NAŠI OMILJENI RECEPTI

DOBRA HRANA U BERBI GLJIVA: Ukradite nam recepte s naše kraljevske gozbe!

 Berislava Picek / Hanza Media
Zagorska kućica i šuma u Donjoj Batini u Zagorju lokacije su na koje se uputila naša ekipa u potrazi za gljivama. Sve receptiće koje smo pripremili smo sačuvali i vrijedno prepisali za vas.

Ovog puta je naš ulov je bio više nego unosan: vrganji, lisičke, trubice, grmačice, prosenjaci i turčini. No, ništa od te šumske berbe ne bi bilo da s nama nije išao naš prijatelj Hrvoje Vukosavić, strastveni gljivar.

Berislava Picek / Hanza Media

Hrvoje spomenutu šumu poznaje kao svoj džep jer ga je s njom i gljivama u djetinjstvu upoznao njegov djed, a danas on o gljivama i prirodi uči svoju kćer Anu. Mi smo ga zato slijepo slijedili i slušali priče o gljivama i savjete za njihovu pripremu.

Berislava Picek / Hanza Media

S vrganjima nemamo problema, tu smo bili načisto kako ćemo ih pripremiti; veće primjerke smo narezali i ispekli na roštilju te poslagali ih na pečeni kruh, to je bilo predjelo koje se jelo s nogu uz roštilj, a od ostalih primjeraka napravili smo najbolju kajganu na svijetu.

Berislava Picek / Hanza Media

Lisičke smo očistili, turčinima odstranili stapke jer jedu se samo klobuci, trubice nasjeckali, a ostatak ostavili za sušenje. Od te tri vrste gljiva, plus malo vrganja, pripremili smo umak za špecle, kojima smo dodali i domaćeg špeka.

Berislava Picek / Hanza Media

Prosenjake smo odlučili ostaviti za sutradan i ukiseliti ih, iako su odlični i pohani. Njima treba odstraniti iglice koje se nalaze na donjoj strani klobuka, to je pravilo koje se ne zaobilazi. Grmačice je potrebno prokuhati prije pripreme jer znaju izazvati želučane probleme iako se ne radi o ničemu preozbiljnom. One su, pak, dobre i dinstane s lukom i u umacima i s jajima i na gulaš i u juhama, pomiješane s drugim vrstama gljiva. Neke stvari ipak treba pitati i naučiti od onih iskusnijih jer s gljivama se na kraju krajeva nije za zezati.

Berislava Picek / Hanza Media

Ima uistinu nešto posebno u tome kad sam pronađeš hranu koju ćeš jesti, kad se spojiš s prirodom i kad dijeliš sve to s prijateljima. Vatra od roštilja tinjala je na dvorištu, založili smo i kamin u kućici, postavili stol ispod oraha i okupili se uz ove šumske divote. Koja privilegija.

Berislava Picek / Hanza Media

Bili smo si na neki način važni jer sve smo to sami pripremili, bili smo sretni i ništa nam drugo nije bilo na pameti osim tog trenutka. Postojao je samo taj savršen dan.

Kraljevska kajgana

Kraljevska kajgana

Bruschette s vrganjima

Bruskete s vrganjima
Berislava Picek / CROPIX

Domaće špacle sa šumskim gljivama

Špecle sa šumskim gljivama
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:52