu, a chef Redzepi iznimnim mentorom koji je u svojoj kuhinji podučavao brojne mlade, uspješne chefove današnjice. Noma je više od jednog cijelog desetljeća bila restoran s dvije Michelinove zvjezdice, a jučer, 13. rujna, to se napokon promijenilo. I gastronomski je svijet napokon odahnuo.

Dobro je dodati kako je chef Redzepi čak i za vrijeme pandemije pokrenuo novi projekt, Popl s burgerima iz tamošnje kuhinje, a uz to, sa svojim timom cijelo vrijeme radio na tanjurima kojima će, nakon lockdowna u Danskoj, otvoriti svoj spektakularni restoran. Noma je, naime, poznata po inovativnosti, svom fermentacijskom laboratoriju, farmi na kojoj se od 2018. godine nalazi te općenito održivom pogledu na gastronomiju i maksimalnom iskorištavanju sezonskih namirnica.

Već iz objava na društvenim mrežama Nome jasno je o kakvom je mjestu riječ, koliko inovativan tim radi u kuhinji restorana te kako chef Rene Redzepi već sada ulazi u povijest kao jedan od najkreativnijih chefova svih vremena. Upravo zato, nevjerojatna je činjenica da je Nomi tek sada dodijeljena ta velika, treća Michelinova zvjezdica.

"Jako sam iznenađen, osjećam nešto što nikada prije nisam osjećao, ne znam kako to opisati. Jako, jako, jako sam iznenađen. Sretan sam što je ovdje sa mnom i dio mog tima. Imali smo dvije zvjezdice od, čini mi se 2007. godine, to je 14 godina čekanja, ali imali smo strpljenja. U jednom trenutku mislili smo da se nikada neće dogoditi", rekao je chef Rene Redzepi nakon jučerašnje dodjele održane u Stavanger koncertnoj dvorani u Norveškoj.

Osim Nome, od nordijskih restorana, za treću Michelinovu zvjezdicu bogatiji je postao i restoran Maaemo u Oslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:20