PUT POD NOGE

Destinacije za izlet obično biramo na autopilotu, spakirajte kofere i otputujte u Međimurje!

Klinci će se raspametiti na farmi jelena, sportaši će uživati u biciklističkim turama po goricama, a gurmani će guštati u hrani i vinu

"Wow, pa gdje je ovo fotkano?", stavljamo naočale, preuzimamo mobitel koji putuje s kraja stola do nas za vrijeme jednog opuštenog prijateljskog druženja uz vino i meze - Mađerkin breg, na vrhu prelijepih terasastih obronaka su složili i vidikovac. Kad je sunčano, pogled puca na četiri države - Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. Prvog dana ljeta, 21. lipnja nešto prije 5 sati ondje rade i doručak na travi uz pratnju mahera klasične glazbe. Obično to najave na društvenim mrežama Turističke zajednice Štrigova. Krajem kolovoza organiziraju i Jazz u Vinogradu, a u kuloarima čujemo da su pripreme već krenule. Ali nije to jedino što možete vidjeti u Međimurju! Pokupite klince i organizirajte izlet koji će biti zabavan i vama - jer u Međimurju ima top vinarija i biciklističkih staza, ali i klincima koji će se raspametiti na farmi jelena i muflona. Međimurje se može etiketirati kao skriveni biser sjevera. Obično biramo izlet-destinacije na autopilotu, uvijek idemo na ista mjesta i nikad nemamo vremena za istraživanje, a Međimurje doista nudi bogat sadržaj za cijelu obitelj. Povijesno je Međimurje, jako zanimljiv kraj. Međimurci su sagradili prvu željezničku prugu u Hrvatskoj još 1860. godine, ondje je i prvo hrvatsko nalazište nafte u mjestu Peklenica. Priroda je bajkovita, više od 20% Međimurja je dio UNESCO-va rezervata biosfere, imaju nekoliko desetaka kulturnih atrakcija, a posebno je zanimljiv relativno nov Muzej riznica u centru Čakovca. Društvo za stolom u nevjerici je proučavalo nas pa zaslon na mobitelu, pretražujući internetski preglednik s ključnim riječima, pa opet nas kad se u jedan čas donijela odluka: Daj, kad idemo? I sve nam reci! Što posjetiti, a gdje jesti i spavati?

U prvom dijelu vodiča objavili smo detaljan popis mjesta gdje ćete dobro jesti u Međimurju i možete ga pročitati ovdje.

Što vidjeti?

Mađerka i vinska cesta

Spektakularna lokacija na kojoj uživate u najboljim vinima i jazz glazbi

image
Ustupljena Fotografija/

Mađerkin breg je najimpresivniji lokalitet Međimurja, a nalazi se samo 15-ak minuta vožnje od Čakovca. Nekad su ondje živjele samo dvije obitelji, Strahonja na sjevernom dijelu brijega i Emilija Krauthaker na južnom dijelu. Emilija je bila poznata mađarska balerina koja je u Međimurje stigla zbog ljubavi prateći svog supruga, vojnika Alberta Krauthakera. Kad je poginuo, Emilija je nastavila živjeti na brijegu s kokošima, a jaja je prodavala u Štrigovi kako bi se prehranila. Na pitanje kako živi, odgovorila je da se ponajviše hrani ljepotom prirode koja je okružuje. I doista, kada dođete na vrh Mađerkina brega, pogled vam tijekom sunčanog vremena puca na obrise četiriju država: Austrije, Slovenije, Slovačke i Mađarske. Danas su na terasastim obroncima Mađerke vinogradi obitelji Štampar i Cmrečnjak. Osim toga, Mađerka je pravi vinski salon na otvorenom jer se tijekom ljetnih mjeseci ondje odvijaju mnoga kvalitetna kulturnogastronomska događanja. U toplijim mjesecima Mađerka živi stalno. Moguće je ondje kušati sjajna vina renomirane vinarije Štampar koja angažira i poznate chefove da upotpune gastronomsku ponudu svojim gostovanjima, a uvijek možete guštati u dobro ohlađenom pjenušcu i tradicionalnim međimurskim delicijama. Osim prelijepe Mađerke, Međimurje ima i svoju vinsku cestu koju čini tridesetak vinskih podruma i kušaonica gdje možete kušati divna vina koja su svake godine nagrađena na najjačim vinskim natjecanjima.

image
Ustupljena Fotografija/

Biciklistički raj

Biciklirajući vijugavim cestama, izgubite se u ljepoti koja vas okužuje

image
Ustupljena Fotografija/

Međimurski kraj može se obići u jednom danu ako želite i idealan je za one koji se vole voziti malo-pomalo i pritom razgledavati, fino papati i kušati poznata vina. Ali, Međimurje nudi puno i onima koji vole malo žešću vožnju, osobito njegov gornji dio, Pušipelovu biciklističku stazu koja vodi kroz taj vinorodni kraj. Postoji offroad staza koja kreće iz Murskog Središća, a na međunarodnim biciklističkim stazama prema Sloveniji, Austriji i Mađarskoj u svako doba godine mogu se susresti cikloputnici koji voze duge rute. Ribnjaci i riječni brzaci, terme, vinske kuće i podrumi, bogata kulturna baština Štrigove, Svetog Martina, Čakovca ili Nedelišća dodatni su poziv svima da se zapute svojim beciklinom, kako ga Međimurci zovu, u taj čarobni dio Lijepe naše.

