DRUGA EPIZODA

David Skoko je pripremio najjednostavniju buzaru od školjaka u skromnoj brodskoj kuhinji

Obitelj Skoko pokazala nam je kako guštati punim plućima, ne samo na brodu nego i u životu.

David Skoko, poznati chef i ribarev sin ugostio nas je sa svojom obitelji na prelijepoj 14-metarskoj jedrilici staroj 40 godina. U prebukiranom rasporedu koji se crvenio od zakazanih obaveza na kalendaru, David je ipak uspio pronaći vrijeme i odvojiti dan za ekipu iz Dobre hrane i pokazati nam kako oni kužinavaju na brodu kad su zajedno. Dio atmosfere mogli ste osjetiti u prvoj epizodi našeg mini serijala "Skokina brodska kuhinja u četiri čina"

"Za brodsku kuhinju je najvažnije da ne komplicirate, jer su one najčešće vrlo skromne. Ja najčešće uzmem samo protein, znači nabavimo ribe, a ostalo poberemo sa strane šta nam treba, uzmemo dva krumpira, jednu kapulicu, malo pomidora i onda se igramo. Ja volim provoditi vrijeme u kuhinji. Na brodu su uvjeti skromni, vremena je puno i baš si dam truda da iskoristim namirnicu do kraja i napravim nekoliko jela. Za to vrijeme se klinci igraju ili sunčaju, a Ana malo odmara i čita", otkrio nam je David Skoko.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

Kad planirate što kupiti od namirnica, vodite se geslom: manje je više. Vjerojatno vam u samom trenu nabave hrane frižider već puca od piva i vina koji se hlade i ubrzo shvaćate da nemate baš mjesta za hranu koju tek treba kupiti. Ne pretrpavajte se hranom jer zalihe je bolje dokupiti svakih nekoliko dana.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

“Uvijek je dobra ideja napraviti buzaru. Školjke možete držati i u siću s morem na barci, jednostavno se priprema, na malo češnjaka, peršina i bijelog vina ili ishlapjeloga pjenušca koji ste zaboravili od prošlog vikenda pa po želji ubacite paštu ili toćate kruhom i sladite se školjkama”, otkriva nam David i pokazuje nešto mušula i kunjki koje će završiti u buzari.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

Obitelj Skoko pokazala nam je kako guštati punim plućima, ne samo na brodu nego i u životu. Brodsko kužinavanje mora biti nepretenciozno i jednostavno. Ako nečeg imate na brodu, to je vrijeme, i možete napraviti divne stvari - neke od njih su i jela koja ćemo vam detaljnije predstaviti ovog tjedna u preostalim epizodama ovog mini serijala Dobre hrane.

image
Berislava Picek/Cropix/

Skokina brodska buzara sa školjkama

0,5 kg mušula ili kunjki
1 žljuk vina
peršin
1 češanj češnjaka
grančica ružmarina
2 žlice ukiseljenih stapki češnjaka

Ako imate svježih školjki, najjednostavnije jelo je buzara. Bez puno filozofiranja, nasjeckajte malo češnjaka pa ga okrenite par puta na maslinovu ulju, dodajte malo peršina, grančicu ružmarina, ubacite školjke i žljuk nekog bijelog vina (može i pjenušca koji je ishlapio od prošlog vikenda). Pričekajte da se školjke otvore, sve prebacite u duboku teću, dodajte dvije žlice ukiseljenih stapki češnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2022 09:02