Academy of Chocolate

Domaći proizvođači čokolade osvojili zlato i čak pet brončanih priznanja na prestižnom natjecanju

 Facebook Opg Matulić
Zlato i broncu osvojila je splitska Nadalina, tri bronce Taman Artisan Chocolates Stiva Kahline, a jednu broncu OPG s Pašmana

Nadalina, jedina zanatska čokoladnica u Splitu, na izboru Academy of Chocolate osvojili je zlato za čokoladu Cococa Coffee Nicaragua i broncu za Cocoa Coffee Cuba. Na istom natjecanju, Taman Artisan Chocolates Stiva Kahline osvojila je čak tri brončane nagrade u kategoriji punjenih čokolada s bazom od orašida i to za čokolade Almond cremino truffle s limunom, kokosom i burbon vanilijom, Cremino Gianduja tamni truffle te Cremino Gianduja mliječni truffle. Broncu je osvojila i mala manufaktura s otoka Pašmana. Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Matulić, naime, na natjecanju je ove godine sudjelovao prvi put s čokoladom Choco Libre u kategoriji punjene čokolade s ganacheom, alkoholom i voćem i isplatilo im se.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nadalina, u Dalmaciji poznata i po začinima, nagrađenu je čokoladu napravila od zrna kakaa te kave iz Nikaragve i s Kube koja su pažljivo odabrana, potom mljevena i zatim končirana čak 72 sata u starinskim granitnim melanžerima u njihovoj maloj tvornici u Solinu. U ponudi također imaju i mnoštvo kombinacija nadahnutih Dalmacijom, koje spajaju tamnu čokoladu s lokalnim okusima poput lavande, suhih smokava, prošeka, kadulje, meda, rogača i maslinovog ulja. No, to nije sve. Noviteta u ovoj maloj slatkoj tvornici ne nedostaje, a cijelu priču o njezinu vlasniku Marinku Biškiću i njegovim proizvodima pročitajte ovdje.

image

Marinko Biškić

Ante Čizmić/Cropix

Za one koji ne znaju, na ovom prestižnom svjetskom natjecanju Nadalina je i prijašnjih godina osvajala nagrade za svoje "bean to bar" čokolade (oznaka za čokolade proizvedene od kakao zrna u vlastitom pogonu). A kako je uspio napraviti da mu čokolada ima okus kao da pijete pravi macchiato, ispričao nam je Biškić: "Šest mjeseci sam dorađivao ovu recepturu jer sam želio da bude drugačija mliječna čokolada od uobičajenih s falšom aromom kave. Dugo sam birao prava kakao zrna, a u odabiru vrhunske kave su mi pomogli u firmi Bolero kava sa Lovreča. Nakon faze odabira kave trebalo je pogoditi pravu temperaturu prženja i mljevenja na starinski način. Moram priznati da sam ovaj put bio uvjeren da će čokolada sa Nicaraguanskim kakaom i kavom osvojiti nagradu, ali zlato je i mene iznenadilo. Posebno me razveselila ova nagrada jer sam sa strahom ušao u ovaj projekt, a razlog je taj što ne pijem kuhanu kavu, ali obožavam aromu i miris".

image

Stiv Kahlina

Sandra Simunovic/Cropix/Cropix

Taman Chocolates, odnosno Stiv Kahlina, radi čudesa od čokolade o čemu smo više puta pisali. Tako smo nedavno bili i na njegovoj inovativnoj radionici uparivanja čokolade i koktela koju bismo svakako preporučili.

OPG Matulić s Pašmana u vlasništvu Ane i Krste Matulića bavi se ručno rađenim kozmetičkim i prehrambenim proizvodima od lokalnih sastojaka u malom obiteljskom pogonu. Osim čokolade proizvode i aceto od Maraške, aceto od smokve, Pašmanero crveni ljuti sos, vinski ocat, aromatiziranu sol... Njihove proizvode možete pogledati ovdje.

Inače, Academy of Chocolate osnovalo je 2005. godine pet vodećih britanskih stručnjaka za čokoladu. Ujedinjeni u uvjerenju da je jedenje fine čokolade jedan od najvećih užitaka zalažu se za "bolju čokoladu" i za promicanje veće svijesti o razlici između fine i masovno proizvedene čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:21