Lepi dečki

Krenuli su od male gipsy pivovare i postali važni igrači pivske scene. Rade dvadesetak vrsta piva i sva vrijedi probati

image
Marko Miščević/

Iako još uvijek postoji pogrešna percepcija šire javnosti da je craft pivo nešto skupo i teško razumljivo, a komercijalno pivo pitko i užitno, zanatski pivari je mijenjaju. Na sceni hrvatskog craft pivarstva Lepi dečki iz Čakovca imaju važnu ulogu. Krenuli su od male gipsy pivovare 2016. godine. Pivo su u početku kuhali kod kolega frendova da bi u manje od godine dana otvorili vlastiti pogon na pankerskom okupljalištu koje je danas restoran Stari hrast u njihovom vlasništvu. Od potpunih hobista, Lepi Dečki danas proizvode 50 000 litara piva mjesečno. Proizvode 20-ak vrsta piva od sasvim laganih lagera do moćnih tamnih piva za pivske frikove. Stalnim ulaganjem u proizvodnju uspjeli su pokrenuti vlastiti laboratorij za kontrolu kao i vlastitu proizvodnju pivskog kvasca garantira konstantnu ispravnost i kvalitetu njihovih piva. Osim toga, implementiraju i razne novitete u svoju ponudu, pa su nedavno uveli NFT tokene kao oblik pretplate na pivo, s brojnim pogodnostima za pretplatnike. Lepi dečki nude četiri NFT tokena po cijenama između 110 do 1800 eura u vremenskom periodu primjenjivosti od minimalno šest mjeseci pa do pet godina. Minimalna pretplata na šest mjeseci uključuje dva kartona piva koja stižu na vašu adresu, kao i popuste u restoranu Stari Hrast i pivnici Lepi dečki.

Farma jelena

Na više od deset hektara zelene tratine obitavaju jeleni, a uz nju je i restoran sa specijalitetima od divljači

image
Ustupljena Fotografija/

Jedno od najljepših mjesta u Međimurju je definitivno obiteljsko gospodarstvo Perhoč. Na prostranoj livadi žive obični jeleni, jeleni lopatari, mufloni i divlje svinje u svom prirodnom okruženju. Njihova prekrasna farma dovaljan je razlog da otputujete u Međimurje čim uhvatite malo slobodnog vremena. U sklopu obiteljskog gospodarstva nalazi se i lovačka kućarestoran gdje možete kušati razna jela od divljači poput gulaša, odrezaka i narezaka, domaćih vina, rakija i sokova. Za vrijeme posjete moguće je kupiti proizvode od divljači, a za posjet farmi potrebna je najava. Otvoreni su petkom i praznikom od 12 do 23 sata, a vikendom od 9 do 23 sata, od ponedjeljka do četvrtka dolazak je po dogovoru.

image
Ustupljena Fotografija/

Glamping

Savršeno mjesto za potpun suživot s prirodom uz malo glamura

Glamping Vila Trilogy nalazi se u bajkovitoj Štrigovi. Zamislite samo prizor u kojem se budite uz pjev ptica s pogledom na zelene obroke, a tijekom toplog i sunčanog vremena možete se osvježiti u bazenu pijuckajući lokalna vina. Ove smještajne jedinice nalaze se na izvrsnoj lokaciji ako ste pasionirani biciklist ili zaljubljenik u prirodu jer vrlo jednostavno i brzo dolazite do prelijepih biciklističkih ruta. Osim ovog prelijepog glampinga, Međimurje ima mnogo vrlo lijepo uređenih kuća za odmor koje će poslužiti za savršen bijeg od gradske vreve, bilo da dolazite na odmor s obitelji i klincima, na romantičan vikend ili druženje s prijateljima.

image
Ustupljena Fotografija/

Vidikovac

Pogled koji puca na četiri države nagovorit će vas da se opustite

Vidikovac Mađerkin breg je najimpresivnije mjesto Međimurja. Na Vidikovcu se tijekom ljetnih mjeseci održava bogat kulturno-glazbenogastronomski program. Posebno je zanimljiv doček ljeta uz doručak na otvorenom koji se održava 21. lipnja u zoru uz pratnju glazbenika i trpeze koju obično sprema Vinarija Štampar. Krajem kolovoza ovdje se odvija i vrlo kvalitetan festival Jazz u vinogradu, a redovnu ponudu i događanja možete pratiti na društvenim mrežama Mađerkin breg - Štampar i Turističke zajednice Općine Štrigova kao i na službenoj stranici Turističke zajednice Općine Štrigova:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 12:59