![Riba pala s neba i razbila vjetrobran Tesle](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/07/26/k_34460225_640.jpg)
Riba u soli efektan je način pripreme većih komada ribe – odvažite se! Iako se peče u soli, riba pripremljena na taj način nije presoljena, dapače, vrlo je ukusna i nadasve – sočna. Donosimo vam korak po korak vodič za pripremu ovog jednostavnog, a zadivljujućeg jela.
Korak 1.
Bijelu ribu od otprilike 1,5 kg očistite. Limun i naranču izrežite na ploške, ogulite jedan češanj češnjaka i operite peršinov list.
Korak 2.
Ribu dobro osušite, pomognite si kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusom.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/7/2/15/6.jpg)
Korak 3.
Zarežite ribu kuhinjskim škarama kako biste joj lakše napunili utrobu pripremljenim povrćem.
Korak 4.
Napunite ribu naizmjenično ploškama naranče i limuna, poslažite i listiće češnjaka te stavite i peršinov list i/ili ružmarin, timijan…
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/7/2/15/2.jpg)
Korak 5.
Ribu malo premažite maslinovim uljem, ali to nije prijeko potrebno.
Korak 6.
Od dva jaja odvojite bjelanjke pa ih lagano istucite, odnosno izradite mikserom u snijeg.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/7/2/15/1.jpg)
Korak 7.
U istučene bjelanjke dodajte oko 2 dl vode te 2 kg krupne morske soli, i sve zajedno izmiješajte.
Korak 8.
U posudi za pečenje od polovice pripremljene smjese napravimo podlogu, na nju položimo ribu i prekrijemo je ostatkom smjese sa soli.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/7/2/15/3.jpg)
Korak 9.
Ribu zamotanu u sol stavite u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite je oko 40 minuta (veća riba – duže je i vrijeme pečenja).
Korak 10.
Oklop od soli razbijte žlicom, nožem ili čak čekićem, jer vrlo je tvrd. S ribe skinite višak soli pa je poslužite pokapanu maslinovim uljem.
Recept koji morate isprobati: Rendićev brancin u crnoj soli
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/8/28/10/_3_Brancin_u_crnoj_soli_Marin_Rendic-page-001.jpg)