Pelješka revolucija

Denis Bogoević-Marušić (vinarija Križ): "Da bismo o vinu znali mnogo, moramo ga mnogo i piti"

Nakon što smo vam u velikoj priči o pelješkoj vinskoj revoluciji predstavili ideju i ciljeve GrapeStona, prvog festivala prirodnih vinogradara i spontanih vina, koji će biti održan 27. travnja u Stonu i okupiti 25 domaćih i sedam vinara iz susjednih zemalja, idealna je prigoda da vam predstavimo i pelješke vinare koji se kriju iza ove manifestacije do koje nas dijeli još desetak dana.


Za Denisa Bogoevića-Marušića i njegovu vinariju Križ prvi smo put čuli prije nekoliko godina, kad nam je sommelier Siniša Lasan otvorio butelju njegova Grka. Bilo je to sasvim novo iskustvo vina od te sorte, koju smo dotad bili poznavali u izdanju korčulanskih vinara iz Lumbarde. Razlika je u stilistici: u Križu svoj grk maceriraju, kao i plavac mali, pet, šest dana, i on kao takav pokazuje ozbiljne potencijale za veliko vino. Denis ipak ističe da ga ljute maceracije koje samo maskiraju loša "prirodna" vina.

image

Vina vinarije Križ, Grk i Plavac mali

Tom Dubravec/Cropix

Križ plavci popularni su i izvan granica Hrvatske, izvoze se u Ameriku, a ima ih i na listi restorana s Michelinovom zvjezdicom

image

Denis Bogoević Marušić u svojoj vinariji Križ

Tom Dubravec/Cropix

Denis Bogoević-Marušić splitsko je dite. Njegov se otac Milo, dočekavši mirovinu u Splitu, vratio u Prizdrinu, gdje je rođen. Imao je mali vinograd, dovoljno za vlastite potrebe, u koji je odlazio svaki dan sve do kraja života. Za njim je 2004. došao i Denis, koji se ondje odlučio trajno nastaniti. Vino je dotad samo pio, iskustva u vinogradu i podrumu nije imao, ali je otpočetka točno znao što želi: grožđe uzgojeno organski, vino dobiveno spontanom fermentacijom. Vino kakvo je nekad bilo. Posadio je prve vinograde - među ostalim i grk, kojeg na Pelješcu već dugo nitko nije sadio, a nekoć je bio uobičajen - i danas na više lokacija ima ukupno tri hektara. Uz obavezni plavac mali i grk, ima još rukatac, a nedavno je zasadio i trnjak za koji vjeruje da će dati dobre rezultate. Sva vina proizvodi isključivo od svojeg grožđa, vinograde obrađuje ručno, a od zaštitnih sredstava koristi isključivo biodinamičke preparate iako, kaže, nije biodinamičar. Godišnje u Križu napuni između osam i deset tisuća butelja, pola bijelog, pola crnog vina.

image

Denis i Maja u vinogradu vinarije Križ na istoimenom brdu kod Prizdrine

Tom Dubravec/Cropix
image

Detalj iz vinograda na poziciji Postup

Tom Dubravec/Cropix

Uz grk koji je posadio na brdu Križ, po kojem je vinarija dobila ime, s tog pjeskovitog tla sličnog onom u Miloševim Ponikvama dolazi i Milo, plavac mali nazvan po njegovu pokojnom ocu. Uz tu plavu, Križ ima i plavac mali s bijelom etiketom, koji je većinom iz vinograda uz more na Postupu (80% Postup, 20% Križ). Iako terroirski različita, oba su vina izvrsna, mekih tanina, gusta i puna starinskog okusa plavca, izrazito pitka iako visokih alkohola. Križ plavci popularni su i izvan granica Hrvatske, izvoze se u Ameriku, a ima ih i na listi restorana s Michelinovom zvjezdicom.

image

Denis Bogoević-Marušić sa suprugom Majom i kćeri Maruškom ispred vinarije Križ u mjestu Prizdrina

Tom Dubravec/Cropix

Denis Bogoević-Marušić živi u Prizdrini sa ženom Majom Čalić i kćeri Maruškom. Njihov je dom često pun prijatelja, s kojima dijele svoje vino.

- Da bismo o vinu znali mnogo, moramo ga mnogo i piti - jednostavno kaže ovaj 50-godišnji vječiti dječak, najživopisniji prirodni vinar i neslužbeni glasnogovornik svoje generacije.

image
Grapeston

Cijelu ideju festivala pročitajte u našem tekstu, a više informacija pronađite na službenim stranicama GrapeStona, gdje možete kupiti i ulaznice za festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:26