StoryEditor
NAJZNAČAJNIJI TRENUCI NAŠIH CHEFOVA

DIRLJIVI TRENUCI NAŠIH CHEFOVA: ''Gost mi je zahvalio što sam ga okusima podsjetio na majku. To ću pamtiti cijeli život!''

Nekima ti trenuci uključuju stari bračni par, drugima Anthonyja Bourdaina, neki se sjećaju ribarenja dok su bili još mali...
 Tom Dubravec / CROPIX

Tokom godina rada i razgovora s hrvatskim chefovima, naslušali smo se poprilično puno zgoda, što humorističnih, što onih koje su nas dirnule u dušu. Prisjetili smo se intervjua s Hrvojem Zirojevićem (Laganini, Palmižana), Rudolfom Štefanom (Pelegrini, Šibenik), Matom Jankovićem i Vjekom Bašićem (Konoba Boba, Murter) te ih gruparali u članak o trenucima koji će im zauvijek ostati u sjećanju.

HRVOJE ZIROJEVIĆ

Sveti Klement, Paklinski otoci, 260517.
Restoran Laganini i chef Hrvoje Zirojevic u uvali Vinogradisce na otoku Sveti Klement kod Hvara. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
 

''Prije nekih pet, šest godina u restoran je došao jedan stariji bračni par koji je gotovo 60 godina proveo u Americi. Nakon večere pozvali su me do stola, a kako su inzistirali da odmah dođem, mislio sam kako nešto nije u redu s jelom. Naime, gospodin je rodom iz Dalmacije i želio je zahvaliti što sam mu oživio okuse njegova doma koji su ga podsjetili na njegovu majku nakon čega se rasplakao. To je doista bio trenutak koji ću pamtiti cijeli život'' - priča Hrvoje Zirojević.

VJEKO BAŠIĆ

Iris Ban
 

''Na Lavsi sam redovito kao dijete s ujakom odlazio u ribolov. Na Lavsi sam i iz prve ruke osjetio opipljivu kemiju oduševljene reakcije ljudi na posluživanje jednostavne, a vrhunske i svježe ulovljene hrane iz dubine mora. To je moje najiskrenije “chef core” sjećanje, kako bi danas popularno rekli. Prvo bi se pobrinuli pojesti mi, obitelj, ono što smo skuhali za sve, tako da možemo onda na istom stolu ugostiti turiste koji bi stigli na kuhanog jastoga ili ribu. Tako je i danas. U osnovi poslužujemo hranu koju i sami volimo. Na mene  je pri odluci jako utjecao baš taj osjećaj prijenosa zadovoljstva kad si u blizini sretnih, opuštenih ljudi koji jedu'' - govori Vjeko Bašić iz Konobe Boba.

MATE JANKOVIĆ

Zagreb, 170516. 
Bistro Pod zidom.
Promocija slovenske vinarije Batic uz jela koja je spremio Mate Jankovic. Posluzena su cetiri sljeda jela i sest vina.
Na fotografiji: Mate Jankovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX
 

''Prošlo je 7 godina i život je odradio svoje. Ne znam kako, ne znam zašto ni kojim čudnim silama su ljudi Anthonyja Bourdaina došli do mene i zamolili me da surađujem s njima. Mislim da mi je to bio jedan od najsretnijih dana u životu. Kontaktirao sam kolege za koje sam znao da će odraditi fenomenalan posao promocije. Njegova produkcija mi je zadala radijus kretanja, a ja sam unutar njega odabrao što smatram najboljim. Devet dana smo putovali i snimali. Al to zapravo nije bio posao, ja sam proveo to vrijeme kao u snu. Atmosfera je bila savršena. On opušten, duhovit i spreman na avanturu na koju smo ga vodili. Pilo se puno, možda previše i zapravo niti jedna sekvenca nije odrađena u posve normalnom stanju'' - govori Mate Janković o iskustvu snimanja serijala No Reservations u Hrvatskoj.

RUDOLF ŠTEFAN

Ustupljene fotografije
 

''Vani vrućina da poludiš i odjednom paf. Nestalo je struje. Stvorio se premali napon, jer je u Šibeniku počeo neki koncert. Sve je stalo: klime, indukcijske ploče... sve, jer restoran je sav na struju. Stojim sam u kuhinji, gosti odlaze i još mi svaki nezadovoljno dobacuje i prigovara. Grozan osjećaj, ali to mi je dalo poticaj da moram stisnuti, da se moram trgnuti i krenuti naprijed. Bilo je to 2007. godine, kad je restoran otvoren, i otada u Štefanovoj glavi čuči odluka da će uvijek posluživati svježu, lokalnu, ali suvremenu, vrlo prepoznatljivu hranu'' - ističe Rudi Štefan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:48