JUBILARNI ROĐENDAN

Dobri restorani: 10 godina najvažnijeg gastronomskog izbora u Hrvatskoj

 Biljana Gaurina/Cropix/Cropix
Prvo desetljeće izbora "Dobri restorani" posvećeno je afirmaciji i promociji kvalitetnih gastronomskih koncepata...

Nešto prije 9 sati dvorana zagrebačkog hotela Hilton krenula se popunjavati. Hilton je relativno nedavno otvoren i jedan je od najboljih hotela u gradu. Zasad prolazi sve po planu. Pet ili šest timova ponajboljih restorana u Hrvatskoj dovršavaju jela, dio je već pripremljen ispred dvorane, a drugi dio još odrađuje posljednje pripreme u hotelskoj kuhinji. Ondje nitko ne želi ući, tenzije su prevelike. Plan svečane dodjele provjeren je nekoliko puta, a na stolu pokraj pozornice stoje ulaštene nagrade s prekrivenim imenima laureata.

Ovo je prva godina kad će izbor Dobrih restorana proglasiti najboljeg chefa godine kojeg je izabralo stotinu kolega chefova. Svjetla su se prigušila, glazba je stala, a svečana dodjela je krenula. Dvorana je sad već popunjena do zadnjeg mjesta chefovima, vinarima, vlasnicima restorana i drugima koji su u tom trenu značajni na gastronomskoj sceni. Proglašavaju se najbolji restorani u regiji, a potom i na nacionalnoj razini. Atmosfera se zahuktava, društva koja u tom trenu broje oko deset ljudi već nazdravljaju, istovremeno se međusobno utišavaju i nadglasavaju. Najboljim restoranom u Hrvatskoj proglašena je istarska Batelina. David Skoko se uz ovacije uspinje na pozornicu preuzeti nagradu, a u publici se čuju povici ushićenja, pljesak, kuckanje čašama... Ponovno utišavanje.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix


Batelina je u tom trenu vrlo prepoznatljiva na regionalnoj razini, ali ova nagrada potvrđuje kako joj je mjesto na vrhu liste najboljih restorana u zemlji. Za chefa godine kolege su među sobom izabrali Toma Gretića. Atmosfera je usijana, voditeljica proglašava kraj dodjele nagrada iako je publika odlučila da je već odavno gotova. Bila je to 2014. godina, nije se pazilo na distancu ili zagrljaje, a svečanosti su završavale ozbiljnim mamurlukom većine uzvanika.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Laureatima je nagrada značila potvrdu njihova rada budući da ih je nagradilo petstotinjak pojedinaca koji su bili redoviti posjetitelji restorana, a jedini kriterij bio je indeks sreće po izlasku iz restorana. U nekoliko medijskih istupa Gretić je znao reći kako mu je upravo ta nagrada najdraža u karijeri.

Izbor Dobri restorani pokrenut je 2012. godine s ciljem promicanja kvalitete, konkurentnosti i podizanja restoranske kulture. Dobri restorani postali su najprestižniji i najpoznatiji hrvatski izbor koji je afirmirao veliki broj restorana i chefova te značajno utjecao na kvalitetu restoranske ponude. U ovih deset godina imao je svoje bolje i lošije faze, ali uvijek s fokusom na izvrsnost. Tako je i u pandemijskoj godini održan s uvelike izmijenjenim konceptom. U 2020. godini nije bilo svečane dodjele, ali je ipak odlučeno nagraditi restorane koji su se usprkos svemu odlučili boriti, ne zanemarujući kvalitetu i kreativnost.

image
mundoaka dobri restorani


Kroz ovih deset godina postoje restorani koji se i dalje drže u samom vrhu. Jedan od najtrofejnijih po izboru Dobri restorani je kvarnerska institucija Plavi podrum. Svih dosadašnjih devet godina Plavi podrum je u top pet hrvatskih restorana, a među tri najbolja u regiji Istre i Kvarnera. Također, svih ovih godina vlasnica i sommelierka Daniela Kramarić nudi jednu od najboljih vinskih karti u Hrvatskoj, a kvalitetom nije pokazivala oscilacije, već naprotiv - vrlo čvrst kontinuitet.

image
Matija Djanjesic/cropix/cropix/


Predstavnik kontinentalne Hrvatske koji se kontinuirano drži u vrhu najboljih je restoran Mala hiža iz Mačkovca. Vlasnik i kuhar Branimir Tomašić i njegov tim iz godine u godinu ulažu puno truda u pripremu jela od namirnica iz vlastitog vrta kako bi klasicima dali neki novi štih.

Zagrebački Dubravkin put često je bio među deset najboljih restorana u Hrvatskoj, posebno zahvaljujući vrlo dobroj vinskoj karti, a svoje najsjajnije vrijeme veže uz svojevremeno kuhanje Priske Thuring.

Jedna od najvažnijih osoba u proteklih deset godina na hrvatskoj gastronomskoj sceni sigurno je Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini. To je jedini restoran kojem je pošlo za rukom četiri puta zaredom biti brojem jedan u Hrvatskoj, a Rudi je proglašen tri godine zaredom najboljim chefom od strane svojih kolega. Osim toga, Rudolf Štefan pokrenuo je i internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva Chefs´ Stage te osnovao fundaciju za stipendiranje mladih kuhara Budi Foodie. Prije dvije godine uručen mu je Grand Prix za višegodišnju izvrsnost u sklopu izbora Dobri restorani.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

U proljeće iste godine, iznenada je preminuo chef Andrej Barbieri, jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova. Njegov lik i djelo postali su dio opće kulture, a svojim kulinarskim putem zadužio je cijelu scenu. U njegovu čast izbor Dobri restorani dodjeljuje nagradu najistaknutijem mladom chefu čija nagrada nosi njegovo ime.

Osim toga, važno je istaknuti kako je izbor Dobri restorani poticao afirmiranje vinske scene kroz dodjelu nagrada restoranima s najboljom vinskom kartom. Tako su neki od najistaknutijih laureata u kategoriji Prijatelj vina Plavi podrum, Dubravkin put te dubrovački Restaurant 360.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Hrvatska gastronomska scena još se uvijek razvija, i iz sezone u sezonu postaje sve zanimljivija. Prije četiri godine cijenjeni vodič Michelin u svoj je izbor uvrstio i Hrvatsku dodijelivši, uz više preporuka, i prvu zvjezdicu jednom hrvatskom restoranu. Bio je to rovinjski Monte. Danas imamo ukupno sedam restorana s Michelinovom zvjezdicom, a uz Monte su to Draga di Lovrana, Noel, Pelegrini, Lešić Dimitri te dubrovački Restaurant 360 i paški Boškinac, koji su također slavili kao laureati izbora Dobri restorani.

U najvažnije chefove uz spomenute ubrajaju se još institucije poput Zdravka Tomšića, Daniela Đekića, Dina Galvagna, Hrvoja Zirojevića, ali ne smijemo zaboraviti ni važnost Jeffreyja Velle, Tvrtka Šakote, Ane Grgić, Ane Ugarković te Hrvoja Kroflina i Marka Gajskog. Ove godine izbor Dobri restorani slavi desetu obljetnicu, a o samom konceptu i svečanoj dodjeli uskoro ćete čitati u Dobroj hrani.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:15